Saveti za negu mačaka – nega kratkodlake i dugodlake mačke

Nega dugodlake mačke

Divlja dugodlaka mačka menja dlaku samo zimi, ali domaćoj mački dlaka se menja tokom cele godine, usled staništa na kojem živi, veštačkog svetla i grejanja. Zato dugodlake mačke vlasnik treba da češlja barem jednom dnevno u dva navrata od po 15 i 30 minuta, da im se dlaka ne bi zamrsila.

Ukoliko ne četkate životinju svaki dan, loptice od zamršene dlake pojavljivaće se po celom krznu i mačku ćete na kraju morati da odvedete kod veterinara da je obrije pod anestezijom.

Pre nego što započnete čišćenje dlake, ne zaboravite da pregledate uši, oči, usta i kandze mačke da biste proverili da li su čisti i zdravi.

nega macke

– Osnovni pribor za čišćenje

Pribor koji je potreban za češljamje dugodlake mačke je sledeći: češalj sa retkim zupcima i jedem sa gustim zupcima, metalna četka, četka sa čekinjom, četkica za zube, makaze sa zaobljenim vrhom za sečenje loptica od dlake, regenerator od lovora i puder da ga utrljamo u krzno, u zavisnosti od toga da Ii je dlaka životinje svetla ili tamna. Ako će mačka ići na izložbu, trebalo bi da imate i češagiju za mačke.

Postupak prilikom četkanja:

  • Prvi korak: češljem sa retkim zupcima treba ukloniti olinjale ostatke i izvaditi loptice od opale dlake. Nakon  toga, predjite po krznu češljem sa gustim
  • Drugi korak. Metalncm četkom uklonite mrtve dlake i obratite posebnu pažnju na zadnji deo tela mačke, jer se tamo nagomilava najviše dlake.
  • Treći korak. Nanesite puder u prahu da bi dlaka bila bujna i rastresita. Potom četkom odstranite puder.
  • Četvrti korak. Predjite po dlaci češljem sa gustim zupcima po ledjima i po vratu, odozgo nadole.
  • Peti korak. Pomoću četkice za zube, nežno očešljajte najkraću dlaku na licu mačke ne prilazeći previše predelu očiju.
  • Šesti korak: Da biste završili proceduru, ponovite četvrti korak  češljem sa retkim zupcima da biste razdvojili dlaku i da stoji pravo. Ako spremate životinju za izložbu,upotrebite češagiju za predeo repa.

Nega kratkodlake mačke

Kratkodlake mačke ne iziskuju svakodnevno četkanje kao dugodlake, jer je njihovu dlaku mnogo lakše negovati. Osim toga, kratkodlake mačke imaju duži jezik od svojih dugodlakih rodjaka, pa su mnogo uspešnije  kada se same čiste. Za kratkodlake  mačke dovoljno je četkanje dva puta nedeljno, po pola sata.

– Pribor za čišćenje kratkodlake mačke

Potreban je metalni češalj sa gustim zupcima i četka sa prirodnom ili gumenom čekinjom, regenerator na bazi lovora za krzno i jelenska koža odnosno krpa od velura ili svile za sjaj krzna životinje.Postupak prilikom četkanja životinje: 

  • Prvi korak: češljanje krzna kratkodlake mačke metalnim češljem sa gustim zupcima, od glave prema repu, obraćajući pažnju na eventualne buve.
  • Drugi korak: Upotrebite gumenu četku za četkanje mačijeg krzna u smeru dlake.
  • Treći korak: za neke kratkodlake mačke može se koristiti četka od prirodne čekinje umesto gumene. ne zaboravite da četkanje uvek mora biti u smeru dlake.
  • Četvrti korak. Nakon četkanja i češljanja mačke, treba joj istrljati krzno regeneratorom od lovora, jer ta supstanca eliminiše masnoću iz dlake i poboljšava boju i sjaj.
  • Peti korak. Na kraju, da biste postigli još trajniji sjaj, naročito ako je reč o životinjama za izložbu, možete upotrebiti komad svile, velura ili kože. mnogo intenzivniji sjaj možete postići mazeći životinju rukom (u pravcu i smeru dlake) izmedju samostalnog čišćenja mačke i Vašeg četkanja.
Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts