Najlepše maturske haljine za 2015. godinu

Maturske haljine

Matura, mala ili velika je jedno od večeri koje se pamti do kraja života. Slavi se ulazak u svet odraslih, a za osnovce, završen osmi razred i priprema za ozbiljnije obaveze u budućnosti.

Potrudite se da maturu kao svojevrstan test zrelosti položite i svojim izgledom. Mislite o tome šta ćete obući na vreme i izaberite najlepše maturske haljine za tu priliku.

Najpre se informišite o tekućim trendovima, ali i o tome šta će nositi drugarice da se ne desi da izaberete istu haljinu što je, verovali ili ne, jako čest slučaj.

Matursku haljinu treba uklopiti i sa lokacijom na kojoj se slavi matura. Za male maturantkinje koje završetak osnovne škole proslavljaju u školskoj fiskulturnoj Sali ili na nekim neformalnijim mestima nikako se ne preporučuje preterana elegancija. Uostalom, reč je o devojčicama koje treba da slave svoje mlade godine i koje svoj mladalački šarm i izgled ne bi trebalo da pokvare tako što će pogrešnim izborom odeće izgledati 10 godina starije.

Zato se budućim srednjoškolkama savetuju neozbiljne mini haljine u živim bojama, izbegavanje klasičnih salonki i prejake šminke kao i neprimerenog klasičnog nakita. Ova ograničenja nipošto ne znače da je izbor haljina za malu maturu mali, naprotiv! Satenske ili svilene kratke haljine sa interesantnim printovima, perlice u raznim bojama, asimetrični detalji i sve to uz blagu šminku delovaće upravo u skladu sa godinama.

maturske haljine

Velika matura – veliki izbor

Kod velike mature stvari već stoje drugačije, moglo bi se reći – nebo je granica! Kratke ili duge haljine, satenske od tafta ili od čipke – izbor materijala je više nego bogat. Kombinovanje čipke sa satenom, resicama ili drugim printanim detaljima takodje je u trendu.

Iako je vreme slavljenja mature kasno proleće ili leto, ne mora da znači da su obavezne haljine bez rukava. Nekada i haljina dugih rukava od prozirnog tila na primer, može delovati sasvim atraktivno i sofisticarano. Haljine sa rukavima koji su nešto kraći ili tri četvrt dužine takodje su interesantan izbor.

Ipak, najčešći izbor za ovu svečanu priliku su dugačke elegantne haljine. Ako želite da budete potpuno u trendu izaberite haljinu u kombinaciji nekog materijala sa čipkom. Posebno je atraktivan kroj sa golim ledjima, za devojke sa skladnim proporcijama.

Svečane, ekskluzivne haljine koji kreatori u svojim kolekcijama predlažu za ovu sezonu,imaju dozu klasičnosti u smislu da gornji deo liči na korset, dakle otvoreniji dekolte i model uz telo, dok se donji deo širi ili blago pada celom dužinom. Igranje i eksperimentisanje bojama dostiglo je vrhunac hrabrosti i spajanje nekada nespojivih na primer crvene i pink boje, ili haljina plave boje sa zelenom ili lila nijansama.

Kratke haljine za maturu su takodje visoko kotirane. Mogu biti potpuno uske, ali ako imate malo puniju figuru odlučite se za nešto šire krojeve.

velika matura duga cipka
Duge haljine sa čipkom dobar su izbor za veliku maturu

Duge čipkane haljine u jednoj boji kao jednostavan izbor za veliku maturu.

Haljina od plišea idealna za veliku maturu
Haljina od plišea idealna za veliku maturu

Svečana duga haljina uvek je dobar izbor za maturu. Asimetrični gornji deo i blagi nabori koji padaju u donjem delu u tirkiznoj boji – pravi modni hit!

Karneri su uvek privlačni za svečane prilike kao što je matura
Karneri su uvek privlačni za svečane prilike kao što je matura

Rskošni karneri su uvek u modi za svečane prilike.

velika-matura-karneri-i-cipka
Kratka haljina sa čipkom i karnerima za male maturantkinje

Kratka haljina sa čipkom i karnerima za male maturantkinje

Maturske haljine u jarkim bojama takodje mogu delovati privlačno
Maturske haljine u jarkim bojama takodje mogu delovati privlačno

Igra jarkim bojama je više nego poželjna.

Tirkizne varijante posebno su u trendu ove sezone
Tirkizne varijante posebno su u trendu ove sezone

Tirkizne nijanse su posebno aktuelne.

velika-matura-cirkoni
Cirkoni daju poseban utisak za maturske haljine

Cirkoni uvek daju svečanu notu maturskoj haljini.

Maturske haljine sa golim ledjima su nešto hrabriji izbor
Maturske haljine sa golim ledjima su nešto hrabriji izbor

Maturske haljine sa golim ledjima su nešto hrabriji izbor. Izgledaju božanstveno sa svetlećim detaljima na tkanini.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts