Zašto se ježimo?

Desilo se svakom – kada vam je hladno, kada se uplašite ili kada vas dotakne osoba koja vam se dopada, sigurno ste se naježili. Što bi naš narod rekao podigne se svaka dlaka na telu. Razlozi zbog kojih se ježimo su krajnje zanimljivi i vezani za naše pretke i čovekovo životinjsko poreklo.

Kako se ježimo – ispod svake dlačice na telu nalazi se mali mišić koji se zgrči u određenom trenutku.

Naravno, ljudi nisu oduvek šili odeću, već im je telo bilo prekriveno krznom. Dlake na telu su bile mnogo izraženije nego danas, i služile su kako bi zagrejale telo tokom hladnih dana. Kada bi se naši preci naježili, ta krupna i čvrsta dlaka bi se još više učvrstila i tako je krzno postajalo gušće – eto odgovora na pitanje zašto se ježimo kada nam je hladno.
zasto se jezimo101

Primetili ste sigurno da se recimo, mačke nakostreše kada ih neko napadne. I one se u tom trenutku ježe. Kod naših životinjskih predaka se dešavalo nešto slično – kada bi bili u opasnosti oni bi se ježili, tako ih je krzno činilo većim a i strašnijim za neprijatelja.

Ježimo sde i zbog neprijatnih zvukova, poput grebanja noktima po tabli. Za ovaj efekat odgovoran je jedan određeni deo mozga koji se zove amigdala.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts