Pomeranski patuljasti špic (Boo pas)

Špic je pas koji potiče od sojeničkog psa koji je živeo pre čak 6 000 godina. Uzgajivači konstantno poboljšavaju ovu rasu, koja je ido današnjih dana zadržala prvobitni izgled i lepotu. Na ulepšavanju rase se najviše radilo u Holandiji i Velikoj Britaniji gde se i danas intenzivno gaje. U Engleskoj je inače i prvi put predstavljena patuljasta pomeranijska rasa malih dimenzija, koje su vrlo popularne i danas.

Nekada se praktikuje parenje među primercima slične veličine i težine ali različitih pasmina, u slučaju da su im morfološke osobine identične.

boo1

Patuljasti pomeranijski špic – pomeranac

Najrasprostranjeniji psi iz porodice špiceva su patuljasti (Boo) i mali špic. Karakteristike: Špicevi su živahani i inteligantni psi sa bujnom, vazdušastom dlakom, posebno popularni medju vlasnicima luksuznih rasa.

Špic je smeo čuvar i neustrašiv pas čuvar koji često laje jer je stalno na oprezu i voli da bude primećen. Medjutim, ume da bude i nepoverljiv je prema strancima dok lako ulazi u kavgu sa ostalim psima. Ali ako ga strpljivo i odlučno gajite i negujete, dobićete vernog, veselog, lukavog ali i nežnog saputnika.

Špicevi imaju lisičju glavu, koja je široka u zadnjem delu, i stanjuje se prema njušci. Nos je mali i okrugao, oči tamne visoko usadjene i u vidu trougla. Uši su uvek uspravne ledja kratka a rep je gust i visoko postavljen.

Navedene fizičke odlike variraju sa drugačijom veličinom pomeranca. Kod manjih primeraka, povećana je kompaktnost tela, dok glava postaje relativno krupnija, lobanja je ispupčenija, a kostur lakši.

Patuljasti špic ima posebno lepu dlaku koja je kratka u predelu lica, ušiju, nogu i šapa, a duga je na drugim mestima, posebno bujna na donjem delu nogu. Oko vrata, dlaka formira svojevrsnu grivu a poddlaka je gusta i vunasta. Inače, krzno je jasne boje i može biti bela, crna, smedja, narandžasto-crvena ili sivo-crna. Pravi patuljasti špic mora imati izrazito crne nos, usne i kapke, izuzev kod kestenjastih primeraka kod kojih su tamno braon.

boo2

Boo pas – narav

Boo pas kao jednu od osnovnih karakteristika ima veliku energičnost i živahnost. S druge strane, patuljasti pomeranci su poznati i kao vrlo poslušni psi pa nije ni čudo što su omiljeni kućni ljubimci. Znajte medjutim da mogu biti velike galamdžije i teško ih je ućutkati što može biti dobra osobina ako Vam je potreban pas čuvar, naravno, ako ne uzmemo u obzir njegovu veličinu. Pošto su jako inteligentni i brzo prihvataju nova znanja i veštine, nesumljivo će biti zabavni ljubimci sa kojima ćete provesti mnogo veselih dana.Voli decu i porodično okruženje u kome ume da bude poslušan. Takodje, mali Boo ume da bude vrlo druželjubiv sa mačkama ako i njih čuvate u stanu, naravno uz dovoljno poklonjene pažnje i nege.Boo pas se ne sme prepustiti samom sebi već mu se mora, posebno dok je mlad, posvetiti dovoljno pažnje kako bi se njegova visoka inteligencija usmerila na pravi put.

Nega dlake

Za održavanje patuljastog nemačkog špica, najzahtevnija je nega dlake. Gusta i čupava dlaka i linjanje Boo psa zahteva redovno četkanje i pranje. Budite strpljivi jer svoju totalnu unoću, kvalitet i savršenstvo dlaka dobija tek posle treće godine života. Iako mali pomeranac liči na čupavu lisicu, redovnim šišanjem dobija izgled malog Booa.

Dimenzije

Patuljasti nemački špic može da dostigne visinu od oko 30cm i težinu do 5 kilograma. Njihova veličina omogućava da budu zahvalni za nošenje a posebno to vole da rade poznate filmske zvezde. Medju ljubiteljima Boo psića su i Paris Hilton, Eva Langorija, Keli Ozborn…

Boo psići su zbog svih navedenih razloga polako postali vrlo popularni i u Srbiji. Kod nas cena jednog Boo šteneta iznosi od 700 do 1 000 evra.

Dresura

Boo psići su generalno zdravi a od mogućih zdravstvenih problema uglavnom se javlja isčašenje kolena.

Ishrana i vakcinisanje

Štene patuljastog pomeranca hranite hranom koja je superpremijum kvaliteta kao što je Royal Canin. Ovakva hrana se daje u manjim dnevnim količinama u odnosu na druge vrste hrane.

Preporuka je da štene protiv zaraznih bolesti vakcinišete sa 6, 10 i 14 nedelja starosti, a potom svake godine po jednom. Protiv besnila se vakcinišu životinje starije od 3 meseca, kada treba da uradite i mikročipovanje svog psa.

Prostor za gajenje

Pošto su mali, pomeranci će imati dovoljno mesta u svakom stanu pa i onom malom pa tako ne tugujte što nemate dvorište – eto pravog ljubimca za Vas! Omogućite Vašem Boo psiću kraće šetnje, ali i dosta igračaka sa kojima će provoditi puno vremena. Znajte da ipak ne sme biti sam na duže vreme.

Životni vek

Patuljasti nemački špic ima očekivani životni vek od oko 15 godina.

Možda će Vas zanimati i sledeće teme:

Čau čau – Ljupki meda medju psima

Bigl – Omiljeni porodični pas

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts