Najbolji prirodni lekovi protiv peruti

Lek protiv peruti

Kupovni šamponi za kosu protiv peruti su nekada efikasni za rešavanje problema sa peruti. Ipak, ponekad su štetni jer mogu da sadrže agresivne materije.

Možda je bolje da probate sa prirodnim preparatima i šamponima koji su blagi i koje možete sami da napravite od dostupnih namirnica i uz pomoć kojih se možete boriti protiv peruti.

Preporučujemo Vam nekoliko recepata na prirodnoj bazi za uklanjanje peruti. Masna kosa je obično preduslov pojave peruti a ovi predlozi vam mogu pomoći i sa tim problemom. Izaberite onaj koji je za vaš tip kose najbolji i koji će prirodno delovati na kožu temena.

Maslinovo ulje

1. Pomešajte 2 kašike maslinovog ulja I kašiku bademovog ulja. Nanesite na kosu I trljajte I masirajte teme kao I običnim šamponom. Kosu operite nakon 15 minuta.

2. Odličan prirodni lek može biti i mešavina kašike maslinovog ulja i ulja od ruzmarina koje ćete stavit iu maslinovo ulje tek nekoliko kapi. Ovom mešavinom trljajte i masirajte kožu glave. Neka stoji što duže a onda isperite kosu.

Maslinovo ulje protiv peruti

Arganovo ulje

3. Arganovo ulje je poznato po tome što reguliše lučenje sebuma. Koristitie ga samostalno dva puta sedmično utrljavanjem u koren kose. Ovo je vrlo efikasan prirodan način otklanjanja peruti.

Arganovo ulje protiv peruti

Jabukovo sirće

4. Pomešajte sirće i vodu u jednakoj meri. Isperite ovom mešavinom kosu kao regularnim šamponom. Kada dovoljno dugo odstoji (može I cele noći) isperite kosu blagim šamponom za bebe.

Najbolje je da koristite jabukovo sirće i mlaku vodu. Ako malo pecka, to je normalno, brzo će prestati.

Jabukovo sirce protiv peruti

Aloe vera protiv peruti

5. Preporučuje se da 2-3 sata pre pranja kose utrljate u kožu glave sok aloje. To će pomoći da se oslobodite peruti i ojačaće vam koren kose. Držati oko sat vremena a potom isprati.

Aloe vera protiv peruti

Kamilica protiv peruti

6. Kamilica je poznata po umirujućem dejstvu na osetljivu kožu pa i kožu glave. Tri kesice čaja od kamilice prelijte sa 150 ml vrele vode. Kada odstoji 10 minuta, nanesite ovaj prirodni šampon na kožu glave i celu dužinu kose. Blago masirajte i ne ispirajte!

Kamilica protiv peruti

Majčina dušica

7. Sedam velikih kašika sušene majčine dušice prelijte sa pola litra proključale vode. Kada odstoji 15 minuta procedite i ohladite. Ovom tečnošću prelijte kosu i vlasište i blago masirajte. Ova količina dovoljna je za dve upotrebe. Prirodni preparat od majčine dušice možete koristiti svaki dan.

Majcina dusica protiv peruti

Lovor protiv peruti

8. List lovora je poznat kao dobar lek protiv peruti. Šaku lovorovog lista prokuvajte u litar vode. Kad se ohladi, osperite kosu čajem. Umotajte u peškir i neka deluje oko sat vremena. Nakon toga operite kosu mlakom vodom.

Lovor protiv peruti

Limun

9. Iscedite jedan limun, i utljajte u kožu glave. Zatim još malo lomunovog soka dodajte u čašu vode i opet utrljajte u kosu. Nakon nekoliko minuta isperite. Ovo možete ponavljati sve dok perut ne nestane.

Limun protiv peruti

Beli luk protiv peruti

10. Veoma efikasno prirodno sredstvo protiv peruti pravi se od belog luka. Napravite kašicu od 2,3 čena belog luka i ovom smesom trljajte vlasište. Kad odstoji 10 minuta isperite kosu bebi neutralnim šamponom.

Budite uporni i koristite beli luk 2 meseca, nakon čega nestaje perut i to na duže vreme.

Beli luk protiv peruti

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts