Maslinovo ulje protiv peruti i opadanja kose

Maslinovo ulje za zdravu kosu

Jedan od najčešćih problema temena glave, perut, je zapravo ljuštenje kože glave koja ume da bude jako neprijatna.

Gljivična infekcija temena koja može biti uzrok peruti uzrokovana je” malassezia gljivicom”, ali i nepravilnom higijenom, upotrebom agresivnih šampona I farbi za kosu, lošom ishranom bez dovoljno minerala, prvenstveno cinka…

Ipak, nekada, odredjene bolesti mogu biti uzrok peruti. To su seboreični dermatitis, psorijaza, opstipacija, stres ili dehidracija.

Iako su Vam na tržištu uvek na raspolaganju kupovni šamponi protiv peruti, jednostavni lek protiv ove napasti možete obezbediti I iz kuhinje. Maslinovo ulje za kosu je davno poznati lekovit melem. Osim što će delovati na perut, maslinovo ulje će nahraniti kožu glave I regenerisati vlasi.

maslinovo ulje za kosu

Maslinovo ulje protiv peruti

Jednostavno lagano umasirajte maslinovo ulje u kosu i teme i ostavite da deluje tokom noći. Ujutru operite kosu uobičajeno ali  blagim biljnim šamponom. Nanesite I regenerator ako ga koristite. Ovaj tretman vam neće pomoći samo da se rešite peruti, već i viška sebuma koji je jedan od najčešćih uzroka perutanja kože na glavi.

Takođe, u maslinovo ulje možete da dodate jedan iscedjeni limun, koji će svojom kiselinom odlično delovati na skidanje peruti, odnosno ljuspica osušene kože. Kiselost limuna sklanja ljuspice kože sa glave a maslinovo ulje vlaži I regeneriše kožu glave.

U mešavinu soka od limuna i maslinovog ulja možete da dodate i vodu u razmeri 1:1:1. Ovom smesom masirajte kosu 20-tak minuta I isperite. Tretman primenjujte na 15 dana, sve dok ne primetite da perut počinje da se gubi.

maslinovo ulje kao lek

Soda bikarbona

Tretman maslinovim uljem kombinujte sa tretmanom sodom bikarbonom.

Operite kosu kao I obično, uzmite šaku sode bikarbone i utrljajte u vlasi. Ostavite da deluje 2 minuta i isperite čistom mlakom vodom. Primenjujte tretman sa sodom bikarbonom dva puta nedeljno. U kombinaciji sa utrljavanjem maslinovog ulja sa limunom u kosu – ovaj dvostruki atak na perut mora uroditi plodom!

Maslinovo ulje protiv opadanja kose

Prema statistikama, gubitak kose  javlja se kod oko 70% muškaraca a problemi sa opadanjem kose pogadja i čak 30 posto žena, ali na sreću kod njih se problem ne završava potpunom ćelavošću.

Razlozi otpadanja kose su stres, anemija, genetika ,bolesti štitne žlezde, nepravilna ishrana, menopauza I hormonska neravnoteža, gljivične infekcije… Kod muškaraca su najčešće u pitanju hormoni a kod žena medju uzrocima je najčešći genetski faktor.

Opadanje kose ne možete izlečiti, ali je možete sprečiti i ublažiti. Osim medicinskim preparatima (šamponima i tabletama) na raspolaganju vam je, pored prirodnih lekova poput koprive, ruzmarina I drugih ulja – maslinovo ulje. Samo znajte da nema instant rešenja protiv opadanja kose I da nema brzih rezultata. Rezultati pravog učinka maslinovog ulja biće vidljivi tek posle par meseci redovne upotrebe.

Budite uporni i ne odustajte. Rezultati neće izostati.

Maslinovo ulje, med i cimet

Napravite smesu od meda, toplog maslinovog ulja i 1 kašičice cimeta. Nanesite na kosu i ostavite 15 minuta da deluje. Operite kosu uobičajeno.

Takodje, na rast kose pozitivno utiče I maska od maslinovog ulja i žumanceta. Najbolje je kad je ulje blago ugrejano. Ako ste u mogućnosti, pšustite da ovo pakovanje na vašoj kosi ostane da deluje tokom cele noći.

Pomoćiće Vam i čisto maslinovo ulje (najbolje hladno cedjeno) ako ga utrljavate jednom nedeljno u koren kose.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts