Kako naučiti psa da ne koristi gazdinu fotelju ili krevet

Psi generalno obožavaju sve što ima veze sa njihovim gazdom. Stoga su sofa i gazdina omiljena fotelja takodje i njemu dragi. Pas voli te delove nameštaja jer ih gazda najviše koristi i jer su prožeti njegovim mirisom, mirisom koji samo životinja može da oseti.

Morate imati u vidu da će pas, ako mu dozvolite da boravi na Vašoj omiljenoj fotelji, ostavljati dlake posvuda i često pokušavati da se popne na krevet kada ste Vi na njemu.

pas spava na krevetu

Ovaj neugodan običaj može se eliminisati na tri načina:

  1. Najjednostavniji način da sprečite psa da se penje na gazdinu fotelju jeste da natopite neku krpu specijalnim mirisom koji je psima odbojan. Postupak za to je sledeći: postavite krpu na omiljenu fotelju Vašeg psa, i kada se on popne i onjuši celu fotelju, videćete da će on sići i više se nikada neće popeti. Drugim rečima, ubuduće će se držati što dalje od te fotelje. Imajte u vidu da taj miris, toliko odbojan za psa, Vi nećete ni osetiti, ili će Vam biti vrlo blag i nimalo neprijatan.
  2. Drugi način sastoji se u tome da primorate psa da sidje sa fotelje svaki put kada se tamo smesti, naredivši mu da se spusti na tlo i strogo ga ukorivši što je uradio nešto što nije smeo. Nakon što uspešno obavite ovu radnju, životinja se neće penjati na fotelju kada ste vi tu, ali problem je u tome što treba postići da se pas više uopšte ne penje na nju, bez obzira na to da li ste tu ili niste.
  3. Sledeći način na koji možete naterati psa da se ne penje na delove nameštaja jeste da stavite nekoliko zamki za miševe. Kada ih sve postavite, bez mehanizma, prekrijte ih novinskom hartijom. Čim se pas popne, zamke će se otkačiti i uplašiti ga, što će prouzrokovati da pas odmah sidje sa fotelje. Životinja će sigurno ponovo pokušati da se popne. Ukoliko to uradi otkačiće se i druge zamke i uplašiti ga. Na kraju, pouk će biti dovoljna da se pas više ne odvaži na takav poduhvat.

Kada se pas spusti na noge, možete mu rečima narediti da se uputi ka svom krevetu u uglu, gde obično svakodnevno spava. Na taj način, životinja neće uvek biti pored Vas i moći ćete da joj naredite da ode na svoje mesto. Da biste postigli da pas posluša kada mu kažete „krevet“ ili „korpa“ treba samo da to izgovorite i ovedete ga do tamo. Nakon što  nekoliko puta ponovite postupak, pas će shvatiti šta želite da mu kažete.

NAPOMENA: Ako pas voli da gricka neki deo Vašeg nameštaja (na primer neku nogaru od stolice ili nečeg drugog) umesto da ga udarite ili vičete namažite te delove nameštaja odbojnim materijama kao što su biber pomešan sa naftom. U tom slučaju, ukus dotičnog predmeta postaće psu neprijatan pa će odustati od grickanja.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts