Rak dojke – simptomi, lečenje, operacija

Ko sve može da oboli od raka dojke?

Od raka dojke mogu da boluju i muškarci i žene, s tim što pripadnice lepšeg pola oboljevaju u više od devedeset posto slučajeva. Starosna grupa koja najviše oboljeva od raka dojke jesu žene između pedeset i sedamdeset godina. Naravno nisu isključene ni mlađe dame.

Srednje godine su najkritičnije, što se tiče dobijanja raka dojke, pa se damama u ovim godinama najviše savetuje da se redovno pregledaju i kod kuće i kod lekara. Poseban oprez preporučuje se čak i devojkama čije su majke ili bake bolovale od ove vrste krcinoma. Povećan rizik da obole od raka dojke imaju i žene koje su dobile svoju prvu menstruaciju pre dvanaeste ili koje su ušle u menopauzu pre pedesete godine. Bolest se retko javlja u ranoj životnoj dobi, pre dvadesete.

Rak dojke ima četiri metastaze: U prvoj fazi tumor je manje veličine. U suštini ne prelazi dva centimetra i nije zahvatio limfne noduse. U drugoj fazi tumor je slične veličine ili nešto veći, ali kancer je već zahvatio limfne noduse. Što se tiče treće faze, tumor može i dalje biti manji od pet centimetara, ali može i zahvatiti deo ispod ili iznad ključne kosti. U ovoj fazi tumor se već lagano i priljubljuje za kožu. Četvrta faza znači da se tumor već raširio i na druge delove tela, poput jetre ili pluća, a može biti bilo koje veličine.

Šta je kancer dojke, kako nastaje i kako se manifestuje?
Šta je kancer dojke, kako nastaje i kako se manifestuje?

Simptomi raka dojke

Kao glavni simptom raka javlja se čvor na dojkama, koji svako u principu može da napipa. To je prvi znak oboljenja od raka dojke. Taj čvor može da bude veoma bolan na dodir, tako da se u ovim situacijama morate, bez odlaganja, javiti lekaru.

Čvor može da se napipa i ako ste dobili menstruaciju, tako da nemojte da vas to zbuni. U pitanju je nešto sasvim drugo, taj čvorić će nestati kroz par dana. U pitnju je samo bezopasna promena koja nastaje u grudima tokom menstruacije. Taj čvor je jedna od promena u telu koje nastaju kada imate menstruaciju. Međutim ako čvor ne prestane ni kroz par dana, to uglavnom znači da imate rane simptome raka dojke i da treba što hitnije da se javite svom lekaru. Najbitnije je brzo reagovati kako se rak dojke ne bi proširio.

Pored čvora javljaju se i razni drugi simptomi koji ukazuju na rak dojke i koji se najčešće manifestuju na koži: koža na dojkama postaje kao pomorandžina kora, bradavice mogu biti uvučene, mogu lučiti krv, javljaju se i otoci, kraste, crvenilo….

Na ovom snimku možete videti, kako izgleda rak dojke i njegovi simptomi. Sve slike su kompjuterski obrađene, tako da su poučne a nisu neprijatne za gledanje:

Prvi simptom raka dojke je u suštini taj čvorić, koji svako može da napipa. Zato je samopregled najbitniji kada je reč o prevenciji raka dojke.   Drugo, obratite pažnju na iscedak iz bradavice. Ukoliko primetite da je krvav ili slično, znajte da je to takođe jedan od glavnim simptoma raka dojke. Bradavice se i uvlače i nekim slučajevima i ne mogu se izvući. Ugrožene su i kosti, jer se mogu polomiti i usled nekog minimalnog opterećenja.

Ako ste na dojkama napipali čvor koji vremenom postaje veći, javite se lekaru
Ako ste na dojkama napipali čvor koji vremenom postaje veći, javite se lekaru

Prevencija i lečenje

Rak dojke je danas izlečiva bolest, ali je ključna stvar prevencija. Zato je samopregled i redovna kontrola kod lekara ključna stvar za sprečavanje nastanka ovog oboljenja.Žene koje idu na redovne preglede, najćešće traže i ultrazvuk dojke od svog lekara kada idu na redovne ginekološke preglede. Ultrazvuk ili skeniranje dojke još se naziva i senografija. Tokom ovog pregleda telo se ne izlaže štetnom zračenju, već se pomoću ultrazvučnih talasa dobija slika unutrašnjosti dojke.

Trudnice se ne smeju izlagati ovom pregledu, pa ako planirate bebu, a spadate u rizičnu grupu koja može da oboli od raka dojke, obavite pre trudnoće sve potrebne preglede. Radi se i tzv mamografija, kojom doktor ima uvid u izvodne kanale u dojkama. Doktori preporučuju da se mamografija prvi put uradi pre trideset pete godine.

Samopregled može obaviti svako, tako što ćete podići jednu ruku, a drugom napipavati oko dojke i ispod pazuha da li imate čvorića. Samopregled raka dojke obavlja se od desetog do petnaestog dana menstrualnog ciklusa. Znači, ako ste dobili menstruaciju prvog aprila, između desetog i petnaestog aprila uradite samopregled raka dojke.

Najbolje je da za početak legnete na leđa i ispod desnog ramena postavite jastuk. Desnu ruku postavite ispod glave. Napipavajte dojku vrhovima prstiju, pritisnite malo jače, ali da dodir ne bude bolan. Prvo neka pokreti budu spiralni zatim gore-dole po dojci.

Na ovaj način ćete upoznati strukturu svojih dojki, pa ako se nakon nekog vremena pojave čvorići, zasigurno ćete ih primetiti i tako ćete moći da sprečite dalje širenje raka dojke.

Ukoliko vam je ovo objašnjenje malo nejasno, na ovom snimku možete pogledati kako izgleda samopregled dojke. Takođe, videćete da se on može obaviti i na više načina:

Mala informisanost je takođe glavni razlog što svake godine sve više žena oboli od raka dojke.

Bolest se leči na više načina, sve zavisi koliko je bolest uhvalila maha. Postoje lekovi, možete biti podvrgnuti i hormonskom lečenju a u krajnjem slučaju dojka se hirurški odstranjuje. U svakom slučaju, doktor je taj koji će vas najbolje informisati o načinu lečenja raka dojke. On određuje koja terapija će se koristiti ako nekim slučajem obolite od raka dojke.

Samopregled dojke - podignite jednu ruku a drugom napipavajte predeo ispod pazuha, a potom i dojku i bradavice.
Samopregled dojke – podignite jednu ruku a drugom napipavajte predeo ispod pazuha, a potom i dojku i bradavice, kružnim pokretima ruke. Ponovite proces i sa drugom dojkom .

Manifestacije i borba protiv raka dojke

Kao što smo naveli rak dojke je danas izlečiva bolest ako se otkrije na vreme. Međutim veliki broj žena nije svestan toga i ne ide na redovne preglede. Zato se u svetu održavju mnoge manifestacije koje podižu svest o prevenciji ove bolesti. Mnoge poznate ličnosti ali i kompanije podržale su borbu protiv raka dojke.

Među običnim narodom verovatno je najviše svest o prevenciji raka dojke, podigla glumica Ljiljana Stjepanović, svojom ulogom Radojke, u seriji ,,Selo gori, a baba se češlja“. Kako je serija imala ogromnu popularnost u Srbiji,  tvoraci serije rešili su da se malo bave i temom raka dojke. U seriji Radojka oboljeva od raka dojke i odlazi na tešku operaciju. Doktor kritikuje i njenog muža, Radašina, zašto nije na vreme primetio promene na grudima svoje supruge, time apelujući da i muškarci treba da brinu o svojim suprugama i utiču na njih kada je reč o prevenciji raka dojke. Nakon serije, u Srbiji se vodila reklamna kampanja, čije je zaštotno lice bila upravo Radojka, tj Ljiljana Stjepanović. Radoš Bajić, glavni glumac i tvorac serije, ubacio je ovu temu, jer je i njegova supruga Milena takođe bolovala od raka dojke i uspešno se izlečila.

Razne manifestacije i borbu protiv raka dojke podržalo je još mnogo javnih ličnosti domaće scene, među kojima su i: Aleksndra Kovač, Katarina Radivojević, Vlado Georgijev, Viva Vox, Slavica Đukić Dejanović, Veran Matić, Sara Jovanović, Goca Tržanj, Olivera Kovačević, kao i mnogi drugi.

Širom sveta organizuju se razne manifestacije kako bi se podigla svest o prevenciji raka dojke.
Širom sveta organizuju se razne manifestacije kako bi se podigla svest o prevenciji raka dojke.
Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts