Patuljasti šnaucer

Patuljasti šnaucer je pas koji potiče iz Nemačke, iz Bavarske i Sudeta. Danas poznata pasmina šnaucera jednaje od najstarijih pasmina. Šnaucera možemo prepoznati na slikama Rembrandta iz 17 veka a pominje se i u zapisima s početka 18. Veka gde je opisan kao mali ili srednji pas koji je naseoskim imanjima čuvao štale, pazio naštetočine ali i pazio na ovce.

Šnauceri su bili anatomski skoro isti s „pinčerima“, a razlikovala ih je dužina dlake, medjutim, glavna karakteristika i njihov naglašeni karakteristični oblik tela ostao je nepromenjen do danas.

Karakter i narav

Kao nekadašnji čuvari imanja i štala , ovi psi su razvili veliku sklonost prema lovu na miševe i pacove pa im je ta osobina ostala i danas i jako je izražena.Pošto vole da se jure sa pacovim, da bi bili zaštićeni od njihovih ujeda, uši šnaucera se kupiraju.

Ime – šnaicer – dali su nemci i to u prevodu na nemački jezik znači „brkovi“ što i jeste jedna od fizičkih karakteristika ovog psa.

Patuljasti šnauceri su poznati po velikoj izdržljivosti, kojaje dodatnom kasnijom selekcijom omogućila da današnji patuljasti šnauceri spadaju u čvrste, izdržljive i zdrave pse koje bolesti često zaobilaze. Poznat je kao stabilan i pouzdan paspa se često koristi kao pas za zaštitu imovine i ličnu sigurnost. On je pravi mali telohranitelj!

Patuljasti snaucer

Prema najranijim dokumentima o ovoj pasmini, ranije su postojali različiti varijeti boja i to od rđavosmeđe, harlekin pa sve do sivkastih vučjih boja. Baš ta sivkasta divlja boja održala se do današnjih dana i te gene u sebi nosi šnaucer biber so boje.

Prvi Pinčer-šnaucer klub osnovan je 1895. u Kelnu, gde je napravljen i   prvi standard pasmine Patuljastog šnaucera. Standardi prepoznaju šnaucere u tri osnovne veličine: veliki šnaucer, srednji šnaucer i patuljasti šnaucer.

Dimenzije

Patuljastog šnaucera odlikuju skladne proporcije, visina između 30 i 35 cm, i težina od oko 4 kg, ali iako je mali i ima skromne dimenzije, nema nijednu karakteristiku malih patuljastih rasa. To je pas visoke inteligencije, hrabar i dobar čuvar.

Održavanje i nega

Mala veličina i rast čine da je patuljasti šnaucer jako pogodan je za držanje i čuvanje u stanu i uopšte u malim prostorima. Dlaka patuljastog šnaucera je gusta, oštra i ne otpada, dakle zaboravite na preterano linjanje! Krzno je potrebno trimati i psa voditi na šišanje, a takodje i obezbediti redovno kupanje.

Zahvalni su za život u stanu jer se ne linjaju, nemaju “ miris“, i mogu ići svuda za vlasnikom, jer su vrlo prilagodljivi. Osnovno im je da se omogući redovna higijena i pravilna ishrana u zavisnosti od uzrasta. Preporučljiva je granulasta ishrana za male pasmine, a ako primetite probleme u probavnom sistemu probajte pomoći sa pirinčanom vodom i kuvanim belim pilećim mesom.

Osobine i karakteristike

Patuljasti šnauceri mogu bitii biber so boje, zatim mogu biti crni, beli i crno srebrni.

Patuljasti šnauceri moraju su na izgled kvadratne građe. Kostur im je čvrst, a dlaka oštra i ravna. Glava je snažna sa punim vilicama i makazastim ugrizom.

Njuška je crne boje kao i usne a oči su mu tamne i gledaju pravo napred. Uši mogu biti kupirane a inače su visoko posadjene.

Vrat patuljastog šnaucera mora biti snažan ali nikako kratak ni debeo. Rep nosi visoko i ne kupira se. Šnaucer se uglavnom kreće u dugačkom i snažnom iskoraku.

Patuljasti šnauceri su psi čvrstog karaktera, koji uvek znaju šta žele, koji su izuzetno vezani za čoveka i spremni su mnogo da mu pruže.

Veseo je i radoznao, pa tako kao kućni ljubimac odgovara skoro svakome! Patuljasti šnaucer je dovoljno velik da bude „pravi pas“ ali isto tako je i dovoljno malen da vam sedne u krilo i mazi se.

Priroda patuljastog šnaucera je skoro ista kako i kod velikog šnaucera, samo je dodatno začinjena temperamentom malog psa koga krasi inteligencija, neustrašivost, izdržljivost i budnost.

Tipičnan spoj za njega je kombinacija ljubazanog temperamenta i smišljene mirnoće.

Vrlo je nežan prema deci, tolerantan je prema njima i nije razdražljiv pas.

Šnauceri su psi velikog srca jer su dokazano hrabri, i iskustva vlasnika navode da prema porodici u kojoj su gajeni osećaju bezgraničnu ljubav .

Dresura

Ovi psi mogu mnogo toga da nauče i savladaju. Patuljasti šnaucer je upravo onakav kakav mu je i vlasnik.

Ako je gazda sklon lenčarenju – takav će postati i šnaucer, ako je vlasnik sportista, upravo to će postati i pas.

U dresuri i odgoju najbitnije je ne odstupati od principa. Ne mora uvek biti ne!

Da bi šnaucer slušao on prvenstveno mora poštovati vlasnika, jer je poznato daće vas šnaucer uvek voleti ali poštovanje ćete dobiti tek kasnije. Interesantno je da se patuljasti šnauceri nikada ne ponašaju isto prema svim ukućanima, niti prema svim gostima. Intuicija im je jako razvijena i jako malo vremena im treba da shvate karakter svakog čoveka ponaosob.

Parenje

Potražite vašoj ženki adekvatnog mužjaka ali sačekajte nakon drugog teranja.

Cena

Od 80 do 130 evra košta na našem tržištu štene patuljastog šnaucera.

Pogledajte slike patuljastog šnaucera iz naše galerije.

p.snaucer1

p.snaucer2

p.snaucer3

p.snaucer4

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts