Dracena marginata (sobno cveće) – uzgoj i nega

Dracena marginata – kućna ukrasna biljka

Dracena Marginata, latinski naziv (dracaena marginatta) pripada rodu Dracena i porodici ljiljana.

Poreklo imena – dracena- na grčkom znači ženski zmaj.

U Engleskoj je nazivaju zmajevo drvo sa Madagaskara, dok je kod nas rasprostranjen naziv – marginata.

Rod ove biljke obuhvata oko 40 vrsta drveća ili žbunja, a poreklo vodi saafričkog kontinenta.

Marginata je spororastući žbun ili nekada, nisko drvo, sa rastom od dva do 5 metara.

Lišće marginate je tanko I sjajno, tamnozeleno, ali sa crvenkastim ivicama.

Ima mnogo kombinacija kada je reč o bojama listova a oni koji se kod nas najčešće gaje su kultivari Dracena Marginata „Bikolor“ i Dracena Marginata „Trikolor“.

Tokom rasta biljke, novi listovi se razvijaju na vrhovima stabla, stari listovi opadaju pa se na vrhu biljke formira gusti sloj listova dok je donji deo dracene potpuno go.

Nega

Marginata kao sobno cveće  se  gaji tako da osigurate da stabljike budu uspravne sa masom listova na vrhu. Treba ih orezivati ako želite da oblikujete habitus biljke. Vrlo je popularna biljka jer je skromnih zahteva, odlično podnosi suvo tlo pa I neredovno zalivanje. Ipak, može se desiti propadanje njenog korena ako je biljka u stlno vlažnom zemljištu.

Minimalne zimske temperature za uzgoj  su 15-18 C, a leti od  23 do 26 C.

Dracena marginata cvece

Presadjivanje

Možete presaditi više biljaka zajedno u istu posudu. Presađuje se u proleće, pre početka perioda vegetacije I to u dublje posude sa dobrom drenažom. Prihranjuje se tečnim gnojivom jednom u dve sedmice tokom perioda vegetacije. Kompost treba da bude na bazi ilovace, najbolje  uz dodatak treseta.

Presadjivanje se obavlja  u prolece, svake druge ili treće godine

Kako zalivati marginatu

Zalivanje nije nešto što će vas opterećivati. Dracene vole veću vlažnost vazduha, a orošavanje I zalivanje obavljajte ustajalom vodom ili kišnicom.

Tokom mirovanja, a to je u zimskom periodu, smanjite zalivanje dracene I nemojte je dohranjivati.

Održavanje

Ova kućna ukrasna biljka traži dosta svetlosti, ali podnosi i polusenku. Znajte da  jaki, direktni sunčevi zraci mogu da oštete biljku, najpre listove. U krajevima s toplijom klimom biljka se leti može izneti na otvoren prostor ali da bude na senovitom mestu. Jaki, direktni sunčevi zraci mogu da oštete listove marginate.

Razmnožavanje

Najbolje je razmnožavanje reznicama. Kad dodje proleće, uzmite reznice sa stabla dužine od 8 do 10 cm. Stavite ih da se osuše na 24 sata a zatim ih posadite u mešavinu treseta I peska. Za par sedmica pojavljuju se korenčići.

Vodite računa kad sečete stabljične reznice da ih pravilno okrenete. Gornji deo ne sme se okrenuti u zemlju jer tako neće izrasti.

Stare biljke dracene ćemo podmladiti orezivanjem I uzimanjem reznica. Zakorenjuju se I bez dodatka hormona za oživljavanje.

Bilo bi dobro da mesto reza na stablu premažemo kalemarskim voskom.

Na stablu će se za neko vreme takozvana spavajuća okca probuditi i isterati nove grančecee. Ipak, ne možemo uvek znati koliko će tih novih grana biti.

Bolesti

Dracenu marginatu napadaju najčešće  štitasta vaš i crveni pauk. Zato upotrebite odgovarajući insekticid. Ovu divnu sobnu biljku možete oštetiti ili čak izgubiti ako je prečesto zalivate.

Cena biljke marginate

Mladu biljku spremnu za presadjivanje možete nabaviti po ceni od oko  1.950,00 dinara.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts