Hrono ishrana – jelovnik i korisni saveti

U poslednjih nekoliko godina hrono ishrana je postala vrlo popularna i kao  hrono dijeta čiji su rezultati vrlo uspešni pri mršavljenju.

U odnosu na druge dijete, hrono dijeta ne zahteva odricanje od odredjenih grupa namirnica već im prosto odredjuje idealno vreme konzumiranja.

Dakle, sve što treba da učinite je da pravilno kombinujete namirnice u zadatim vremenskim intervalima. Možete slobodno jesti slatkiše, ali voditi računa u kom delu dana. Hrono ishrana ima tačno odredjene i propisane dnevne rasporede uzimanja hrane.

Hrono ishrana

Hrono jelovnik

Hrono doručak

Prvi obrok, dakle doručak pojedite najkasnije do 9 sati ujutru. Jedite šta želite, ugljene hidrate, namirnice životinjskog porekla… Nema ograničenja. Uzmite za doručak crni hleb, žitarice, jaja, maslac, šunku, pitu, proju, kiselo mleko, jogurt. Ne bi bilo lošeda izbegavate voće. Hrono ishrana ne priznaje naročitu ulogu voća u ishrani, već prednost daje povrću. Neophodne vitamine, prema hrono stručnjacima, dobijamo najviše iz povrća i namirnica životinjskog porekla. Kafu popijte posle doručka, nikako pre!

Hrono ručak

Posle obilnog doručka nemojte jesti do ručka a najbolje vreme za to je od 13 do 15 sati. Za ručak slobodno konzumirajte namirnice bogate proteinima – šnicle, ćuretinu, ribu, mahunarke, salate, ali probajte da ne jedete hleb. U obzir dolaze svi mogući recepti za jela sa mesom Ili sa povrćem. Ali nemojte kombinovati meso sa pirinčem i krompirom.

Hrono užina

U hrono jelovnik spada i užina koju je najbolje pojesti izmedju 17 I 19 časova. Jedite orahe, kikiriki puter, masline, med, crnu čokoladu ili sezonsko voće.

Hrono večera

Najlakši obrok mora biti večera i to najkasnije 2 sata pre spavanja. Za večeru birajte salate sa presnim mesom, tunjevinu I slično.Izbegavajte slatkiše. Ako ste lepo užinali, nije loše da večeru preskočite.

Dodatni saveti

Meso i mlečne proizvode nemojte mešati osim za ručak.

Nemojte piti gazirane sokove, najbolja je limunada.

Pijte dosta tečnosti, a u kafu ne stavljajte šećer.

Testenine, hleb, krompir treba jesti najkasnije do 15 časova, a posle toga nikako.

Pozitine strane

Hrono dijeta je na dobrom glasu jer niste izgladneli ni nervozni zbog toga, ne upadate u hipoglikemiju i razdražljivost. Kada je reč o programu hrono ishrane, u pitanju je patent režima ishrane koji se primenjuje u nekim  antiejdžing centrima širom sveta jer se za hrono ishranu tvrdi da usporava starenje.

Ovaj način ishrane jedino zahteva disciplinu i pridržavanje odredjenih pravila.

A ta pravila su sledeća:

  • Doručak je obavezan! Bez doručka ostajemo bez odgovarajuće energiju i onda nastaje proces akumulacije patoloških masnoća iz bilo koje unete hrane tokom ostatka dana.
  • Ribu ili meso ne kombinovati sa krompirom ili pirinčem.
  • Nezdrav je i najmanji zalogaj bilo kakve hrane i gutljaj bilo kog pića osim vode između obroka.

Ako rešite da počnete sa hrono dijetom, prethodno se obavezno posavetujte sa vašim lekarom. Ovo je naročito važno za osobe koje imaju problem sa šećerom, holesterolom, povišenim pritiskom, trigliceridima…

Hrono ishrana za lepotu i podmladjivanje

Hrono stručnjaci navode da su lepota i zdravlje usko su povezani. Ako imamo ravnotežu metabolizma i hormona i ako nam je organizam dobro snabdeven mineralima i viteminima, naš fizički izgled će biti mnogo bolji.

S druge strane pogrešne kombinacije hrane (proteini i ugljeni hidrati), kao i preterivanje sa slatkišima i prženom teškom hranom pa i grickalicama, u belikoj meri mogu pogoršati naš izgled, koža brže stari, stvara se celulit a metabolizam se može poremetiti. Posledice nezdrave ishrane ne moraju se obavezno videti do naše četrdesete godina života.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts