Kako naučiti psa da ide pored gazde

Ovom vežbom dresura psa počinje da se komplikuje. Generalno svaki pas mora da nači da ne prlja kuću, da hoda sa povocem i da dodje na poziv gazde, ali ova poslednja lekcija već je komplikovanija  jer primorava psa da se odrekne dela svoje slobode i svog duha sklonog igri i radoznalosti.

Naviknuti psa da hoda pored svog gazde zahteva pre svega specijalnu ogrlicu za trening, odnosno onu koja zateže vrat životinje kada pokuša da je vuče. Takav tip ogrlice pravi se od hromiranog metala i ne predstavlja nikakav problem za psa niti ga povredjuje.

pas ide pored noge

Da biste naučili psa da hoda pored Vas , treba da uradite sledeće:

Stavite psu ogrlicu za trening kada ga sledeći put budete vodili u šetnju. U trenutku kada pas povuče uzicu, nova ogrlica nateraće ga da zaboravi na običaj da se brzo i uspešno udalji od Vas.

Nakon što se pas navikne na ogrlicu, zaustavite se i ponovo počnite da hodate tako da njuška životinje bude u ravni Vaše noge.

Hodajte brzo i ponavljajte psu sa vremena na reme „ k nozi“. Ako pas požuri ispred Vas, povucite ga, čvrsto ali ne preterano, i nastavite da mu ponavljate reči „ k nozi“, jasno i glasno. Ako pas i dalje bude uporno pokušavao da ide ispred Vasponovo se zaustavite i počnite iz početka. Ponovite proces koliko god puta treba, sve dok pas ne nauči. Ne zaboravite da treba imati mnogo strpljenja, jer će životinja pre ili kasnije početi da postupa ispravno.

Nakon što pas nauči da hoda pored Vas na takav način, dobićete zauvek lepo vaspitanog psa.

Šta da radite ako pas ide uvek iza Vas?

Neki psi su lenji i više vole da idu iza gazde. Ako pas to radi trebalo bi da izvedete sledeću vežbu:

Kada primetite da pas ide iza Vas , zaustavite se i pozovite ga ponavljajući reči „k nozi“, sve dok ne shvati šta želite od njega. Kad god se pas ponaša kako od njega očekujete, morate mu dati neku poslasticu. Takodje treba s vremena na vreme ponavljati  „k nozi“ da pas to ne bi zaboravio i da bi ga te reči asocirale da treba da hoda uz levu petu gospodara. Kada životinja to nauči , možete ponovo koristiti uobičajenu ogrlicu i povodac, ali ako pas, nekom prilikom, prestane da sluša naredjenje, ne oklevajte da mu ponovo stavite ogrlicu za trening.

Takodje ne treba pružiti psu mogućnost da zaboravi to što je naučio. Stoga bi bilo dobro da često  koristite iste reči „ k nozi“- naročito kada procenite da je to potrebno.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts