Šta treba izbegavati za doručak da bismo bili zdravi i vitki?

Svi znamo da je doručak najvažniji obrok koji treba da sadrži dosta vitamina i vlakana. I pored toga, mnogi baš za doručak pojedu ono što im prvo padne pod ruku kad ustanu. Neke namirnice, pored toga što loše utiču na naše zdravlje, dovode do viška kilograma koji nam kasnije prave velike probleme i kojih se teško možemo rešiti i uz najstrožije dijete. Zašto biste nešto jeli a kasnije se kajali zbog toga? Evo nekoliko saveta šta ne bi trebalo da jedete za doručak:

Pecivo iz pekare

Mnogi od nas ujutru nemaju vremena za spremanje doručka, pa se odlučuju da na brzinu svrate u pekaru i kupe neko pecivo. Par minuta čekanja u redu i u ruci imamo divno i mirišljavo pecivo. Ali, pre nego što ga pojedete razmislite da li je to ono što Vama treba. Da li Vam treba ta silna masnoća koja se nalazi u njemu. Ili čećer koji će Vam na početku dana naglo povisiti nivo šećera u krvi. A tek masne naslage koje će se lepo nataložiti baš tamo gde najmanje želite. Zato je bolje odvojiti malo vremena i napraviti tost kojićete premazati nekim nemasnim sirom ili pojesti žitarice prelivene nemasnim jogurtom.

Sendvič

Sendviči ne moraju biti nezdrav izbor za doručak ako se spremaju kod kuće i ako se vodi računa o tome šta se u njih stavlja. Ako u njega stavite nemasni sir, kuvano jaje i dosta salate biće mnogo zdraviji od onog koji kupite na kiosku i koji sadrži masne i pržene sastojke poput slaninice, raznih suhomesnatih proizvoda punih štetnih aditiva i drugih ni malo korisnih namirnica.

nije zdravo za dorucak

Krofne ili palačinke

Krofne i palačinke su omiljena poslastica mnogih, ali ne bi trebalo da budu Vaš izbor za doručak. Još ako su prelivene nekim sočnim prelivom, čokoladom, eurokremom i slično, treba ih zaobilaziti u širokom luku. Pre nego što se odlučite za njih imajte u vidu da su masne i da sadrže puno kalorija.

Alkohol

Alkoholna pića su nešto što nikako ne smete uneti prvo u organizam kada se probudite. Pored toga što nemaju ni jedan koristan i hranljiv sastojak potreban našem organizmu, mogu mu samo štetiti jer će morati da se bori sa toksinima.

Smoothie

Mnogi misle da je Smoothie odličan voćni obrok kojim treba započeti dan. Ali, to nije baš tako, jer mnogi od njih su puni šećera, punomasnog mleka ili slatke pavlake, pa takvi ne predstavljaju zdrav voćni obrok već neku vrstu deserta. Zato je najbolje iscediti sok od pomorandze ili pomešati neko voće u sokovniku i napraviti sok.

Kafa sa dosta šećera

Mnogi ljudi ne mogu zamisliti dan bez jutarnje kafe. ali ako u nju stavite dosta šećera ili slakte pavlake onda to više nije samo napitak koji će Vas razbuditi već jako kaloričan napitak koji Vam sigurno nije potreban.

Sok od pomorandže

Svi znamo da je sok od pomorandze pravi izbor. Ali, mnogi od nas nemajući ujutru vremena da ga cede, odlučuju se za onaj kupovni. To je pogrešno jer oni imaju puno šećera i drugih zasladjivača, a vrlo mali procenat voća (neki nemaju uopšte već razne veštačke boje i arome koje im daju ukus voća).

Pločice od žitarica

Pločice od žitarica mogu biti dobar doručak ali se mora voditi računa da to budu pločice koje nemaju šećer, komadiće čokolade i druge sastojke za poboljšanje ukusa.

Razne grickalice

Mnogi od nas se odlučuju za kesicu čipsa ili nekih drugih grickalica umesto zdravog doručka. Ne zaboravite da su one pune masnoće i soli i da nisu najbolje rešenje za doručak.

Brza hrana

Ako želite biti zdravi i vitki, brza hrana je nešto što treba izbegavati kod svih obroka a ne samo za doručak.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts