Džek Rasel terijer (Jack Russell terrier)

Džek Rasel terijer (Jack Russell terijer) je mali, lovački pas koji je u prošlosti najviše korišćen pri lovu na lisice, a u novije vreme postaje pas pratilac. Poreklom je iz Australije.

S obzirom na to kakvu dlaku ima, postoje dva tipa – oštrodlaki i kratkodlaki. Dlaka mu je pretežno bele boje, sa smeđim ili smeđe-crnim „flekicama“ po glavi i leđima ili na repu.

Njegovo telo je mišićavo i čvrsto, i to mu omogućava dosta snage za iskopavanje i izvlačenje lovine koja je obično sakrivena po zemljom ili u rupama.

Veličina

Ovaj pas je visine do 35 cm i težine 6 – 7 kilograma.

Karakter i narav džek rasel terijera

Ovi terijeri su izuzetno srčani, živi, nezavisni psi, ali nekad tvrdoglavi, što morate imati u vidu pri dresuri i odgoju.

Zato im je potreban čvrst odgoj i pažljiva dresura sa dosta strpljenja. Ako nije ispravno odgajan od najmladjeg doba i u slučaju da mu ne pružite dovoljno pažnje i dosta kretanja ,jer je on ipak lovački pas, zbog „terijerskih osobina“ Jack Russell terijer može postati neposlušan.

Dzek Rasel terijer

Ovaj pas može da bude, usled neprilagodjenog odgoja i neadekvatne socijalizacije sklon neprestanom lajanju bez posebnog razloga, preskakivanju ograde i bežanju od doma pa i iskopavanju rupa gde god stigne.

Prilično su inteligentni i vole da uče pa se malo upornosti, može naučiti raznim trikovima.

Da biste postigli da se lepo slažu sa decom, potrebno ih je postepeno upoznavati. Iako su rastom mali, vrlo su teritorijalni i neustrašivi, nikako ne tolerišu uljeze i neće ustuknuti čak i kada se desi sukob sa većim psom. Jack Russell terijer je pas stvoren za lov i zato je energičan, čvrst, borben, brz, inteligentan, ustrajan.

Socijalizacija i odnos prema drugim ljubimcima

Ako se na vreme socijalizuju i ispravno vaspitaju, dobro će se slagati sa drugim psima, mada nisu isključene epizode ispoljavanja agresivnosti ako spojite jedinke istog pola. Takvo ponašanje nemojte tolerisati.

U kontaktu sa drugim kućnim ljubimcima, posebno sa kunićima, mačkama, hrčcima i zamorčićima, iskustva kažu da mogu biti vrlo nepredvidivi zbog svog izraženog lovačkog instinkta i takve životinje će smatrati kao potencijalnu lovinu. Zato je potrebno ih privikavati na te životinje, kako biste im osigurali suživot u miru.

Ukoliko pravilno odgojimo Jack Russell terijera imaćemo izuzetno poslušnog i jednostavnog psa koji uživa u našem društvu.

Jack Russella terijer brzo uči pa je omiljen jer može da izvodi razne trikove, a dosta se koristi i u filmskoj produkciji.

Jack Russell terijer ima veliku želju da ugodi vlasniku, ali zbog svoje inteligencije sklon je i da ispituje njegove granice.

Osobine i karakteristike džek rasel terijera

Ovaj pas je takava da će ispuniti Vaš dom zadovoljstvom i nezaboravnim momentima. Ali, kao i svaki pas i ovaj terijer pretpostavlja obavezu za vlasnika a to su podrazumevane svakodnevne šetnje, odlasci veterinaru…

Neki manji psi, gde spada i jack russel terijer, vrlo su energični i traže dosta prostora i aktivnosti. Tako da ste izborom za ovog psa odlučili da imate novog člana porodice koji će biti sa Vama narednih desetak godina pa budite odgovorni, ne samo za njegovo zdravlje, već i za njegovu dobrobit celi njegov život. Male rase su zahvalne jer ne traže puno prostora i skromnijih su potreba.

Morate mu organizovati dnevne aktivnosti i to barem tri izlaska dnevno u trajanju od 30 do 120 minuta.

Ne morate forsirati vašeg terijera, priuštite mu laganu šetnju u prirodi, igru s drugim psima, što će biti odlično za psihu psećih ljubimaca.

Kako pas raste, potrebne su mu duže šetnje i više aktivnosti. U slučaju da ostaje u stanu duže od 12 sati Vaš ljubimac može postati sklon depresiji ili čak agresiji prema drugim psima pa čak i članovima porodice.

Pošto se linja, morate mu redovno negovati dlaku. Ako ne želite probleme sa linjanjem, možda je bolje dase odlučite za druge rase za koje je tipično da im manje ispada dlaka: pudla , maltezer ili kineski kukmasti pas.

Psi se linjaju dva puta godišnje, na proleće i jesen., ali ako psa držite tokom cele godine u kući, često će se linjati i cele godine.

Ishrana džek rasel terijera

U obrocima mora dobijati sve potrebne hranjive materije, a obrok treba da je uravnotežen. Pri različitim poremećajima unosa vitamina A i vitaminima B, linjanje će biti produženo.

Bolesti

Dlaka može da počne da opada zbog nekih kožnih bolesti kao što su razne upale, alergije, ili paraziti.

Kao i svaki pas, i ovaj terijer ima svoj specifičan miris , ali ako on postane neprijatan, to ukazuje na neke patološke procese na koži ili dlaci ili na bolesti hormonske prirode.

Parenje

Ženke imaju teranje 2 puta godišnje u trajanju od 3 nedelje,što znači potencijalno veliki broj štenadi. Ako ne želite potomke, sterilizacija je najbolje rešenje i ovaj postupak ne menja ličnost psa. Za razliku od ženki, mužjaci su cele godine raspoloženi za parenje.

Životni vek ovog terijera je od 13 – 14 godina.

Cena džek rasel terijera

Cena šteneta džek rasel terijera na našem tržištu je od 100 do 250 evra.

Pogledajte slike Džek Rasel terijera iz naše galerije.

jack rasel terijer1

jack rasel terijer2

jack rasel terijer3

jack rasel terijer4

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts