Kada je vreme da se osamostalite od roditelja?

Ukoliko smatrate da je došlo vreme da ,, odletite iz porodičnog gnezda„, razmislite dva puta. Jeste lepo živeti sam, ali budite spremni na drastične promene.

Da, imaćete potpunu slobodu, ako počnete da živite sami, ali cena je mnogo veća, a da pri tom ne mislimo na finansijske troškove.

Proverite da li finansijski možete da podnesete ovaj poduhvat

Dakle, za početak, potrebno je da imate svoj dinar, tj da sami zarađujete. Ne očekujte da će bilo koji roditelj pristati da vas finansira ako odete iz kuće, osim ako ne odete na studije.

Zatim stavite na papir troškove. Proverite, može li vaša plata da podmiri stanarinu ( ako želite da iznajmite stan, jer nemate svoj ), zatim da li ćete imati dovoljno novca za troškove, hranu, održavanje kuće i kućnu hemiju.

Priznaćete, to je zaista mnogo stavki, ali to su neki obavezni troškovi koje ćete imati. Jedina prednost jeste što ćete imati manje troškova nego što vaši roditelji imaju, jer manje članova porodice znači i manje troškova.

Nije loše potražiti cimerku ili cimera, kako bi ste olakšali troškove stanovanja. Čak i ako imate svoj stan, od njihove stanarine možete podmiriti neke troškove i deliti dažbine.

Kada je trenutak za odlazak iz roditeljske kuće?
Kada je trenutak za odlazak iz roditeljske kuće?

Da li ste dovoljno zreli za samostalni život?

Živeti sam podrazumeva i neke odgovornosti, kao što su spemanje ručka, održavanje stambenog prostora ili redovno plaćanje računa.

Verovatno ste navikli da mama bude zadužena za spremanje ručka i održavanje kuće. To su svakodnevne obaveze koje su nekada zamarajuće. Takođe mama je brinula da se obroci ne preskaču i da se zdravo hranite, pa ako niste dovoljno dobri u kuhinji kao ona, imaćete dodatnih problema.

Računi se moraju plaćati na vreme ako mislite da ne ostanete bez struje ili telefona, znajte da više neće biti nikog ko će vas opominjati.

Naučite da kuvate

Iako će mnogi pomisliti da kuvanje i nije nešto što je presudno za samostalni život, varaju se. Možda će biti u početku delovati beznačajno ako preskočite neki obrok ili jedete u kiosku ispred zgrade, ali vremenom posledice se mogu osetiti.

Od svakodnevnog konzumiranja brze hrane, ljudi se mogu znatno ugijiti, a preskakanje obroka je loše po zdravlje. Vremenom ćete poželeti da češće idete kod mame na ručak jer niko ne kuva kao ona.

Zato povedite računa da pre nego što se osamostalite, naučite  bar neke osnovne stvari iz kulinarstva i naviknite se na činjenicu da vas po dolasku sa posla neće sačekati postavljen sto i topla domaća supica.

Prednosti samačkog života

Ako ništa drugo kada se odselite, naučićete bolje da se snalazite sami u životu i tako ćete  sutra biti spremni za svoju porodicu i obaveze u braku i roditeljstvu će vam mnogo lakše pasti.

Neki će reći da je tu i sloboda, možete da spavate do kada hoćete, da dovedete koga hoćete, ali sigurno ste sve to imali i u roditeljskoj kući.

Samački život ima svoju cenu, ali i svojih prednosti.
Samački život ima svoju cenu, ali i svojih prednosti.
Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts