Šeflera – biljka koja prečišćava vazduh u kući

Šeflera, latinski naziv ( Schefflera) poznata je i kao biljka kišobran ili pod imenom medveđa šapa, što odmah asocira na njen izgled. Ovo sobno cveće je poznato po tome što je vrlo dekorativno ali i veoma izdržljivo jer traži vrlo malo vremena za održavanje.

Šeflera je posebno popularna kao dekorativna biljka u brojnim domovima jer ima svojstvo apsorbovanja nekih štetnih materija iz kućnog vazduha. Njeni listovi  filtriraju toksine, viruse, spore gljivica, ugljen-dioksid koji izdišemo…

Gajenje i nega Šeflere

Već smo napomenuli da je uzgoj ove biljke prilično zahvalan. Šefleri odgovara svetlo mesto gde će biti zaštićena od direktnih sunčevih zraka i promaje, mada se može fini prilagodi i polusenci. One vrste šeflere koje imaju prošarane listove, najboje je držati u blizini izvora svetlosti, dok vrstama sa tamnim listovima treba omogućiti položaj na polusenovitoj poziciji.

seflera

Optimalna temperatura za negu šeflere zimi je od 15 do 18 stepeni a u letnjem periodu ne treba nikako da bude viša od 24 stepena.

Zalivanje i orošavanje šeflere

Tokom proleća i leta šefleri je neophodno malo više vode, pa se zaliva  dva do tri puta sedmično. Zimi je dovoljno zalivati je na 5,6 dana.Neće mnogo patiti ako slučajno zaboravite da je zalijete.

Šeflera inače bolje podnosi suvu, nego previše vlažnu zemlju. Sačekajte da se izmedju dva zalivanja zemlja osuši i u podmetač nemojte stavljati vodu već bolje – kamenčiće zbog bolje drenaže. Bilo bi dobro da joj priuštite orošavanje listova  bar jednom sedmično.

Zemlja za ovu biljku treba da bude dobro izdrenirana i fino propusna. Najbolja zemlja za šefleru, kada je presadjivanje u pitanju je mešavina treseta i šljunka.

Tokom toplijih prolećnih i letnjih dana, na dve, tri sedmice, vodi za zalivanje dodajte tečno gnojivo namenjeno lisnatim biljkama.

Razmnožavanje

Šeflera se razmnožava semenom i reznicama. Reznica se drži u vodi, a nakon ožiljavanja, zasadite je u tresetnu zemlju koju ste pomešali sa šljunkom.

seflera1

Presadjivanje – kako se sadi šeflera

Kako biste postigli veću visinu mlade biljke, ali i podstakli rast korena, presadjivanje je potrebno  svakog proleća, sve dok se ne dostigne željena veličina saksije. Posle toga svake dve godine se menja tek gornji sloj zemlje u saksiji.

Orezivanje

Niže, razgranate forme šeflere zahtevaju odsecanje vrha,onda kada počne da se razvija i širi. Orezivanje u proleće je preporučljivo ako želite da dobijete oblik grma. Nakon orezivanja, uz koren obavezno postavite drveni štap kao oslonac a u cilju toga da biljka raste uspravno.

Slobodno orežite šefleru kako biste  dobili oblik koji želite, neće joj smetati već će upravo podstaći rast. Upravo zbog ove osobine, šeflera je posebno omiljena kod ljubitelja bonsaija.

Bolesti

Listove šeflere brišite redovno vlažnom krpom. Ako je temperatura u prostoriji gde držite ovu biljku preniska ili previsoka, ako je zalivanje preterano ili nedovoljno,može se desiti da šefleri opadaju listovi, da se suše ili postanu mlitavi.

Pojavu biljnih vaši otklonite četkicom umočenom u denaturirani alkohol.

U porodicu šeflere spada više varijeteta – najpopularnije su Schefflera Amate, Diana, Dwarf, Gold Capella i Umbrella Tree.

Cena šeflere

U mnogim cvećarama na dinaćem tržištu možete kupiti šefleru u više njenih varijeteta. Cena uglavnom zavisi od toga kog je uzrasta biljka ali neki prosek cifre koju treba da izdvojite za Vašu šefleru je oko 1 000 dinara.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts