Koji su prvi simptomi trudnoće nakon začeća

Prvi simptomi trudnoće

Nakon koliko dana se javljaju prvi simptomi trudnoće, koji su najčešći znaci da ste u drugom stanju, zbog čega se pojedini simptomi javljaju…

Poznato je da je svaka trudnoća različita jer je i svaka žena i njen organizam poseban. Neke žene imaju takozvano  “šesto čulo” kojim utvrdjuju da se nešto dešava u njihovom telu i takve osobe obično sa sigurnošću tvrde da su u drugom stanju. Medjutim, iskustva kažu da je većini žena ipak potrebna pomoć u tumačenju simptoma trudnoće.

prvi-simptomi-trudnoce

Navodimo Vam spisak znakova koji su najčešći prvi simptomi trudnoće:

– Mučnina i povraćanje – Jutarnje mučnine su dosta rani simptom i javljaju se čak nedelju dana nakon začeća. Mučnine su obično prvi znak koji će Vas naterati da uradite test na trudnoću. Ipak, kod nekih trudnica mučnina se nikada ne pojavi. Mučninu mogu da prate gorušica ili jača kiselina u želucu.

– Promena ukusa i neobična želja za hranom – Metalni ukus u ustima i neverovatna želja za nekom hranom takodje može biti jedan od ranih znakova drugog stanja, ubrzo nakon oplodnje, nekada se javi i pre izostanka menstruacije.Moguće da će kafa odjednom početi da Vam se gadi, pa čak I ako ste pušač – i cigarete. Pretpostavka je da se ovo dešava usled hormonskih promena.

– Promene na grudima – javljaju se nakon tri nedelje od začeća kao osetljivost, svrbež ili napetost i bol u grudima. Bolne bradavice i bolne grudi izazvane su promenjenim nivoom progesterona, a mogu biti I natečene kao u periodu kada treba da dobijete  menstruaciju.

Na samom početku trudnoće izraženije su i vene na grudima, bradavice mogu postati tamnije i pojavljuju se izbočenja malih žlezda oko bradavica. Sve ovo znači da se vaše telo polako priprema za hranjenje deteta, pa nije retka ni pojava vodene sekrecije iz bradavica.

– Blago krvarenje i grčenje u stomaku: U momentu  implantacije, kada se embrion usadjuje u matericu, može se desiti blago krvarenje ali i blagi bolovi u trbuhu. Ovi simptomi javljaju se nakon otprilike osam do deset dana nakon ovulacije.

Iscedak može biti ružičast I bledunjav. Grčevi se ne javljaju samo kao rani simptomi već I tokom čitave trudnoće. U drugom tromesečju grčevi mogu biti i nalik onim menstrualnim.

– Povećani umor – jedan je od vrlo čestih simptoma karakterističnih za prvi mesec trudnoće pa I kasnije. Umor I iscrpljenost javljaju se tokom celog dana a nije retka ni vrtoglavica kao posledica umora i metaboličkih promena. Ove promene polako se gube oko 12. nedelje trudnoće.

– Učestalo mokrenje – Pošto se materica povećava, jača pritisak na bešiku i tako se smanjuje njen kapacitet. Poremaćaj u balansu hormona utiče na popuštanje mišića, pa i onih na bešici što uslovljava često mokrenje. Mnogo žena već nedelju dana od začeća mora češće u toalet. Pritisak na bešiku popušta u 12. nedelji trudnoće.

Ali, ako osećate bol ili peckanje pri mokrenju i ako Vam je mokraća čudnog mirisa, možda je u pitanju neka infekcija pa obavezno posetite lekara.

 Pojačan sekret je česta pojava u ranoj trudnoći i obično nije razlog za uzbunu. Ali ako  pojačan sekret prate bol u stomaku ili bol u jajnicima, posetite lekara možda je reč o nekoj upali.

– Zatvor – sistem organa za probavu I creva u trudnoći postaju lenji, pa je zatvor česta pojava u trudnoći ali I jedan od ranih simptoma.

– Temperatura –  Ako Vam je temperatura tela povišena i ne spušta se duže vreme, vrlo je moguće da ste u drugom stanju.

– Promene raspoloženja – Zbog hormonalnih promena, možda ćete biti razdražljivi I plačljivi I to u vrlo ranom stadijumu trudnoće.

– Izostanak menstruacije – Ako je menstruacija izostala, a inače je imate redovno, to je gotovo siguran znak da ste trudni. Znajte da nije svaki gubitak menstruacije znak trudnoće. Ovo može biti posledica gubitka telesne težine, stresa, umora ili korišćenja pilula za kontracepciju.

– Bol u leđima – najčešće se javlja u donjem delu leđa i to u  prvim sedmicama od oplodnje.

– Nadutost u stomaku ili želucu I crevima takođe ume da bude simptom koji ukazuje na drugo stanje.

Na kraju imajte na umu da navedeni simptomi mogu, ali ne moraju biti sigurni pokazatelji trudnoće. Da biste bili potpuno sigurni o čemu je reč uradite test za rano utvrdjivanje trudnoće koji je skoro 100 posto tačan I siguran a I vrlo lako se radi. Takodje, posetite ginekologa koji će lako utvrditi da li ste definitivno u drugom stanju.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts