Barselona – putopis

Barselona, glavni grad Katalonije, jedna od najposećenijih evropskih destinacija, nalazi se na 1982 km od Beograda. Ovaj veliki grad ima veliko kulturno i istorijsko nasleđe, a najpoznatije ime sigurno je ime Antonija Gaudija, španskog i katalonskog arhitekte, čijih je čak sedam dela UNESCO proglasio svetskom kulturnom baštinom. Zato, ako ste odlučili da otputujete u Barselonu, prvo dobro proučite koje sve Gaudijeve spomenike želite da obiđete, jer možda nećete imati vremena za sve, ali njegovor remek-delo je svakako Sagrada Familia, i to će sigurno biti jedna od vaših stanica na vašem putovanju. Ali, da krenemo od početka.

Kako stići do Barselone?

Pre nego što se odlučite kako ćete putovati u Barselonu, avionom ili kolima, treba da znate da je put kolima dosta naporan, i da ćete morati da prespavate barem dva puta, da bi se odmorili.

Kolima do Barselone

Kolima vas put vodi preko Hrvatske i Slovenije, pa do Venecije, i za to vam treba otprilike 6 do 7 sati vožnje, i tu bi trebalo prvi put da prespavate i odmorite se. Sledećeg dana, put vas vodi do Nice, gde bi trebalo da prenoćite po drugi put, zato što je posle put Nica-Barselona najduži i najteži, a uostalom, ako ste rezervisali hotel u Nici, onda ćete sigurno poželeti i da obiđete Monte Karlo, vodeću turističu destinaciju u Evropi, glavni grad Monaka (mada zvanično, kneževina Monako nema glavni grad) i bar na kratko, videti kako žive bogataši koji se ovde odmaraju.

Oni koji su putovali kolima do Barselone, kažu da je samo za gorivo potrebno oko 400 evra (u oba pravca), plus putarine, pa na to dodajte prenoćište (4 prenoćišta u oba pravca) i napornu vožnju… Ja sam lično izabrala avion.

barselona putovanje

Avionom do Barselone

Povratna avionska karta može da se nađe za manje od 200 evra po osobi, mada, ako imate nekoga da vas odveze do Temišvara (ili da odete do tamo kombijem preko neke agencije, povratna karta je oko 40 evra i vodi vas direkto do aerodroma), onda avionsku kartu Temišvar – Barselona možete preko low-cost kompanije, platiti 80 evra. Na taj način, putujete direktno za Barselonu, a ako putujete iz Beograda, onda morate da presedate u Milanu ili Cirihu ili Beču. Mi smo na našem putovanju imali peh, naš avion nije mogao da poleti iz nekih određenih razloga, pa smo leteli Lufthansom preko Minhena, tako da je presedanje u stvari bilo „preletanje“ iz aviona u avion – trčali smo preko kontrole, otvaranje tašni (bacanje dezodoransa i parfema u korpu, jer nije dozvoljeno nositi sa sobom), skidanje kaiševa, čizmi, obuvanje, trčanje do avona… eto, nama je to bila jedna dodatna opcija.

I konačno, sleteli smo u Barselonu, aerodrom u Barseloni je drugi po veličini u Španiji, i seli u aerodromski bus (5 evra po osobi je karta) koji nas je odveo direktno do Placa de Catalunya, na trg u samom srcu Barselone, koji razdvaja stari i novi deo grada, odakle se račva mnoštvo manjih ulica. Prvo što ćete ugledati jeste ogromna robna kuća, El Corte Engles, gde imate i supermarket. Tu ćete uhvatiti metro do vašeg odredišta, ili ćete jednostavno prošetati do njega, ako ste rezervisali sobu u ulici Rambla (Las Ramblas). Pa, slično je našoj Slaviji, ali mnooogoo veće i lepše.

Las Ramblas je predivna ulica, prepuna šarenila, uličnih prodavaca, gde ćete moći da kupite magnete, priveske pa čak i slike, da ih kao suvenir ponesete kući. Tezgi ima i sa leve i sa desne strane, a tu možete i sesti da pojedete nešto, ima manjih kafića i fast fudova, ali mene to nije interesovalo, ja sam tražila pijacu, čuvenu La Boqueriu (Mercat Borqueria), o kojoj sam čitala na interneru, i zaista je bila očaravajuća, kao što sam očekivala.

La Boqueria se nalazi sa leve strane ulice Rambla, i velika je, šarena, prepuna voća koje možete kupiti na kilogram ili već iseckano i upakovano za 1 evro. Jagode, banane, mango, kivi, šta god želite. Kobasice, šunke, sveže meso i riba, slatkiši, pekare, tu ima svega i ne možete izaći odatle a da niste bar nešto kupili da probate.

Dalje, nastavljate put prema vašem sledećem odredištu u ovoj ulici, a to je naravno, spomenik Kristoforu Kolumbu (Mirador de Colom) koji se nalazi na kraju ulice Rambla, i odatle vidite more. Na kraju ove ulice je opet izlaz za metro (L3, stop: Drassanes), ili nastavljate dalje, preko mosta do tržnog centra Maremagnum (Edificio Maremagnum), gde ćete prvo popiti kafu u kafiću Starbucks sa pogledom na okean, a onda prošetati centrom, koji nije nešto mnogo veliki, ali pre njega, nailazite na čuveni akvarijum (L’Aquarium Barcelona) koji je zaista fascinantan. Na internetu možete naći sve što vas zanima o ovom akvarijumu.

Za prvi dan, nakon puta, meni je ovaj obilazak bio sasvim dovoljan, a evo šta još treba da vidite u Barseloni:

La Sagrada Familia (Sveta porodica)

Rimokatolička crkva, u gotskom stilu. Gaudi je imao tridesetjednu godinu kada je počeo da je gradi i više od pola života posvetio se radu na njenom stvaranju. To je crkva koja se još uvek gradi, i kada budete došli do nje, nemojte se iznenaditi što još uvek jedan deo nje podseća na gradilište. Njena lepota se vidi iz daleka, a osmišljena je tako da ima oblik latinskog krsta. Od kako je počela da se gradi, do današnjih dana, građena je uz pomoć novca od prodatih ulaznica i donacija, a smatra se da će biti završena do 2026. godine, kada će biti 100 godina od smrti ovog velikog arhitekte. Gaudi je sahranjen u porti Sagrada Familie.

Najbliži metro: L2 i L5.

sta videti u barseloni

Casa Milla, ili popularno nazvana La Pederera (kamenolom)

Izgrađena između 1906. godine i 1912. u stilu katalonskog modernizma. Puna je krivina, talasa, izgrađena u prirodnom kamenu, a krov od keramičkih pločica, odakle se pruža predivan pogled na celu Barselonu. Mogu se posetiti četvrti sprat, tavan i terasa na krovu. Red za ulazak u ovu kuću je uvek dugačak.Nalazi se u centru Barselone, u ulici Pg. de Gracia. U ovoj ulici možete rezervisati i hotele, gde prenoćište za dve osobe možete platiti 89 evra (ili jeftinije, zavisi kada izvršite rezervaciju), preko www.booking.com, ili potražiti nešto jeftinije preko nekih drugih internet provajdera.

la-pedrera barselona

Casa Batllo

Nalazi se u istoj ulici kao i La Pedrera, ova kuća je mene podsećala na jednu veliku masku, kada bih je gledala noću, iz daleka, a inače cela njena spoljašnost podseća na skelet i lobanje, zato je stanovništvo Barselone prozvalo Casa del ossos (kuća od kostiju). Krov ove kuće je lučan, podseća nas na leđa zmaja.

Inače, ulica Paseg de Gracia je mondenska ulica, u kojoj se nalaze radnje svih najpoznatijih evropskih modnih kreatora: Bvlgari, Yves Saint Lorant, Chanel, Guess, Mango, Zara, Gucci, Hermes.

Casa Batllo spanija

Parc Guell (Park Gvelj)

Projektovao ga je naravno, Antoni Gaudi, nalazi se na brdu El Karmel. Dobio je ime po njegovom najvećem pokrovitelju i meceni, Entoniju Guelju. Talasasti oblici, mozaici, vešto projektovan u njegovom stilu, omogućava mir i spokoj koji se od parka i očekuje. Veliki prolaz na najvišoj tački pruža najbolji pogled na Barselonu.

Park Gvelj barselona

Pikasov muzej

Pikasov muzej smešten je u starom delu grada, Carrer de Montcada, u četiri gotske  kuće. Ovaj muzej ne poseduje ni jednu njegovu poznatu sliku, ali ima mnogo njegovih manje poznatih radova i skica i preporučujemo da ih pogledate.

Najbliži metro: L1 (crveni) i L3 (zeleni).

Pikasov muzej barselona

Camp Nou – Fudbalski klub Barselona

Za ljubitelje fudbala, ovo je jedan od najvažnijih i nezaobilaznih destinacija grada. Stadion je jedan od najlepših na svetu, tu je i muzej prepun trofeja, dokumenata, kolekcija slika legendarnih igrača ovog fudbalskog kluba, gde možete kupiti i suvenire i dresove, majice, po ne baš niskim cenama.

Od ulice La Rambla ili Passieg de Gracia, prevoz do tamo je metro L3.

Camp Nou barselona

Špansko selo Barselone (Poble Espanyol de Barcelona)

Kada sledeći put budete upotrebili izraz „to je za njih špansko selo“, setićete se ovog idealnog sela koji dočarava špansku kulturu,sa replikama 117 različitih zgrada Španije, gde se nalazi mnoštvo kafića, noćnih klubova, restorana i zanatskih radionica. Neko bi rekao: sve što označava Španiju, na jednom mestu.

Najbliži metro: L4, L1, L3.

spansko selo Barselone

Za sva ova mesta, naravno, imate turističke autobuse, a u zavisnosti od toga šta želite da vidite, izabraćete crveni, plavi ili zeleni. Za ove destinacije, najviše će vam odgovarati plavi, koji polazi direktno sa Placa de Catalunya. Cena karte za jedan dan, za odrasle je 27 evra, a za dva dana, 35. Ako želite više da se informišete, posetite sajt www.barcelonabusturistic.cat.

Srećan put!

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts