Prirodne maske za ublažavanje bora oko očiju

Borba sa borama oko očiju može biti naporna, ali ne I skupa. Ne mora  da podrazumeva preskupe preparate. Smanjite bore oko očiju receptima naših baka I sastojcima iz vaše kuhinje!

Od svih bora na licu,kada žena dodje u odredjene  godine, one u  oko očiju se pojave prve. Ipak, to ne mora da znači da je starenje počelo! Uzrok može ležati u nepravilnoh nezi, genima, previše suvoj a nenegovanoj koži, nedostatak vlage… Koža oko očiju posebno je osetljiva i lako dehidrira, gubi elastičnost, tanja je od ostale kože na vašem licu i rezultat sve ga toga su prve borice koje mogu smanjiti svežinu vašeg pogleda.

Potrebno je zato ove bore sprečiti pravilnom negom još u mladosti, koliko je to moguće. Kada se već pojave, sledi vam teži zadatak. Birajte lagane hidratantne gelove ili kreme, koje su posebno napravljene za deo oko očiju, što je jako bitno imajući u vidu da je ova koža sklonija I alergijama u odnosu na drugu kožu vašeg lica, pa bi trebalo izbegavati kreme sa konzervansima. Mnogo toga, možete napraviti I u sopstvenoj kuhinji.

maske za bore oko ociju

Maske iz kuhinje

Za hidriranje kože ispod očiju, dovoljno je da razmutite jedno žumance, namažete kožu I isperete pažljivo posle dvadesetak minuta. Žumancetu možete dodati I neko biljno ulje, maslinovo na primer, pa ćete tako dodatno nahraniti kožu.

Evo recepta za takozvanu hlebnu masku protiv bora. Potopite komad belog hleba, bez korice, u blago zagrejanom biljnom ulju ili  istopljenom puteru. Dobijenu masu nanesite na područje ispod očiju. Nakon delovanja od oko 20 minuta, isperite mlakom vodom.

Inače, I samo biljno ulje ili puter mogu biti svojevrsna maska protiv bora. Maslac na primer ili maslinovo ulje možete natapkati tupferom na kožu oko očiju pre spavanja. Probudićete se svežijeg pogleda I glatke kože.

krema protiv bora oko ociju

Sir, med, mleko…

Jedno žumance promešajte sa pola kašičice otopljenog meda. Dodajte kašičicu ovsenih pahuljica. Dobro izmešajte I stavite na kožu oko očiju. Nakon desetak minuta operite mlakom vodom.

Izmešajte pola supene kašike masnog sira sa pola kašičice otopljenog meda i kašikom nekog biljnog ulja. Dodajtesupenu kašiku toplog, ne vrelog  mleka, I sve fino promešajte. Nanesite masku na kapke i predeo oko očiju, posle dejstva od 15 minuta isperite toplom vodom.

Evo maske koja je posebno dobra za hidrataciju kože. Jedno žumance pomešajte sa kašikom otopljenog meda, kašičicom masne pavlake, kašičicom maslinovog ulja I dve kašičice mlakog mleka. Neka ova maska deluje 15 minuta. Možete je staviti I na gornje kapke. Skinite tupferima natoljenim mlekom.

Banana je jako korisna u borbi sa borama.Jednu  kašiku ispasirane banane pomešajte sa isto toliko otopljenog maslaca. Masku nanesite na kožu ispod očiju. Ostavite da deluje 20 minuta. Operite toplom vodom.

Osim banane, vitamini iz kajsije se takodje preporučuju protiv bora. Izgnječite jednu zrelu kajsiju I dodajte joj kašiku ulja ili pavlake. Neka ova maska deluje 20 minuta. Isperite dobro mlakom vodom.

Za mladju kožu oko očiju, može pomoći I krompir. Sveže izrendan krompir stavite na gornje I donje kapke, prekrijte gazom I ostanite u ležećem položaju oko 15 minuta. Pogled će vam biti osvežen, a bore ublažene.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts