Napravite preliv za kosu od farbe kod kuće

Preliv za kosu je, jednostavno rečeno, spas za sve one koji nakon farbanja nisu zadovoljni svojom bojom kose. Možete ga koristiti i ako vam izraste kosa ili ako se farba nakon nekoliko nedelja ispere, a kosa izgubi onu boju koju ste dobili nakon farbanja.

Nakon farbanja moguće je da će se javiti, na primer, crvenkasti ili žućkasti pramenovi, u zavisnosti od toga u koju boju ste se ofarbali. Svi ovi nedostaci mogu se pokriti uz pomoć preliva za kosu. Na ovaj način, boju pramenova koriguju i mnogi frizeri. Opet napraviti preliv za kosu nije ništa komplikovano i to možete uraditi i kod kuće, razlika je samo što frizeri imaju više iskustva u spravljanju.

Možete kupiti i gotove prelive za kosu a postoje i korektori za neutralisanje neželjenih tonova koji se mešaju direktno sa farbom.

Kako se pravi preliv za kosu kod kuće?
Kako se pravi preliv za kosu kod kuće?

Kako se pravi preliv za kosu?

Preliv za kosu nije komplikovano napraviti, a potrebni su vam sastojci koji su, u suštini, svima dostupni. Međutim postoji mnogo načina za spravljanje preliva za kosu kod kuće, a razlikuju se u nijansama. Razlike se prave u zavisnosti od boje koju želite da dobijete, pa prema tome birate jačinu hidrogena, količinu farbe, a od inteziteta i vrste boje zavisi i koliko ćete držati preliv pre nego što ga isperete.

Od sastojaka za preliv potrebno vam je: želejna farba za kosu, hidrogen, šampon za kosu i obična, mlaka voda.

Sve sastojke sjedinite u jednu posudicu, i to na sledeći način: U keramičku posudu prvo promešajte boju za kosu i hidrogen. Sve dobro sjedinite uz pomoć četkice za farbanje kose. Zatim dodajte malo vode, opet mešajte dok se farba i hidrogen dobro ne sjedine sa vodom, i za kraj sipajte šampon. Promešajte još jednom.

Naravno, postupak treba malo i korigovati u zavisnosti od toga koju nijansu želite.

Kako napraviti preliv za crnu, smeđu ili plavu kosu?
Kako napraviti preliv za crnu, smeđu ili plavu kosu?

Pospupak nanošenja i koliko se drži preliv za kosu?

Preliv za kosu se lako nanosi. Operite kosu pre nanošenja, nanesite preliv na željeno područje. Dakle, ako želite da ofarbate samo izrastak, onda ga nanosite samo na izrastak, a ako želite da korigujete pramenove onda, naravno na celu kosu.

Preliv se ne ispira i do nekiliko minuta, u zavisnosti od toga koju boju koristite i koji hidrogen. Vremenom ćete sami iz iskustva videti koje količine sastojaka treba da koristite i koliko se drži preliv za kosu, ali ovo su, od prilike neka osnovna pravila, na koja vas možemo uputiti a dodatne savete potražite od svog frizera.

Pogledajte kako od otprilike izgleda postupak pravljenja preliva za kosu:

Preliv za plavu kosu – ako imate svetliju nijansu kose a za preliv koristite hidrogen od 3%, preliv držite oko trideset minuta. Ako je u pitanju jači hidrogen ( 6%) onda kosu operite nakon petnaestak minuta.

Preliv za smeđu kosu – pravila su slična kao i kod preliva za plavu kosu.

Preliv za crnu kosu – preliv je idealna stvar za crnke kojima se brzo ispira boja. Ako nemate sedih pramenova, onda preliv za kosu može osvežiti vaše vlasi i pokriti izrastak. Za vas je poželjno da preliv držite oko trideset minuta bez obzira na jačinu hodrogena koju koristite.

Preliv za crvenu kosu – kod crvenokosa najveći problem jeste ispiranje farbe, pa se preporučuje da bar jednom između dva farbanja premažete kosu prelivom. Hidrogen se bira u zavisnosti od nijanse, a preliv držite nekih dvadeset minuta.

Kosa pre i posle nanošenja preliva za kosu.
Kosa pre i posle nanošenja preliva za kosu.

Kako napraviti preliv za kosu bez hidrogena i amonijaka?

Svi oni koji se plaše da ne oštete kosu i koji imaju osetljivu vlas, verovatno se pitaju može li se preliv za kosu napraviti bez hidrogena i amonijaka.

Na žalost preliv se ne pravi bez hidrogena, ali možete odabrati onaj sa manjom jačinom, ukoliko želite. Tada, po pravilu držite preliv na kosi nešto duže.

Ako želite da izbegnete amonijak, onda birajte farbu za kosu bez amonijaka, pošto verovatno već bojite kosu ovom vrstom farbe.

Da li je preliv za kosu štetan i koliko se drži?
Da li je preliv za kosu štetan i koliko se drži?
Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts