Najbolje sprave za vežbanje kod kuće

Mnogi žele da redovno rade na održavanju forme svog tela ali jednostavno ne postižu da posećuju teretanu svakog ili svakog drugog dana. Zato je mala teretana u kući jedno od rešenja ako želite da budete u formi I imate ravan stomak. Obezbedite sprave za vežbanje i uz  malo kreativnosti imaćete sopstvenu teretanu.

Ako vam prostor dozvoljava, uz nabavku nekih osnovnih sprava, vežbaćete slobodno u svom kućnom okruženju, uštedeti novac na mesečne članarine i vreme za odlazak do teretane, a vreme vežbanja i treninga prilagoditi svojim obavezama.

U svakoj malo bolje opremljenoj sportskoj radnji naćićete veliki izbor sprava za vežbanje različitih proizvođača. Najvažnije je da ne kupujete više sličnih sprava ili dve sprave sa sličnom funkcijom.

Na primer nemojte kupovati samo sprave za kardio vežbe ili samo sprave sa tegovima. Najbolji je izbor različitih vrsta opreme koji će vam dati zdraviji i  uravnotežen trening i razgibavanje u kući ili stanu.

sprave za vezbanje

Ergometar za noge i zatezanje

Ergometar, ili traka za trčanje je najtraženija sprava za potrebe kućne teretane. Ova traka ne pomaže mnogo pri izgradnji mišića ali je odlična za  sagorevanje masti i kao pomoć pri mršavljenju.

Da biste postigli kompletnije rezultate treninga, traku za trčanje kombinujte  sa vežbama snage.

Kombinacija različitih tehnika trčanja pomaže vežbanje različitih grupa mišića i to je jedna od njenih glavnih prednosti.

Sobni bicikl za butine i mršavljenje

Sobni statični bicikl je jedna od najčešćih sprava za vežbanje u kući. Kućni bicikl je savršen za zatezanje butnih mišića I preporučuje se naročito ženama koje žele lepo da definišu noge.

sprave-za-butine-i-misice

Umerenim intenzitetom vožnje sobnog bicikla, za jedan sat gubi se više od 600 kalorija, pa je dobar I za mršavljenje.  Sobni bicikl je odličan izabor za početnike u vežbanju jer ne traži posebne veštine i tehnike pri treningu. Intenzitet vežbi regulišete povećanjem otpornosti na sobnom biciklu.

Kros trenažer za razgibavanje i mršavljenje

Kros trenažer je efikasna sprava za vežbanje, naročito kod oporavka od povreda. Kros trenažer ne pomaže mnogo u izgradnji mišićne mase ali je jako efikasan za sagorevanje viška kilograma.

Benč

Benč je  najbolji  za treninge snage i izdržljivost i dobar za izgradnju mišićne mase. Podešavajte opterećenje i težinu kojom ćete vežbati. Birajte i položaj vežbanja – stojeći, sedeći ili ležeći stav u odnosu na ciljanu grupu mišića- Ruke, noge, zadnjicu…Idealan je za razvijanje mišića ramena I grudi.

Sprave za trbušnjake i skidanje stomaka

Trbušnjake možete raditi i bez posebnih sprava. Ipak, možete nabaviti, da biste kompletirali svoju kućnu teretanu specijalana ležišta i postolja . Odaberite ugao pod kojim ćete raditi vežbe za stomak ili podesite oslonac za noge i stopala.Takodje, za vežbu stomačnih mišića dobre su I sprave sa tegovima koje podižete nogama pod različitim uglom i u različitom opterećenju.

sprave za trbusnjake i stomak

Sprave za vežbanje mišića ruku

Osim klasičnih sprava sa tegovima gde možete regulisati težinu tegova koje podižete rukama ali i način rada vežbi u odnosu na to da li radite bicepse, tricepse ili druge mišiće, ako želite da uštedite, za početnike su dobri i obični tegovi za ruke. Ako želite da stopite masnoće, birajte tegove manje težine, a ako želite da definišete ručne mišiće nabavite tegove veće težine. Kompleti različitih vrsta tegova mogu se naći vrlo povoljno.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts