Asparagus (sobno cveće) – saveti za uzgoj i negu

Asparagus, latinski naziv (Asparagus densiflorus), poznata je i kao ukrasna šparga ili šparožina. Jedna je od najpopularnijih sobnih biljaka jer joj preterana nega nije potrebna.

Ovo sobno cveće fino uspeva na skoro svakoj sobnoj temperaturi, a najbolja je umereno zagrejana prostorija. Biljka asparagus voli svetla mesta za uzgoj, ali ne i direktno sunčevo svetlo. Stavite je na polusenovito mesto zaštićeno od jakih sunčevih zraka.

S druge strane, budite oprezni jer, istovi će požuteti i otpasti ako asparagus nema dovoljno svetlosti. Dakle – umerena svetlost je najbolje rešenje.  Plodovi asparagusa su vrlo dekorativne crvene bobice.

U našim krajevima najčešće se gaje dve sorte ove sobne biljkeAsparagus sprengeri i Asparagus plumosus. Oba vode poreklo iz Afrike. Asparagus ima igličaste grančice za koje mi smatramo da su zapravo lišće. Ima i jače viseće grane koje su kod Asparagus plumosus nešto nežnije i tanje. Asparagus sprengeri je otpornija biljka i lakše se gaji i održava od Asparagusa plumosus.

asparagus uzgoj nega

Gajenje i nega asparagusa

Asparagus brzo i bujno raste, pa ga zbog toga treba često presadjivati u veću saksiju ili lonac. Prija mu glinasta i humusna zemlja u koju možete dodati malo stajskog djubriva, jer asparagusu za dobar razvoj treba dosta hranjivih materija. Najbolje će napredovati ako ima dovoljno prostora za širenje svojih grana. Preko leta može se izneti u baštu ili na terasu. Uz malo sreće i nege dobićete prekrasan primerak asparagusa koji može da naraste i do 2 metra u visinu.

Zimska temperatura za gajenje asparagusa u stanu treba da bude oko 10 stepeni.

Zalivanje

Zrele biljke potrebno je stalno prihranjivati i obilno zalivati, naročito leti I naročito biljke koje su mlade i još nerazvijene. Zimi malo proredite zalivanje jer je tada za asparagus-period mirovanja.

Ipak, ako ga držimo u prostoriji gde je grejanje, bilo centralno, bilo grejanje na drva ili obična grejalica,, zalivajte asparagus češće i nastavite da ga prihranjujte.

Orezivanje asparagusa

Orezivanje je potrebno kada biljka pusti tanke retke grane koje nisu baš dekorativne. Skratite ih makazama da biste održali željeni oblik biljke.

Cvetanje asparagusa

Starije biljke asparagusa cvetaju. Daju male neugledne obične cvetove u beloj boji.

Održavanje

Zimi vodite računa da asparagus zaštitite od hladnoće, a leti od preteranog izlaganja suncu.

Najbolje je da leto asparagus provede unutra jer bi grančice mogle da počnu da žute, I zato što voli vlagu i ne trpi isušivanje vazduha.

Presadjivanje

Sadnja je najbolja u proleće. Biljku izvučemo sa sve korenom iz lonca ili saksije. Znak da je biljka zdrava je veliki debeli i mesnati koren. Asparagus presadite u ilovastu zemlju, koja je dovoljno rastresita.

Asparagus cvece

Razmnožavanje asparagusa

Velike biljke prilikom vadjenja iz lonca razmnožavamo deljenjem korena i to pažljivim odvajanjem na dva do tri dela. Posadimo ih onda u posebne posude, i ovaj način razmnožavanja je najbrži i najuspešniji. Može se razmnožavati semenom, ali znatno sporije.

Pri deljenju biljke pazite da odvojite i deo korena koji sadrži male bele gomolje u kojima je neophodna rezerva hrana potrebna mladom asparagusu.

Bolesti

Ako asparagus napadnu insekti, preporučljivo je da se odrežu napadnute grane.

Cena biljke asparagusa

Cena mlade biljke asparagusa je oko 150 dinara.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts