Saveti za održavanje i negu kovrdžave kose

Ako imate prirodnu kovrdžavu kosu smatrajte se srećnicom. Prednost kovrdžave kose je to što je retka kod većine ljudi (nasledjen recesivni faktor), ali I tošto redovnom negom i šišanjem dobijate najbržu moguću frizuru, bez feniranja, peglanja itd.

Naučite da volite svoju kovrdžavu kosu I lokne jer je ona deo Vas, redovno je negujte i ona će vam višestruko vratiti.

Verovatno Vam je nekada bilo dosta vaše kovrdžave kose, kada nestašne dlake počnu da vire, ili teško češljate svoje jako sitne lokne, pa ste  hiljadu puta rešili da odete kod frizera na šišanje i to – sasvim kratko. Ne očajavajte, u vašim loknama ćete sigurno uživati uz samo malo pažnje I veštine, a kovrdžava kosa će Vam, biti jedan od glavnih aduta po pitanju izgleda.

kovrdzava-kosa

Održavanje kovrdžave kose

Imajte na umu  za kovrdžavu kosu nije dobro često pranje. Čestim pranjem ona postaje još bujnija, ima jači volumen a kovrdže su izraženije. Dovoljno je oprati je dva puta sedmično tokom leta, a jednom u nedelji u zimskom periodu.

Izbegavajte kad god možete fen za sušenje kose, a ako baš morate, podesite ga na nisku temperaturu, jer visoka temperatura još jače kovrdža kosu. Leti kosu sušite jednostavno na suncu.

Za pravljenje frizura I oblikovanje najbolji preparati su lavandino I kokosovo ulje. Ova ulja će smanjiti bujnost kose a posebno su preporučljiva ako vam je kosa oštećena jer hrane kosu i štite je od štetnih spoljnih uticaja.

Preparati i nega kovrdžave kose

Za negu kovrdžave kose, jako je važno  naći odgovarajući regenerator. Koristite onaj koji kosu vlaži jer je kovrdžava kosa obično suva i treba joj hidratacija.

Nemojte koristiti šampone sa formulom 2 u 1, odnosno koji sadrže šampon i regenerator. Posle  šamponiranja i ispiranja, na kosu stavirekvalitetan regenerator, ravnomerno, i raščešljajte kosu. Operite je mlakom vodom I nemojte ponovo češljati!

Izbegavajte i frotiranje kovrdžave kose. Posle pranja kosu samo lagano pokupite peškirom.

Najbolje je da se kovrdžava kosa najpre prosuši oko 15 minuta. Zatim stavite na kosu kremu za negu kovrdžave kose. Važno je izabrati dobru kremu koja će odgovarati vašem tipu kose. Ali i to ćete uspeti kada isprobate više njih.

Kremu stavljajte od vrhova kose prema korenu ali je ne stavljajte u koren dlake.

Nanosi se otprilike na tri četvrtine ukupne dužine kose, a ostavlja da deluje oko 10 minuta kako bi je kosa dobro upila.

Posle stavljanja kreme, na kosu možete staviti penu za kovrdžavu kosu, bez utrljavanja već nežnim pokretima. Kad se kosa osuši na vazduhu – oblikujte željenu frizuru.

Šišanje kovrdžave kose

Odlazak frizeru na šišanje je potreban minimum tri puta godišnje, gde ćete  skratiiti vrhove i stanjiti volumen kose. Pošto je mnogo frizera uglavnom ispraksovano za ravnu kosu. Moguće je da neće znati šta sve mogu da urade sa vašim kovrdžama. Zato je najbolje da se raspitate koji frizer zna dobro da radi sa kovrdžama.

Bez četke za kovrdžavu kosu

Četku za kosu zaboravite ako imate guste lokne. Najbolji je češalj sa širokim zupcima pa čak i češljanje prstima! Nekada slobodno operite vašu kovrdžavu kosu bez šampona već samo regeneratorom. Od šampona koristite one blage za suvu kosu, na biljnoj bazi.

Farbanje i pramenovi

Farbanje kovrdžave kose ili izvlačenje modernih pramenova najbolje je ostaviti profesionalcima, jer je lako pogrešiti ako sami bojite vaše kovrdže. Farbanje u trudnoći je posebno pitanje koje muči dame širom sveta i to sa bilo kojim tipom kosom. Pošto na tržištu u skorije vreme ima dosta farbi koje nisu toliko agresivne i bez amonijaka su, ginekolozi i akušeri sve češće govore kako trudnoća ne bi trebalo da bude prepreka za farbanje kose. Ali, Vi se ipak konsultujte sa vašim ličnim lekarem, jer svaki organizam je poseban i specifičan.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts