Sanseverija – indijansko pero

Sobno cveće sanseverija

Sanseverija, latinski naziv –  Sansevieria trifasciata, često se naziva I  indijansko pero. To je vrlo otporna sobna biljka, čija je nega nekomplikovanai jednostavna. Zato je indijansko pero preporučljivo za gajenje ako ste početnik u hortikulturi, ili ako ste često odsutni pa ne možete redovno da brinete o održavanju sobnih biljaka. To  je i stepska biljka koja potiče iz tropskih krajeva Latinske Amerike.

Sanseverija je dobila ime po knezu Sansevieriju iz Napulja.

Održavanje i nega

Sanseveriji prija kad raste u polusenci ili senci, ali može da uspeva i u mračnim prostorijama sa vrlo malo svetla. Ipak, kada se gaji u senci njene šare postaju slabije. Važno je takodje da ovo sobno cveće možete slobodno da čuvate pored radijatora ili nekog drugog grejnog tela jer joj ne prija velika vlaga.

Sanseveriju prihranjujte granuliranim i tečnim mineralnim gnojivima. Dovoljna je prihrana jednom u mesec dana.

Biljka je otporna na prašinu i zagađen vazduh ali ipak je treba povremeno potrebno sundjerom obrisati listove od prašine i drugih nečistoća.

Sanseverija sobno cvece

Zalivanje indijanskog pera

Sanseverija neće patiti mnogo ako je redovno ne zalijete. Tokom zime je potrebno vrlo retko zalivanje i to jednom mesečno a u proleće i leti dovoljno je jedno zalivanje u nedelju dana.

Voda koja se nakupi u tacni treba da se isprazni a izmedju dva zalivanja pustite zemlju da se prosuši.

Nikada nemojte sanseveriju zalivati između listova jer tako biljka može da propadne i truli. Za zalivanje koristite mlaku odstajalu vodu, nikako direktno iz česme.

Uzgoj sanseverije

Sanseveriji najviše prijaju temperature od 15 do  21 stepen i zimi i tokom leta. Ne voli hladnoću pa biljka propada ako je gajenje na temperaturi nižoj od 10 stepeni.

Ako sanseveriju odjednom premestite na sunce, na listovima će se pojaviti palež. Ako se pak pojavi pegavost po listovima, odmah odstranite problematični list i to počev od nekoliko santimetara ispod obolelog dela.

Sanseverija je dugovečna biljka, i ako je pravilno negujete, imaćete godinama divan ukras doma.

Sadnja

Sanseverija ima vrlo plitak i mali koren, zato je treba saditi u plitke šire posude i saksije. Presadjivanje je preporučljivo jedino ako saksija postane premala. Najbolji period za presadjivanje je proleće. Sadite indijansko pero u običnu baštensku zemlju u koju ste dodali malo šljunka zbog drenaže. Presadjivanje mladih biljaka nije potrebno.

Razmnožavanje sanseverije

Sanseverija se može razmnožavati reznicama i deljenjem korena. Podeljeni delovi korena sanseverije posadite odmah u saksije sa mešavinom baštenske zemlje i peska ili šljunka. Rašće brzo i sigurno bez neke posebne nege. Ako ih razmnožavate reznicom, nova biljka neće imati žućkaste ivice.

Sanseverija uzgoj i nega

Vrste indijanskog pera

Sanseverija je kod nas poznata kao sobni cvet ali brojne su vrste ove biljke. Neke vrste rastu u stepama, neke u bujnim predelima južne Amerike… Zavisno od vrste razlikuju se listovi, po šari i boji.

Kod nas se uglavnom gaje tri poznate vrste: Sansevieria trifasciata sa tamnozelenim listovima i poprečnim sivim prugama, zatim vrsta Sansevieria trifasciata var.laurenti sa žućkasto-zelenkasteim listovima i lepim žutim rubom. Treća vrsta je Sansevieria hahnii koja pripada nižim sortama sa širokim lišćem.

Kod nekih retkih starijih vrsta, može se pojaviti lepi beli cvet sa vrlo aromatičnim mirisom.

Cena biljke sanseverije

Mladu biljku sanseveriju možete kupiti po ceni od oko 100 dinara.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts