5 osnovnih pravila za čišćenje mačke

Najprikladnije mesto da očetkate svoju mačku, ukoliko imate mogućnosti i vremena, jeste van kuće, budući da ćete čišćenjem na svežem vazduhu prljavštinu, dlake i buve ostaviti van kuće i izbeći nepotrebno uznemiravanje osoba kole su alergične na prašinu i sitan prah sa mačje dlake.

U slučaju da, iz bilo kog raz|loga, ne možete da čistite mačku van kuće, odaberite za  to trem ili hodnik, kupatilo iii deo kuće koji nije mnogo prometan. Takode bi valjalo da ispod mačke stavite list papira ili plastičnu prostirku kad je četkate.

ciscenje macke

Pregled ušiju, očiju i noktiju

Pre nego što počnete da četkate i češljate životinju, treba da proverite u kakvom su joj  stanju uši, oči i kandje, za slučaj da su ti deIovi tela prljavi ili da imaju neki poseban problem. Ako je mačka zdrava, njene uši neće zahtevati mnogo nege; u svakom slučaju, treba proveriti unutrašnji deo nabora, za slučaj da ima prliavštine  i očistiti ga komadom vate navlaženim maslinovim uljem. Ako životinja često češe uši, moguće je da ima neku vrstu infekcije. U tom slučaju, proverite da li su joj uši čiste i da li imaju cerum; ukoliko ništa od toga nije po sredi, a životinja nastavi da se češe, konsultujte veterinara u vezi  sa uzrokom svraba.

Čistoća lica

Dugodlake mačke obično su sklone začepljenju suznih kanelića. Ako se to desi i vašoj mački, suze će kliziti niz obraze i ostavljati tamne tragove ne licu životinje. Način da eliminišete taj obojeni trag jeste da predjete po zahvaćenem predelu vatom navlaženom blagim restvorom soli. U slučaju da ne uspete da rešitte problem, morate konsultovati veterinara.

Pregledanje usta

Morate pažljivo pogledati zube mačke za slučaj da postoje  naslage kamenca. Najbolje bi bilo čistiti zube jednom nedeljno da bi se izbeglo taloženje naslaga. Ukoliko se životinja protivi takvom saniranju, naterajte je na čišćenje usta samo jednom godišnje.

Nega očiju

Oči mačke moraju u svakom trenutku biti sjajne i bistre, jer u slučaju da ima upalu očiiu ili ako su onezagnojene, to kod životinje može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme. Da biste očistili oči mačke treba da navlažite komad vate toplom vodom i da pažljivo uklonite prljavštinu koja se nahvatala.

Nega kandži

Zdrava i aktivna mačka mora uvek imati kratke i čiste kandze zbog svakodnevnih vežbi koje radi. U slučaju da kandze mačke nisu dobro skraćene, mogu se useći u jastučiće kandzi i povrediti ih, i tada bi bila potrebna intervencija veterinara. Mačke imaju običaj same da čiste i oštre kandze na komadu drveta, ali u slučaju da vlasnik treba da skrati kandze svom ljubimcu, to će morati da uradi na sledeći način: životinju treba čvrsto držati u krilu i pritisnuti jastučić kandze da bi podstakli izlazak noktiju; kada se nokti pojave, prionite na sečenje njihovih vrhova bele boje, koristeći specijalne makaze za to. Nikada ne treba seći nokte ispod belog vrha, jer je ružičasti predeo mesnat i ima nerve. Takodje možete očistiti kandze životinje navlaženom vatom.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts