|

Međunarodni Vrnjački karneval u Vrnjačkoj banji

Svakako jedna od najznačajnijih manifestacija, koja staje rame uz rame uz Sabor trubača u Guči i novosadski festival „EXIT“ je Vrnjački karneval.

Ova manifestacija iz godine u godinu privlači sve veći broj posetilaca, a nosilac je i prestižnog priznanja „Turistički cvet“, koji se dodeljuje najboljoj turističkoj manifestaciji.

Ove godine, Vrnjački karneval će biti održan od 14. do 21. dana meseca jula.

Vrnjacki-karneval-45

Vreme održavanja karnevala je simbolično i vezano je za datum osnivanja prve turističke organizacije Balkana. 14. jula 1868. je osnovano „Osnovatelno fundatorsko društvo kiselo – vruće vode“ u Vrnjcima. Upravo u spomen na taj dan je odlučeno da se i najznačajnija manifestacija za Vrnjačku banju održava u toj nedelji.

Preteče današnjeg karnevla su svojevrsni kermesi, odnosno dobrotvorne priredbe i balovi, koji su se održavali davnih dana u Vrnjačkoj banji. Njih su posećivali kako meštani banje, tako i meštani okolnih sela, ali i ljudi koji su bili u poseti banji. Prema postojećim zapisima, čitava Vrnjačka banja je bila okićena u doba održavanja kermesa. Pevalo se, jelo i pilo na svakom koraku. Bile su organizovani razni vidovi zabave, između ostalog i maskenbali. Prvi put je karneval kao manifestacija organizovan početkom 60-ih godina prošlog veka. Nakon toga je organizovan još nekoliko puta, da bi ta ideja zamrla sve do pre nekoliko godina, kada je Turističko sportski centar „Vrnjačka banja“ pokrenuo inicijativu za ponovno organizovanje karnevala.

Godine 2005. od 12. do 17. jula održan je prvi „Međunarodni Vrnjački karneval“, na kome je učestvovalo 34 karnevalske grupe. Već naredne godine, Vrnjački karneval je postalo član Federacije evropskih karnevalskih gradova (FECC) i od tada počinje njegova ekspanzija.

Svakako je najzanimljiviji deo Vrnjačkog karnevala Velika karnevalska povorka, odnosno defile učesnika, koji se kreće kroz banju. Iz godine u godinu je prisutan sve veći broj karnevalskih grupa iz čitavog sveta. Domaćini ove zanimljive manifestacije se trude da obogate ionako već bogati karneval, pa tako iz godine u godinu je prisutan sve veći broj poznatih muzičara iz zemlje i inostranstva.

U vreme održavanja karnevala možemo slobodno reći da je Vrnjačka banja centar Srbije.

Detaljan program i aktuelna dešavanja možete pratiti ovde.

Video: Karneval u Vrnjačkoj banji

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts