Dijeta 6 latica

Ovo je dijeta koja se bazira na zdravom mršavljenju koja neće, poput većine dijeta, uticati na vaše raspoloženje. Autorka ove dijete je švedska nutricionistkinja Anna Johansson i u svetu je na hiljade žena uspelo smršati uz pomoć ove dijete.

Pre početka dijete, po savetu Ane Johanson, sebi nacrtajte cvet sa šest latica i okačite ga na vidno mesto, ona kaže da je najbolje na frižider. Zašto? Pa svaka latica predstavlja jedan dan dijete.

Svakog dana otkinite po jednu laticu cvijeta, koji ste ranije nacrtali. Zapamtite, jako je važno da se tačno pridržavate redosleda unošenja namirnica prema šemi proteini – ugljeni hidrati, jer u tome leži 50% uspeha ove dijete.

dijeta-6-latica

Šta je tajna dijete 6 latica?

Tokom 6 dana dijete predviđena je jednolična dnevna ishrana bogata proteinima i ugljenim hidratima, koji se međusobno smenjuju. To će vam omogućiti da prevarite svoj organizam i tako on počinje da koristi vlastite masne rezerve.

Ono što je najvažnije, osećate gubitak na težini već od prvog dana!

Redosled latica

Redosled latica se strogo mora poštovati, inače dijeta neće delovati. Za svaki dan trajanja dijete predvidjena je samo jedna namirnica koju možete unositi u organizam.

Dan 1 – Riba

Prvi dan hranite organizam omega-3 masnim kiselinama. To su korisne masnoće koje zbog svog sastava ne mogu biti pretvorene u potkožno masno tkivo. Riba ima malo kalorija, puno belančevina i možete je spremiti na sve načine: pečenu, kuvanu, možete koristiti so, ulje i blage začine. Možete spremiti i riblju čorbu.

Dan 2 – Povrće

Drugog dana hranite se samo kuvanim povrćem i svoje telo ćete tada obogatiti sa ugljenim hidratima, pošto nećete iz povrća dobiti dovoljnu količinu energije, vaš organizam će se hraniti sopstvenim masnim tkivima, i tada će vaga pokazati smanjenje težine za 2 kilograma. Dozvoljeno je svo povrće, na sve načine: kuvano, pečeno, dinstano. Možete spremiti sok od svežeg povrća. Dozvoljeni su blagi začini, so i ulje.
Dan 3 – Piletina
Piletina će vašem organizmu dati proteine. Jačate mišiće, a pri tome ne dolazi do gomilanja masti. Pošto osećate nedostatak ugljenih hidrata, vaš organizam će primati energiju iz masnih stanica u organizmu, što će rezultirati značajnim mršavljenjem. Najbolje je jesti pileća prsa bez kožice ili pileću supu.Dan 4 – Žitarice
Četvrtog dana jedete žitarice, koje želudac teško vari pa će za probavu trebati duže vremena. Žitarice sadrže složene ugljene hidrate, ali će i pored toga vaše telo mora da crpi energiju iz potkožnog masnog tkiva. Na vašem jelovniku može se naći bilo koja vrsta žitarica ili njihovih semenki, a kako je dozvoljena upotreba soli i kvasca možete spremiti pšenični hleb.

Dan 5 – Sir
Da bi popunili mineralne rezerve koje su iscrpljene u prethodna četiri dana, petog dana jedete sir. Sir ima puno proteina, a malo kalorija. Jedite sveć sir sa malim procentom masti.

Dan 6 – Voće
Posledenje dana dijete jede se samo voće, od kojeg će tijelo dobiti veliku količinu energije. Mogu se piti i voćni sokovi, ali bez šećera.

Šećer strogo zabranjen

Tokom svih 6 dana trajanja dijete šećer treba strogo izbjegavati u hrani i pićima. Od pića možete koristiti običnu vodu, zeleni ili crni čaj. Poželjno je smanjiti količinu kafe. Kad završite s prvim krugom dijete ne morate praviti pauzu, nego odmah možete krenuti s novim cvetićem i novih 6 latica.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts