Izrada baštenske fontane od prirodnog kamena

Iako je najjednostavnije da platite nekome da vam izradi baštenske ili fontane za dvorište posebnu draž predstavlja izrada i pravljenje fontana. Na prvom mestu, zato što ćete najpre uživati u samoj izradi, a potom i svaki put kada je pogledate prisetićete se sa koliko ste je ljubavi, pažnje i truda napravili, što će vas sigurno učiniti naročito ponosnim.

Najlepše fontane od kamena su svakako one koje su izrađene od strane vlasnika dvorišta. Što se finansijskih sredstava tiče, svakako će vam biti porebno manje novca nego nego da za pravljenje fontane od kamena platite profesionalcima, a uz to vi ćete im sigurno udahnuti dušu dok ih izrađujete.

Ideja za pravljenje i zidanje fontana od kamena je zaista mnogo, a svakako pre nego što se odlučite za neku fontanu, valjalo bi da razmislite o njenoj veličini i stilu izrade, kako bi se uklopila u prostor vaše bašte ili dvorišta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Stručnjaci iz ove oblasti svakako preporučuju da ukoliko imate, recimo dve staze u dvorištu, fontanu od kamena postavite upravo na mestu gde se ove dve staze ukrštaju, kako bi fontana bila centralno mesto vašeg dvorišta. Ukoliko, pak nemate ovu mogućnost, savet i preporuka je da se fontane od kamena postave na mestu na kome ćete moći da uživate u žuborenju vode, ali i pogledu na fontanu. Svakako ćete vi, već pronaći odgovarajuće mesto.

Nakon što odaberete mesto na koje ćete postaviti vašu fontanu, razmislite i o materijalima za izradu. Fontane od prirodnog kamena su svakako najbolja varijanta, jer njihova izrada i zidanje nisu naročito komplikovani, čak ni za početnike. Potrebno je vrlo malo umeća i puno strpljenja.

Izrada baštenske fontane od kamena

Za izradu i pravljenje vrtne fontane od kamena će vam najpre biti potrebna mini potopna pumpa, a njenu veličini ćete odabrati na osnovu veličine fontane od kamena koju ste odlučili da napravite. Potom vam je potrebna posuda u koju ćete zakamuflirati pumpu za vodu, kako se ne bi videla. Najbolje je da ta posuda bude izrađena od keramike, a može biti i nekog zanimljivog oblika.

fontana od kamena

Od materijala za izradu fontane od kamena vam je potrebno još i: pištolj za plastiku ili vodootporni lepak, bakarna cev, ventil, električni kabl, plastične cevi, izvor električne energije ( ili produžni kabl ) za napajanje fontane od kamena, skalpel ili nož, bušilica, makaze i farba, po želji. Naravno, za izradu fontane od kamena vam je potrebno i prirodno kamenje određene veličine i oblika, kao i sitno kamenje, kojim ćete ukrasiti fontanu. Ukoliko želite, možete je ukrasiti i kupovnim elementima u vidu pečuraka izrađenih od keramike, labudova, patuljaka ili raznih drugih oblika.

Izrada fontane od kamena je prilično jednostavna, a od vas zavisi za koji tip fontane od kamena ste se odlučili za vaše dvorište.

Svakako, za bilo koji tip fontane od kamena postupak počinje od kopanja zemlje na mestu na kome ćete je postaviti. U tu rupu u zemlji treba da stane posuda u kojoj će biti pumpa, a koju ćete povezati na cev i dodati joj ventil. Kabl za napajanje ćete ubaciti u plastičnu cev, kako biste ga izolovali. Potom posudu montirate pažljivo. Ukoliko je potrebno da je dodatno učvrstite, možete oko nje rasporediti kamenčiće, koji će je učiniti stabilnijom, nego da stoji samo u zemlji. Bakarna cev vam je potrebna ukoliko želite da na nju nanižete prirodno kamenje. Ne zaboravite da prethodno bušilicom izbušite rupu određenog promera u kamenju. Kada napunite vodom posudu, dodajte joj kamenje, kako bi bakarna cev u njoj stajala i naređajte probušeno kamenje.

Potom pristupite ukrašavanju baštenske fontane od kamena, dodajući po potrebi kamenčiće i ukrasne figure ili cveće.

Pravljenje i zidanje fontane od kamena za dvorište

Ukoliko želite da izradite fontane od kamena za dvorište, onda vam je na raspolaganju još više ideja, jer su dvorine fontane veće i prostranije od vrtnih fontana.

Svakako najčešće se izrađuju fontane od kamena, koji su povezani betonom. Neretko se događa da to ne budu samo fontane, već da oko njih bude i jezerce, što takođe nije naročito komplikovano za izradu. Svakako je postupak postavljanja pumpe za vodu sličan već opisanom, a zidanje prepuštamo vašoj mašti i umeću.

Jedna od ideja, kako bi vaše fontane od kamena za dvorište bile interesantnije jeste da u beton kojim ćete povezivati kamen dodate boju i time dobijete vrlo zanimljivu i jedinstvenu fontanu od kamena za dvorište.

Možete pogledati i slike koje smo izdvojili za vas, a koje će vam sigurno koristiti prilikom izrade fontane od kamena za dvorište :

fontana od kamena

fontana za dvoriste

Slike sa idejama za male fontane za dvorište

Mini fontane su najčešće, bez obzira da li su u pitanju vrtne, baštenske ili fontane od kamena za dvorište. Kao i za sve ostale, tako i za izradu mini fontana ima zaista puno ideja. A kako znamo da slike govore više od hiljadu reči, odlučili smo se da vam prikažemo galeriju slika odabranih mini fontana od kamena za dvorište, bašte i vrtove. Uživajte!

male fontane

ideje za fontane

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts