Tosa Inu – Japanski borac

Tosa inu ili japanski borac, je pas nastao u periodu između 1868. i 1912. godine a stvorili su ga uzgajivači ukrštanjem autohtonog košija sa bulterijerom, buldogom, nemačkom dogom i bernardincem. Dobili su na kraju vrhinskog veoma impresivnog psa, čija je namena prvenstveno bila da se bori u ringu sadrugim psima što je i danas na žalost česta praksa u svetu, i pored zabrana.

Karakteristike i narav Tose inu

Osobine su mu takve da je agresivan, hrabar i lak za obučavanje.   Karakter mu je idealan za držanje kao kućnog ljubimca, psa čuvara i kućnog psa.

Njegov aristokratski i impresivan izgled, kao i jak karakter, očarali su Japance. Ovaj borbeni pas je samouveren i miran, strpljiv ali u isto vreme hrabar, izuzetno inteligentan i laje samo ako je to zaista potrebno, što znači da, ako ga držite u stanu, nećete imati po tom pitanju probleme sa komšijama.

Tosa je izuzetno privržen pas, i svoju porodicu voli iznad svega. U startu je zgajan kao borbeni pas što je i dan danas ostao pa se zbog toga ne preporučuje svakome za uzgoj. Nemaju preterano veliku potrebu za kretanjem i dovoljno je da ga s vremena na vreme izvedete i prošetate na otvorenom prostoru.

Tosa Inu

Nega dlake kod tosa

Njegova dlaka se lako njeguje i dovoljno je dase povremeno četka da bi se odstranile otpale dlake. Za vreme linjanja, najbolje je da koristite gumenu četku ili gumenu rukavicu za uklanjanje starih dlaka.

Tosa ima naboranu glavu, dugu njušku, moćnu vilicu sa čvrstim zubima. Imamale smeđe – crvene oči i dubok pogled. Vrh repa mu dostiže skočni zglob. Dlaka mu je kratka i gusta a boje su sve one koje sadrže riđu nijansu koja je vrlo tražena sko je tamna. Najčešća je ipak crvena dlaka.

Tosa kao statusni simbol drevnih samuraja

Japanski borac je poreklom sa dalekog Istoka, iz Japana. Statusni je simbol „Samuraja“, a za vreme plemickih ratova bili su verni pratioci u bitkama. I danas, potomci samurajskih ratnika prijateljima u znak poštovanja poklanjaju tosu.

Pošto Japanci svoje vrednosti ljubomorno čuvaju, na prostorima Evrope tosa je došla tek kasnih osamdesetih godina prošlog veka.

Tosa kao slika i prilika svog vlasnika

Interesantno je da, ako stoji tvrdnja da pas oslikava karakter vlasnika , Tosa-inu će biti slična svom vlasniku u čitavih 80-90%.U Japanu se tosa tretira kao nacionalno blago.

Iako su borbe pasa protivzakonite u Evropi, Severnoj Americi i Japanu, takve borbe se i dalje povremeno održavaju u ilegali posebno u zabačenim i teško dostupnim seoskim regijama Japana, gde se tosa i dalje koristi za borbe, i to kao pas koji ima oko 30 do 40 kg, što je nešto manje u odnosu na rodjake i Americi na primer.

Surova japanska pravila za borbe pasa zahtevaju da se psi tiho bore i bez povlačenja, što tosa vrlo poštuje.

Veličina Tose inu

Ovi psi javljaju se u tri veličine, slično šnaucerima.

Najmanja veličina je 35-55 kg, srednja – od 55-75 kg i najveća – više od 75 kg. Gornja granica nije odredjena. Visina je kod ženki 53.5 cm a za mužjake 60.5 centimetara.

Ipak, neka prosečna veličina mužjaka: Visina: Oko 60 cm; težina: 37,5-90,5 kg. Prosečna veličina ženke: Visina: Nešto manja od mužjaka; težina: Nešto lakša od mužjaka

Drugi naziv po kom je tosa poznata je Tosa ken. Životni vek tose je od 10 – 12 godina.

Ishrana japanske tose

Preporučuje se kvalitetna premium hrana za pse od mesa piletine, jagnjetine, ćuretine i to bez žitarica.

Po pitanju ishrane nema velike razlike u načinu hranjenja kao i kod pasa File, Mastifa i drugih krupnih rasa.

Bolesti tosa

Česti zdravstveni problem kod tosa je obično torzija želuca, a retki su problemi kao što su displazija kukova i laktova, problemi sa očima.

Parenje tosa

Što se tiče upoznavanja parnjaka obično se radi po japanskim i Korejskim pravilima

Poznato je da je teško naći partnere za parenje jer su prave japanske tose vrlo retke.U mnogim zemljama njihov uzgoj i držanje su zabranjeni.

Dresura i agresivnost kod Tose

Tosa je agresivan, hrabar i lako ga je obučiti i dresirati kao i naučiti pravilima ponašanja u kući. Ipak, usled nepovoljne socijalizacije može postati agresivan, pa je ova retka pasmina u mnogim državama zabranjena.

Cena japanske tose

Cena štenca japanske tose na domaćem tržištu se kreće od 250 do 500 evra.

Pogledajte slike tose inu iz naše galerije.

tosa1

tosa2

tosa3

tosa4

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts