Kako se boriti protiv prehlade i gripa

Boli vas grlo, muti vam se u glavi, bole vas ruke, noge, mišići…Nema sumnje, hvata vas prehlada.

Svaka odrasla osoba u proseku tri puta godišnje bude oborena prehladom. Prosečno, ovo stanje traje devet dana. Ne predajte se! Čim primetite prve simptome, počnite da radite na zaustavljanju prehlade. Ima više načina, možete poslušati svoje majke, bake, otići lekaru… Ipak, za početak probajte sledeće:

Što više tečnosti

Istog trenutka kada osetite već navedene simptome prehlade, počnite da pijete više vode, sok od narandže, limunadu, čajeve… Unos tečnosti svakako će poboljšati vaše stanje, a posebno ako vam je nos začepljen ili vas boli grlo.

Ispirajte grlo jakim čajem od žalfije. Ako ga nemate pri ruci dobra je i slana voda. Pola kašičice soli stavite u čašu tople vode i ispirajte bolno grlo. Tako ćete umanjiti upalu i ukloniti ono što vas tera na kašalj.

Kako se boriti protiv prehlade i gripa

Tuširanje toplom vodom

Neka vam nosni kanali uvek budu čisti. Koristite sprej za nos čim se pojave prvi simptomi prehlade. Probajte najpre fiziološkim rastvorom, pa ako ne ide, odlučite se jače kapi za nos.

Tuširajte se toplom vodom, kako bi vam se nosna šupljina pročistila. Pročišćavanje nosa možete uraditi i inhalacijom nad toplim rastorom slane vode.

Uzmite koju kašičicu meda. Ovaj stari dobro poznati lek sigurno pomaže, možete ga staviti i u čajeve.

Ako su vaši simptomi nešto izraženiji, potražite u apoteci neki od brojnih preparata koji se koriste baš pri prvim simptomima prehlade i gripa.

najbolji lek protiv prehlade

Odmarajte

Probajte da ne odete na posao, javite se šefu i gledajte da se što više odmarate. Ako baš morate da radite, izbegavajte kolege i trudite se da što češće perete ruke ili koristite gel za dezinfekciju ruku.

Tokom celog dana ne zaboravite na tečnost. Pijte mnogo vode, soka ili čaja, a za ručak pojedite pileću supu koja će Vas dobro zagrejati i opustiti.

Kada je reč o hrani, neka bude vaše oružje u borbi sa virusima. Neka vaše jelo bude bogato proteinima. Pojedite meso, ribu, pasulj, pirinač.

Pre spavanja se istuširajte toplom vodom i dobro se naspavajte. Poznato je da kvalitetan san može doprineti bržem oporavku.

Ako simptomi duže traju, obratite se lekaru

Pošto ste učinili sve što ste mogli, trebalo bi da Vam bude lakše. Ali, ako se posle jednog dana osećate još lošije, imate temperaturu ili ste počeli da povraćate, idite kod lekara.

Opisani simptomi upućuju da možda nije u pitanju samo prehlada, već grip ili infekcija, tako da će vam verovatno biti potrebni antibiotici. Koji i kakvi lekovi će Vam pomoći, to najbolje zna lekar, antibiotike nikada ne uzimajte na svoju ruku.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts