Kontracepcija kod mačaka

Polna aktivnost mačke može iz različitih razloga biti veoma neprijatno iskustvo za vlasnika. Ženkica u teranju učestalo mjauče i nastoji da pobegne napolje. Ovo je za nju vrlo rizično, naročito ako inače ne izlazi napolje. Osim toga, njene mačiće je potrebno zbrinuti – na neko vreme ili dok se ne pronađe novi dom za mlade. Napokon, mačku iscrpljuje često rađanje i dojenje mladih.

Vlasnici mačora postaju suočeni sa probuđenom prirodom njihovih, do tada, umiljatih i ljupkih mezimaca. Mačor počinje da obeležava teritoriju, a iz okršaja sa drugim mačorama se vraća ozbiljno povređen.

Ovaj članak govori o svim metodama kontracepcije mačaka. Svaka metoda ima svoje prednosti i mane i oni su u sledećem tekstu kratko razloženi.

Kontracepcija-macaka

Kontracepcija ženke (mačke)

Oralna kontracepcija

Reč je o kontracepciji koja je primenljiva i na mačke. Ako se odlučite za ovu metodu, trebate znati da je mački potrebno davati pilulu na svakih 15 dana. Mačka koja je tretirana na ovaj način je sprečena da uđe u teranje.

Prednost metode je privremena neplodnost – nakon prekinete tretman mačja reproduktivna funkcija će se povratiti i ona će moći ponovo da začne i rodi mlade.

Mana oralne kontracepcije je pojava piometrije u slučaju dugotrajne upotrebe pilule.

Piometrija je infekcija materice kod koje se ona ispunjava gnojem. Uzrok piometrije može biti redovno i dugotrajno davanje mački pilule. Ovo je ozbiljna bolest koja zahteva momentalno lečenje. Simptomi bolesti su prestanak konzumacije hrane, učestalo pijenje vode, apatično ponašanje, visoka temperatura i gnojav sekret iz vagine.  Hirurško odstranjivanje materice je često jedino rešenje za spas mačke.

Potkožne hormonske injekcije

Ove injekcije daje isključivo veterinar.

Prednost je relativno dugotrajno dejstvo hormonske injekcije. Mačka je u periodu od 5 do 6 meseci u nemogućnosti da začne.

Mana ovog metoda je, kao i u slučaju oralne kontracepcije, eventualna mogućnost dobijanja piometrije. Verovatnoća za dobitak piometrije je uzrokovane hormonskom injekcijom je ređa negoli u slučaju primene pilule.

Ovarektomija

Ovarektomija ili hirurško odstranjivanje jajnika je široko zastupljena intervencija. Vrši se pod totalnom anestezijom. Mački se pravi mali rez na stomaku, ili na bokovima. Zarastanje rane se nakon operacije treba nadgledati. Da bi se mačka sprečila da pokida konce privezuje joj se kragna.

Prednost ove metode je što se mački ne trebaju davti pilule ili injekcije. Takođe nije izložena opasnosti od piometrije.

Mana ovarektomije je što ona predstavlja trajno rešenje. Mačka više nije u mogućnosti da rodi mačiće.

Ukoliko je mačka neaktivna – može doći do gojaznosti. U pet šopovima se prodaje hrana prilagođena ishrani sterilisanih mačaka.

Podvezivanje jajovoda

Ovo nije uobičajen zahvat kao ovarektomija. Mačka podvezanih jajovoda i dalje ima normalno teranje, ali ne može da ima mlade. Priprema mačke za hirurški zahvat je ista kao i kod odstranjivanja jajnika, ali se na ovaj način izbegavaju nuspojave sterilizacije.

Mana ove metode je što nepoželjno ponašanje mačke koje je karakteristično za njen period teranja – ostaje.

Ova metoda ne sprečava rizik od dobijanja piometrije.

Kontracepcija mužjaka (mačora)

Kastracija

Kastracija je široko zastupljen metod kontracepcije mačora. Na nju se odlučuju kako vlasnici mačora koji žive isključivo u stanu, tako i vlasnici mačora koji izlaze ili žive napolju.

Kastracija predstavlja definitivno rešenje.

Mačori koji dolaze u kontakt sa drugim mačorima se upuštaju u sukobe sa njima i kući dolaze u ranama. Ove povrede mogu biti dosta ozbiljne. Postoji rizik da se one inficiraju i pretvore u apces. Prema nekim statistikama životni vek nekastriranih mačora je veoma kratak, jer je praktično nemoguće da mačor ostane podalje od sukoba, a vlasnik ga ne može konstantno čuvati izolovanog.

Mačor obeležava teritoriju. Nakon nekog perioda njegovog uriniranja po stanu – ovo postaje izrazito neugodno. Kastracija je jedino rešenje kojim se ova potreba prekida.

Vazektomija

Vazektomija je retko primenljivan zahvat kojim se podvezuju semenovodi. Ovime se ne utiče na polnu aktivnost mačora, ali on postaje trajno neplodan.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts