Koji su najčešći razlozi za kašnjenje menstruacije

Zašto menstruacija kasni

Ima mnogo činilaca koji tokom života utiču na redovnost mesečnog ciklusa. Ipak, dobro je znati razloge, kako izostanak redovne menstruacije ne bi bio stresno iskustvo.

Drugo stanje

Naravno da je trudnoća jedan od osnovnih razloga kašnjenja, odnosno izostanka ciklusa. Ako ste radili na potomstvu, onda će izostanak ciklusa biti stvar za radovanje. Ako pak niste spremni za takvo iskustvo, sigurno ćete biti zabrinuti. U svakom slučaju, kupite test za rano utvrdjivanje trudnoće. Nisu skupi, prilično su pouzdani i brzi, tako da ćete brzo saznati u kom ste statusu. Ovi testovi su vrlo jednostavni za upotrebu i rade po principu utvrdjivanja prisustva odredjenih supstanci iz vaše mokraće, koji su dobri indikatori za to da li ste trudni ili niste.

Zasto kasni menstruacija

Stres

Stres može izazvati brojne zdravstvene probleme i neprijatnosti. Pošto direktno utiče na nivo hormona i njihovu funkciju, naravno da može uticati i na Vaš ciklus. Često se desi da menstruacija izostane ili prilično kasni ako ste bili izloženi stresu, nerviranju ili ako ste prisustvovali mučnim situacijama. Stres naravno danas nije neizbežan, ali pokušajte da njime upravljate I da se opustite kad god možete.

Fizička aktivnost i naporni treninzi

Veliki je broj pripadnica lepšeg pola koje su profesionalni sportisti I koje doživljavaju izostanak ciklusa. Intenzivno i naporno vežbanje i mršavljenje svakako mogu uticati na redovnost ciklusa. Ako ste odjednom počeli sa napornim treninzima u teretani, plus počeli sa zahtevnom dijetom, nemojte se čuditi ako Vam naredni ciklus izostane ili kasni.

Kontracepcija

Zaštita od trudnoće u vidu tableta čiji je osnovni sastojak hormonske prirode, još jedan je od odgovora – zašto menstruacija kasni. Konsultujte Vašeg ginekologa koje su pilule za kontracepciju najpovoljnije za Vaš organizam. Efekti su različiti, pa ako ste zagovornik ovakve vrste kontracepcije, budite spremni na mogućnost kašnjenja, ili izostanka ciklusa.

Problemi sa štitnom žlezdom

Hormoni koji uredjuju mesečni ciklus žena su pod uticajem hormona štitaste žlezde takodje. Ako imate hipotireozu ili hipertireozu, hormoni će Vam biti u prilično izmenjenom režimu kada je u pitanju njihova količina. Simptomi koji ukazuju da nešto nije u redu sa ovom jako važnom žlezdom su zatvor, suva koža, variranje telesne težine, depresija, preskakanje ciklusa… Ove bolesti se koriguju lekovima i važno je da posetite specijalistu koji će objasniti I doneti dijagnozu o tome da li Vam menstruacija kasni iz razloga poremećenog rada štitnjače.

kasnjenje menstruacije

Policistični jajnici

Na ciklus utiče i sindrom policističnih jajnika. Osim što utiču na plodnost, ciste mogu biti uzrok poremećaja mesečnog ciklusa žena. Konsultujte se sa ginekologom, šta možete na vreme da uradite, kako biste ciklus doveli u red.

Drastične promene u stilu života

Promene u svakodnevnoj rutini i ritmu aktivnosti u Vašoj svakodnevici mogu da dovedu do kašnjenja ciklusa. Ako ste počeli da radite noćna dežurstva na poslu, ako ste se preselili u drugu jlimatsku zonu ili ste počeli da konzumirate alkohol ili odredjene lekove, mogu je poremećaj u redovnosti menstruacije.

Obratite pažnju na svoj ciklus, vodite menstrualni kalendar, izaberite Vama odgovarajuću kontracepciju, zdravo se hranite i smanjite izloženost stresu… Ipak, najbolje je obratiti se lekaru, i na svako pitanje dobiti stručan I konkretan odgovor.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts