Karanfil – nega i uzgoj

Cveće karanfil

Karanfil, latinski naziv (Dianthus) је zeljasta biljka cvetnica koja uglavnom raste na evropskom kontinentu i Aziji, a neke vrste uspevaju u Africi i Severnoj Americi.

Naučno ime karanfil je dobio zbog lepote svog cveta i znači – Bog, pa se taj naziv može prevesti i kao božanski cvet.

Narodno ime karanfilu su dali Nemci usled sličnosti sa začinskom biljkom karanfilićem, a onda se ovo ime proširilo u ostalim evropskim zemljama.

Postoji oko 300 varijeteta karanfila, često krase staze u baštama ali I balkona iz žarsinjera i saksija svojim plišanim cvetovima u roze, beloj, crvenoj boji a ima I onih sa šarenim cvetovima.

karanfil basta

Ovo cveće broji mnogo vrsta I kultivara, ima jednogodišnjih i višegodišnjih, a onaj klasični karanfil koji se gaji kod nas je dvogodišnja biljka sa poluloptastim cvastima poznata kao turski karanfil. Čest je i kineski karanfil koji je pogodan za uzgoj u saksijama.

Karanfil je popularan kao rezano cveće jer je vrlo dekorativan i dugo traje u vazi.

Nega i gajenje

Karanfili koji se gaje kod nas slabo podnose niske temperature i vole sunčana mesta. Ne prija im velika vlaga već suvo tlo. Najbolja zemlja za uzgoj je glinovita sa dodatkom peska I šljunka. Listovi domaćih karanfila su igličasti i gusti koji krase prostor gde rastu čak i kada još nema cvetova. Vole relativnu hladovinu pa ih sadite na mesta gde nema sunca preko celog dana. Tokom cvatnje, redovno skidajte precvale cvetove a biste pospešili bujnije cvetanje.

Takodje, neophodno je redovno plevljenje od korova. Tokom zime ih zaštitite grančicama od mrazeva.

Razmnožavanje

Karanfil se lako razmnožava semenom. Moguće je razmnožavanje i reznicama. Seme po sejanju pokrijte supstratom za cvetnice da bi klijavost bila uspešnija.

Reznice odvajajte od avgusta do septembra.

Setva se obavlja od februara do aprila na temperaturi od oko 15 do 20 stepeni. Maja ih posadite u razmaku od oko 20 cm.

Zalivanje karanfila

Zalivajte karanfile redovno, na dva dana ali ne preteranom količinom vode. Ne dozvolite da se voda nakupi oko karanfila.

Karanfil cveće - nega i uzgoj

Sadnja karanfila

Zasadite karanfile u rano proleće u saksije a u baštu kad dodje leto.

Treba ih saditi u dreniranu blago kiselu zemlju.

Prihranite ih odmah djubrivom a onda u razmaku na mesec dana.

Neke vrste možete saditi u januaru sa gustinom od oko 30 biljaka po metru kvadratnom.

Cvetanje

Najpopularniji turski karanfil cveta početkom leta ali će početak cvetanja zavisiti od ispravne nege.

Cvetanje kod zimske i prolećne sadnje  počinje za oko 3 meseca, kod letnje sadnje čak za 6 meseci, a ako ste karanfil zasadili u jesen, tek za 8 meseci.

Održavanje karanfila

Održavanje karanfila nije komplikovano. Za pravilno uzgajanje, izaberite za vaše karanfile tople položaje I propusno hranljivo tlo.

Da bi kranfili još jednom cvetali orežite ih posle prvog cvetanja.

Prihranjujte ih jednom sedmično, a zimi smanjite zalivanje. Tokom zime takodje je poželjna zaštita od niskih temperatura pa ih možete držati u toploj leji.

Bolesti

Karanfile najčešće napadaju razne štetočine kao što su lisne vaši, crveni pauk ili nematode. Može se desiti i rdja listova kada je važno da bolesne listove odmah skinete da biste spasili biljku.

Cena semena karanfila

Paketić sa 30 semenki karanfila može se kupiti po ceni od 150 – 200 dinara.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts