Kako naučiti psa da dodje kada ga zovete

Prilikom izlaska napolje psa možete pustiti slobodno da se šeta samo ukoliko sluša Vaša naredjenja. Jedno od njih je i da dodje do Vas kada ga pozovete. Za to Vam nije neophodno da obučite psa kao da ga spremate za takmičenje. Osnovnu dresuru može da uradi svako ko pokaže malo interesovanja i strpljenja. Lekcije treba da budu kratke i česte a ne dugačke i povremene.Korisnije je imati tri časa dnevno od po deset minuta nego samo jedan od pola sata. Obuka u trajanju od deset minuta zabavna je i Vama i Vašem psu, a osim toga, veza koja se uspostavi izmedju vlasnika i životinje, zahvaljujući takvim lekcijama , biće dugotrajna.

Kako dresirati psa da dodje kod Vas kada ga pozovete?

Pas od malena ima ime koje savršeno poznaje. Naravno, svaki put kada čuje svoje ime u kući on vrlo dobro zna da ga neko zove jer hoće nešto da mu da. Stoga, gotovo uvek, kada pas čuje svoje ime u kući on hitro i brzo dodje do Vas. Razlog te žurbe je što ga Vi obično zovete da biste mu dali da jede ili da biste se igrali sa njim.

Kako nauciti psa da dodje

Medjutim, van kuće stvari su sasvim drugačije. Van prostora u kome živi, pas će se radije igrati sa drugim psima ili juriti neku mačku nego biti u društvu gazde. Stoga je neophodno da ga naučite da smesta dodje do Vas kada ga zovete.

Način da to učinite je sledeći: nakon što ste ga naučili da hoda sa uzicom, pustite ga da ide dokle god mu povodac dozvoljava, a tada se zaustavite i pozovite ga.

Ako pas bude samo okrenuo glavu, blago povucite povodac sve dok ne dodje do Vas, makar morali i da ga povučete ka sebi. Ni slučajno ne smete otići do mesta gde se nalazi Vaš pas. Nakon što pas dodje do vas, bilo dobrovoljno ili silom, morate ga nagraditi nekom poslasticom koju možete kupiti u svakoj prodavnici za životinje. Potom ga mazite i pričajte mu.

Kada sve to učinite nastavite da hodate i ponovite postupak više puta, sve dok pas ne nauči o čemu je reč.

Za psa obično to nije komplikovana vežba ako je gazda istrajan i uporan svaki put kada izvede ljubimca u šetnju. Pri tom nemojte zaboraviti poslastice, jer kada pas stekne asocijaciju da će biti nagradjen ako posluša, najteže lekcije ubuduće  će postati lake, i to od trenutka kada pas shvati novu situaciju poslušnost – nagrada.

NAPOMENA: Kada pas jednom  nauči da posluša neku naredbu ili da uradi odredjenu vežbu, on tu vežbu ne zaboravlja pod uslovom da je dosta često ponavljate.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts