Nemački lovni terijer

Nemački lovni terijer je pas koji služi kao pomoćnik u lovu, što mu je urodjena osobina.

To je mali kompaktan pas, crne boje sa paleži , a kada je reč o lovu, koristi se za sitnu divljač, za lov pod jamama ali i kao tragač za ranjenom divljači.

Štenad ovog terijera iz prvog legla bila su crna sa crvenim šarama, što je smatrano idealnom bojom lovačkog psa po kojoj će se razlikovati od divljači kako bi bilo sprečeno da pas bude upucan greškom.

Godine 1924. osnovan je klub za nemačke lovne terijere u Minhenu. Zbog dobrog odabira pasa sa željenjim karakteristikama , terijeri su najpre proveravani na utakmicama i to prema kriterijumima kao što su – mirnoća na pucanj, kontakt sa lisicom, kontakt sa jazavcem, pretraživanje vode, aport pernate divljači iz vode, aport zeca, fazana, krvni trag, pronalaženje i oblajavanje divlje svinje. ..

Karakteristike – Nemački lovni terijer

Nemački lovni terijer može biti oštrodlaki, dugodlaki i kratkodlaki. varijanti. Ima pljosnatu glavu i snažnu crnu ili smedju njušku. Oči su mu odlučnog pogleda, a uši imaju oblik slova V i velike su , nagnute napred.

Rep je kratak i jak, a dlaka ravna, debela, tvrda i duga, dok je kod kratkodlakog lovnog terijera čvrsta i debela.

Nemacki lovni terijer

Boja

Boja ovog terijera je crna, crno siva , a može biti i braon boje sa svetlijim oznakama.

Veličina

Visina nemačkog lovnog terijera je do 40 cm, težina do 10 kilograma. Ovaj pas može doživeti visoku starost. Robustan je i otporan pas.

Karakter i narav

Ova nemačka pasmina nastala je ukrštanjem različitih engleskih kratkodlakih i oštrodlakih terijera a započelo se sa staroengleskim „brokenhair“ terijerom. Osnova njegovog karaktera je takva da je dobijen pas koji svojom srditošću uništava štetočine. Ne može biti pas za pratnju i ne može živeti u porodici sa decom. Pripada samo lovcima.

Veoma su inteligentni psi, voljni da uče, a vrlo su sposobni za bilo kakav rad. Stalno su u pokretu i sa njima treba dosta raditi, i omogućiti im dostatrčanja i šetnji po šumi.

Ako je dobro odgojen, biće savršen pas u lovu, a u dvorištu kod kuće – velika maza. Ali, ako ima propusta u odgoju može postati najgori „ubica“ ostalih životinja.

To su zaista „jaki“ terijeri kojima nije nikakav problem da se sukobe na primer sa veprom od 200 kg. Nažalost, mnogi terijeri u takvim sukobima ginu i zato ih neki lovci bezosećajno nazivaju „potrošnom robom“ .

U lovu na lisice i jazavce po tunelima, pokazuje ozuzetnu oštrinu, jak nepokolebljiv snažan temperament, i opreznost pri lovu na krupnu divljač.

Dresura – Nemački lovni terijer

Nemački lovni terijer je pas koji može imati samo jednog gospodara. Iskustva lovaca kažu da će ovaj pas svog gospodara bespogovorno slušati, izvršavati naredbe, a ako je dobro i na vrene socijalizovan i dresiran posebnim metodama za lovačke pse, idealan je izbor za pomoć pri lovu i nakrupnu i nasitnu divljač.

Što se tiče obuke, Potrebno je krenuti sa vežbama donošenja loptica kao aport, a kasnije se kreće sa pravom obukom.

Najbolje će učiti uz odraslog lovnog psa,i to je najbolja obuka, a s druge strane još dok je mlad potrebno mu je dosta izlazaka u prirodu kako bi shvatio i naučio šta su „primarni“ a šta „sekundarni mirisi“. Činjenica je da će sam pas sazrevanjem , sigurno početi da pokazuje od osobina lovačkog psa upravo ono što mu je u genima.

Bilo bi dobro da, ako u dvorištu čuvate kokoške, ili ovce, da ga naučite šta je lovina a šta nije jer se u lovu često dešava da u gonjenju počne da juri tuđe ovce i domaće životinje i tu nastaje ogroman problem.

Parenje

Kuja nemačkog lovnog terijera, kao i svi psi, uglavnom ima teranje dva puta godišnje, a parenje se preporučuje nakon drugog teranja.

Ishrana

Dok je još štene, najbolje je nemačkog lovnog terijera hraniti kvalitetnim granulama za mlade. Stavite ih u toplu vodu i sačekajte desetak minuta. Sa 4 meseca, dovoljno je hranjenje 3 puta dnevno, dva puta dnevno sa šest, sedam meseci, a nakon navršene godine života, pas treba da ima jedan obrok dnevno.

Granule se mogu i mešati sa drugom hranom jer terijeri nisu mnogo izborljivi psi po tom pitanju. Poželjno da uvedete pirinač 2 puta nedeljno,koji ćete skuvati i na taj način ćete svom drugu u lovu obezbediti koristan i kvalitetan sastojak njegove ishrane.

Cena – Nemački lovni terijer

Cena šteneta nemačkog lovnog terijera na našem tržištu je od 80 do 100 evra.

Pogledajte slike nemačkog lovnog terijera iz naše galerije

nemacki lovni terijer1

nemacki lovni terijer2

nemacki lovni terijer3

nemacki lovni terijer4

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts