Odsustvo orgazma i koje su prepreke za njegovo doživljavanje

Frigidnost je termin koji lekari, psiholozi i seksolozi sada izbegavaju da upotrebljavaju jer obuhvata veoma raznorodne stavove. Po mišljenju nekih seksologa, to je smanjenje ili iščezavanje erotskih motivacija kod neke osobe, drugim rečima nedovoljna želja za odnosom ili odsustvo želje je za seksom.

Drugi smatraju da je to nemogućnost da se dostigne orgazam. Zato se danas radije govori o anorgazmiji. Anorgazmija je odsustvo orgazma čak i onda kad je seksualna želja intenzivna, a stepen uzbudenja visok: žena ne uspeva da prekorači taj prag. Ne postoji, uostalom, „tesna povezanost izmedu jačine želje i sposobnosti da se doživi orgazam“ . Do orgazma može doći i onda kad želja ne postoji.

doziveti orgazam

Koje su prepreke za doživljavanje orgazma?

– Nedovoljnost ili nepostojanje seksualnog uzbudenja, često zbog toga što nema stimulacije dražice. Posle uvodnih igara, suviše veliki broj muškaraca se uvek zadovoljava snošajem ne nastavljajući milovanja koja su potrebna za održavanje uzbudenja kod žene.

– Lutanje misli. Misli lako odlutaju ako ste nedovoljno uzbudjeni i okreću se drugim stvarima koje u sebi nemaju ničeg erotskog, u trenutku kad bi se trebalo koncentrisati na seks.

– Strah od neuspeha ili nedostatak poverenja u sebe. Posle perioda uzastopnih frustracija ili zato što još uvek nisu iskusile vrhunsko zadovoljstvo, mnoge žene unapred predvidjaju neuspeh, pre nego što su uopšte mobilisale sve svoje erotske mogućnosti. Predaju se, a da se uopšte nisu borile.

– Strah od toga da će delovati odbojno ili izgubiti voljenu osobu. Na samom početku ljubavnog odnosa, kad sumnjamo u ljubav onog drugog ili kad se bojimo da ga ne razočaramo, ili kasnije, kad taj odnos postane loman zbog pretnje da se u njega umeša neka druga žena, teže je uživati za vreme snošaja. Žena je usredsredjena pre svega na želje i reakcije svog partnera, umesto da se prepusti sopstvenim, i često pušta muškarca da prodre u nju pre nego što je spremna, i da nastavi, a ne usudjuje se da mu kaže šta ona želi. Nedostaje joj, na žalost, „atmosfera sigurnosti i poverenja, potrebna za ono prepuštanje koje je uvod u orgazam“.

– „Posmatranje sebe„. To je slučaj kad vodite ljubav kao posmatrač, a ne kao akter. Od silnog analiziranja svojih osećaja i njihovog raščlanjivanja i od posmatranja pokreta partnera, na kraju se toliko zgrčite da postajete nespretni; orgazam pokreće reflekse koji, da bi sačuvali svoj karakter nesvesnog, moraju izmicati kontroli volje i tu su najbolji spontani postupci. Ako uopšte treba da postoji volja, onda je to volja da se potpuno prepustite.

– Strepnja od gubitka kontrole nad sobom, od puštanja na volju nagonima za koje smatrate da ih traba potiskivati. Koreni tog straha su duboki i potiču iz ranog detinjstva. Žena koja to oseća postavlja se prema sebi kao cenzor i prigušuje svoj seksualni odgovor.

– Osvetoljubivost prema „drugome“. Da bi mu se manje ili više svesno osvetila, žena mu uskraćuje svoj orgazam.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts