Kala (sobno cveće) – uzgoj i nega

Kala, latinski naziv (Calla Zantedeschia) broji 8 vrsta roda koji potiču iz Afrike. Ova sobna biljka u prirodi raste slobodno na vlažnim područjima I močvarama koja u leto presuše i zato je specifična za negu.

Kod nas se gaji kao kućna biljka u stanu, mada se može uspešno negovati i na otvorenom prostoru, a interesantna je kao rezani cvet zbog prelepih krupnih cvetova na dugim stabljikama. Kala može narasti i do metar i po u visinu. U našem narodu, nekada se kalu zvali zmijanac ili zmijski koren jer su neretko ovu biljku pokušavali da koriste kao protivotrov zmijskom otrovu.

Kala uzgoj i nega

Cvetanje

Cvetići kale su žućkasti i skupljeni u klip sa levkastim belim omotačem koji je u stvari list i koji ima ulogu da privuče insekte zbog oprašivanja cveta. Stručnjaci ovakav list nazivu “spata”.

Odnedavno mogu da se za uzgoj nabave nove sorte sa žutim i ružičastim površnim listom kale. Kale su omiljene za dekoracije na venčanjima i to one sa višim i većim cvetovima dok su one sitnije sorte sa manjim cvetovima stanovnici domova. U plasteniku profesionalni uzgajivači gaje sorte koje su veće visine i kojima produžavaju period cvetanja.

Rana sadnja u avgustu i septembru omogućava cvetanje u oktobru. Nalepši cvetovi biće početkom proleća. Kad kala prestane da cveta, u aprilu i maju, prekinite zalivanje jer je biljci potreban period mirovanja posle kog će ponovo cvetati.

Sadnja i uzgoj kala

Sadjenje gomolja vrši se u avgustu i septembru. Najbolje je da koristite saksije veličine 12 do 14 cm u prečniku. Zemlja treba da bude nešto teža, obogaćena humusom i djubrivom.

Možete koristiti i mešavinu baštenskog zemljišta i treseta. Kalama odgovara neutralno zemljište, slabokiselo ili alkalno.

Zalivanje kala

Potrebe kala za vodom su velike pa ih često i obilno zalivajte. Sa zalivanjem se prestaje u periodu mirovanja, nakon završetka faze cvetanja kale.

Kala sobno cvece

Održavanje i nega kala

Kala traži obilnu i čestu prihranu. To će omogućiti bogat, svež i jak cvet, kada mu dodje vreme. Prihranjujte je na dve sedmice. Koristite djubrivo koje ima dosta azota i koje će pomoći da kala bujnije raste.

Kala lončanica raste do pola metra u visinu, i to je vrsta koju gajimo u stanu za razliku od onih visokih sorti popularnih u cvećarstvu.

Kale će najbolje uspevati na prostoru sa mnogo svetla, ali zaštićenog od jakog letnjeg sunca. Nekada se mogu izneti i na otvoren prostor, ali pažljivo sa nižim temperaturama i promajom.

Kala će vam duže trajati ako je redovno skraćujete. Jednostavno, kraj stabljike unakrsno zasecite u dužini od oko 2 do 3 cm.

Razmnožavanje kala

Kale se razmnožavaju uglavnom odvajanjem mladih gomolja. Gomolj može da se preseče nakon čega sledi dezinfekcija fungicidom ili ugljenom prašinom da bi se biljka zaštitila. Gomolje treba ostaviti da se osuše.

Bolesti kala

Kale će propasti ili biti podložne bolestima ako ih držite na pretoplom mestu. Vrh biljke počinje tada da se suši i smežura se a nakon toga tamni područje oko tučka. Zbog toga vodite računa o temperaturi u stanu.

Tada ih obavezno smestite na nekom hladnijem mestu, redovno skraćujte vrh biljke i veće su šanse da biljka preživi.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts