Bambus parket – prednosti i mane

Bambus parket je jedna od mnogih vrsta podova. Poželjna je opcija jer ovaj pod spada u kvalitetne podove, mada ima i mana. Iako je bambusov parket napravljen od bambus trave, ima dosta dobrih osobina čvrstog drveta.

Postavljanje bambus parketa

Jedna od osnovnih prednosti je prilično lako postavljanje bambus parketa. Ovaj parket se prodaje kao potpuno pripremljen , lakiran i potpuno spreman za postavljanje. Ovo će uštedeti vreme i troškove lakiranja i brušenja. Dimenzije bambus daščica su različite i mogu se redjati u skladu sa Vašim ukusom. Standardne dimenzije daščica su 960 x 125 x 17 mm.

Zavisno od kvaliteta podloge poda, bambus parket se postavlja na nekoliko načina: lepljenjem dvokomponentnim lepkom kao kod klasičnog parketa, zatim postavljanjem na roštilj od letvica ili na drvene ploče i ukucavanjem pod uglom od 45 stepeni kao kod postavljanja brodskog poda i na suv način kao kod laminatnih podova.

bambus parket1

Bambus kao lako obnovljiv resurs

Bambus kao biljka može da dostigne veliku visinu za svega nekoliko godina. Brže raste od čvrstog drveta, bukve ili hrasta koji se koriste za izradu klasičnog parketa i kojima treba više desetina godina da postignu zrelost. Sa porastom ekološke svesti, upotreba bambusovog parketa postaje sve popularnija jer je reč o resursu koji je lako obnovljiv.

Bambusov parket – da ili ne

Jedna od prednosti ovog parketa , osim lakog postavljanja je i njegovo lako održavanje. Osim toga, prilično je izdržljiv i otporan na vlagu pa se može koristiti i za kuhinju na primer. Održavanje podrazumeva tek metlu i povremeno brisanje vlažnom krpom. Parket od bambusa prodaje se u različitim bojama pa ga možete kombinovati sa svim stilovima uredjenja enterijera a pošto je reč o prirodnom materijalu koji se zasniva na vlaknima , otporan je na insekte. Postoji više vrsta bambusovog drveta i medju njima postoje one izuzetne jačine, izdržljivosti i otpornosti. Ako se bambus ispravno preradi, može imati izdržljivost sličnu parketu od crvenog hrasta dok pritom nudi posebnu eleganciju.

Cena bambus parketa – Ovaj podni materijal je po ceni otprilike sličan kao i većina parketa ili laminata, ali je ipak povoljniji od tikovine, ružinog drveta ili maslinovog drveta. Cena po kvadratu je od nepune dve hiljade dinara pa naviše.

Kao i svi materijali za oblaganje podova, i bambusovedaščice se mogu oštetiti, mogu izmeniti početnu boju ili biti izgrebani. Vrlo ih je lako u tom slučaju obrušiti i dati im nov i svež izgled.

Broj šmirglanja zavisiće od toga koja je debljina bambusovih daščica za koje ste se odlučili, pa se zbog toga uvek odlučite, ako ste u mogućnosti za nešto deblje daščice kako biste ih mogli više puta brušiti nakon čega će vaš pod izgledati kao nov i tek postavljen.

Bambus parket – nedostaci

Jedan od nedostataka bambusovog parketa može biti formaldehid lepak koji se koristi prilikom izrade ovog parketa i koji može negativno uticati na osobe saosetljivim zdravljem taj lepak s vremenom oslobađa odredjene organske hemikalije u prostorije.

Pošto se bambusovo drvo dodatno tretira kako bi dobio željenu boju, jer je njegova prirodna boja žućkasta, ovaj proces može smanjiti tvrdoću materijala. Zbog toga se bambus može prilično lako ogrebati teškim komadima nameštaja, visokim štiklama, kamenčićima ili peskom.

Iako je bambus otporan na vodu, ipak je sačinjen od organskih elemenata pa preterana vlaga cmože da dovede do toga da se pod deformiše. Poplava će ozbiljno upropastiti bambusov pod i stvoriti pukotine, skupiti daščice. Iskustva kažu da je takodje i u izuzetno suvim klimatskim predelima, moguće skupljanje daščica i njihovo pucanje.

Iako predstavlja, kako smo rekli, lako obnovljiv resurs, lepak koji se koristi u prozvodnji bambusovog parketa može da doprinese toksičnosti unutrašnjeg prostora.

Bambusov parket i podno grejanje

Iako se najbolji rezultati sa podnim grejanjem postižu ako u kući imate keramičke, mermerne ili betonske podne obloge, ova vrstagrejanja se može ugraditi i ako imate drvene podove poput parketa.

podno grejanje

U tom slučaju, važno je da vlažnost drvenog parketa bude manja od 10% što je teško ispoštovati.

Bambusov parket zahvaljujući svom specifičnom kvalitetu, pogodna je podloga za podno grejanje i neće se rasušiti u toku prve sezone grejanja.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts