Lantana, održavanje i nega

Lantana, latinski naziv (Lantana camara) je biljka koja pripada porodici Verbenacaeae. Ovo cveće je poreklom iz Latinske Amerike gde slobodno raste u tropskim šumama.

Lantana je grmolika biljka koja brzo raste i dostiže visinu rasta I do 6 do 8 metara.

U našim uslovima može se gajiti kao trajnica ako joj se zimi obezbedi temperatura od minimum 5 stepeni.

U našim krajevima lantanu nazivaju i  „Grčki lijander“, a negde nosi ime „Peščana verbena“.

Rod Lantana broji skoro 150 vrsta višegodišnjih cvetica. Listovi ovih biljaka su kopljasti, reckasti i imaju aromatičan miris kad ih protrljamo.

Ove biljke poznate su kao medonosne biljke pa ih gaje mnogi pčelari.

lantana cvet

Cvetanje

U stakleniku će cveće lantane cvetati tokom cele godine a na otvorenom od proleća do prvih mrazeva.

Cvetovi su veličine od 5,6 centimetara, u žutoj, roze, ljubičastoj, beloj boji, jednobojni ili šareni. Često privlači leptire. Boja cvetova se može menjati tokom sazrevanja biljke, pa na jednom stablu može biti više cvetova u raznim bojama. Nakon cvetanja, posle cveta ostaje grozd sa bobicama – plodovima koji liče na kupine i u kojima je seme lantane.

Održavanje i nega

Lantana traži dosta sunca. Može da napreduje u bilo kakvoj zemlji, a ako je u pitanju uzgoj u stakleniku, koristi se kompost od dve petine treseta, dve petine ilovače i jedne petine peska.

Prehranjivanje je potrebno jednom u mesec dana i to tokom vegetacije I razvoja biljke sa djubrivom rastvorenim u vodi. Znajte da lantana ne trpi preobilno gnojenje. Presadjivanje je potrebno kada saksija ili žardinjera u kojoj gajite lantanu postane mala, imajući u vidu da neke vrste jako brzo napreduju.

Zalivanje

Lantana voli vlagu ali pri zalivanju voda ne bi trebalo da se zadržava u predelu oko korena biljke. Na nedostatak vode biljka će reagovati  svojim uvelim izgledom, a ako ste preterali sa zalivanjem, počeće da odbacuje listove.

Lantana, odrzavanje i nega

Orezivanje

Lantana se orezuje početkom proleća, pre početka vegetacije, zato što zimi odbacuje listove. Orezivanje pomaže oblikovanje lantane.

Orežite je za jednu trećinu, a nove uzdanke pincirajte posle 3 do 4 lista, i dobićete fino oblikovan grmić.

Razmnožavanje

Najuspešnije razmnožavanje lantane se obavlja krajem aprila, reznicama koje ćete staviti u mešavinu treseta, humusa i peska u jednakim količinama i ostaviti da se zakorene na temperaturi od oko 20 stepeni, nakon čega sledi sadnja.

Latana se može razmnožavati i semenom, ali je reznica sigurniji način.

Ako ste lantanu razmnožavali rezicama, kad se užile, stavite ih na mesto sa što više sunca jer će tako obilnije cvetati kad dodje leto.

Održavanje

Lantana može uspešno da prezimi i u svetlim i u mračnim prostorima.

Tokom zime lantanu zalivajte tek  toliko da zemlja ne ostane suva. Lantana Biljka koja zimi odbaci lišće, imaće usporen rast na proleće. Izbegavajte da je držite na suvom mestu sa toplim sobnim vazduhom jer je to idealni uslov za napad lisnih vaši i belih mušica.

Iako u zemljama porekla lantanu smatraju nekada korovom, u skorije vreme napravljene su sortekoje rastu kompaktno ili kao viseće biljke koje su pogodne za dekorisanje balkona. Ipak, najpopularnije su lantane u obliku stabla. Ona sam odbacuje uvele cvetove, zahvalna je za negu i prilično uspešno napreduje uz poštovanje minimalnih uslova gajenja.

Kad kupujete lantanu, pažljivo birajte jer je najbitnije da uzmete zdravu biljku. Prepoznaćete kvalitetnu lantanu tako što ima sjajne tamnozelene listove, fino je razgranata i ima puno cvetnih pupoljaka.

Ako ispod lantane primetite uvele, žute listove, to je znak da je biljka suva ili da je držite na mračnom mestu koje joj ne prija. Kada je sušno i vrlo toplo vreme, zalivajte je i nekoliko puta na dan.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts