Šta je retinol?

Retinol je verzija vitamina A koji je vrlo efikasan u regenerisanju kože oštećene sunčevim zracima ili usled starenja.

Sigurno ste primetili da je retinol zastupljen u sve više krema, losiona, I drugih preparata za negu kože.

U startu je retiinol bio prisutan u noćnim kremama i serumima za lice, ali se s vremenom pojavljuje kao sastojak u skoro svim proizvodima, pa i u onima za skidanje šminke, kremama za sunčanje, u puderima…

Komplikacije mogu da nastupe zbog toga što retinol nije pogodan za korišćenje tokom dana.

Retinol je zapravo verzija vitamina A koji je vrlo efikasan u regenerisanju kože oštećene sunčevim zracima ili usled starenja.

Retinol je blaži od drugih supstanci za smanjenje bora i žene ga bolje podnose, ali zato ima I manje rezultate od drugih materija.

Retinol ubrzava obnavljanje ćelija kože pa je ta nova mlada koža osetljiva i ne bi trebalo da se izlaže suncu.

Zato bi retinol trebalo koristiti isključivo pre spavanja, dakle za noćnu upotrebu.

retinol

Pazite na ambalažu

Derivati vitamina A, pa tako i retinol, brzo se razlažu na suncu i vazduhu. Zato je dobro da je u ambalaži sa čepom koju ćete čuvati na tamnom mestu. Kremu treba potrošiti u roku od par meseci.

Dermatološke stručnjake brine i to što se retinol sve češće koristi u puderima, ruževima, sredstimazaskidanje šminke. Ali u preparatima zadnevnu negu, retinol može imati suprotno dejstvo jer koža tada postaje osetljiva na  sunce i ubrzavase njeno starenje.

Dakle, nemojte koristiti proizvode sa retinolom koji su namenjeni za dnevnu upotrebu. Takodje, retinol u bilo kom obliku nije preporučljiv za trudnice i dojilje.

Retinol kao derivat vitamina A jeste među najučinkovitijim sastojcima kozmetike  jer je ovaj vitamin  jedan od najjačih antioksidansa, a I odličan je protiv akni.

Duža upotreba za prve efekte

Međutim, ako želite da retinol deluje kako bi trebalo, treba ga koristiti stalno pa se rezultati nekada vide I tek posle godinu dana korišćenja.

Ipak, retinol  ima i široki spektar nuspojava. Ne bi trebalo da se koristi ako uzimatelekove satetraciklinima, ili ako imate osetljivu kožu ili oštećenu kožu. Zato se mogu desiti svrab, ljuštenje kože, razne iritacije…

Stručnjaci smatraju da bi korišćenje retinola trebalo smanjiti ili potuno izbegavati preko leta jer uvećava osetljivost kože na UV zrake.

Premda se u kozmetičkim proizvodima protiv bora naglašava upotreba retinola, treba znati da kvalitet nekog kozmetičkog proizvoda ne može da se veže samo za jedan aktivni princip. Efikasnost će zavisiti i odtoga sakojim drugim supstancamase retinol kombinuje.

Pouzdano je dokazano da retinol umanjuje bore, ali nemojte očekivati čudo. Efekti zavise od kvaliteta samog proizvoda ali i od karakteristika Vaše kože. U prvim danima upotrebe uočićemo da je koža mekša i vlažnija i trebada se sačeka bar dve nedelje za prve vidljive promene, a nekada se značajniji efekti vide tek za dva meseca.

Ne koristite retinol pre 35. godine

Upotrebom retinola sitne bore se umanjuju a dublje postaju manje uočljive. Međutim, one baš duboke bore na licu ne može da izbriše nijedan preparat. Može ih samo umanjti najviše za do 50 odsto.

Naravno, ako ga koristite godinama i imate prirodno kvalitetniju kožu, rezultati će biti bolji.

Neki stručnjaci  tvrde da antirid sredstva ne bi trebalo upotrebljavati  pre trideset pete godine, osim u slučajevima prevremenog starenja. Retinol ima i preventivno dejstvo, ali se ne preporučuje devojkama izmedju dvadesete i tridesete. Njima se savetuje da svežinu svoje kože lica čuvaju hidratantnim kremama sa UV filterima.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts