Kako odarbati bidermajer za venčanje

Gotovo da nema devojke koja ne razmišlja o savršenoj venčanici, velu, cipelama ali i bidermajeru. Odavno su se devojke udavale sa buketom cveća u rukama, koji ima određenu simboliku, a tradicija je očuvala ovaj simbol sve do danas.

Zanimljivosti o bidermajeru

U doba Rimljana, cveće se obično nosilo na glavi u vidu venca, dok se u ruci držao struk žita kao simbol plodnosti.

Tokom srednjeg veka, dok je vladao strah od kuge, nastali su bidermajeri koji liče na današnje. Verovalo se da cveće štiti od ove opake bolesti koja je kosila narod , a mlade su dobijale bukete u metaalnim držačima. U tim istim držačima bila je mahovina koja je čuvala vlagu i činila da cveće duže traje.

Nekih trista godina kasnije, i mladoženje počinju da nose bukete, a u već u devetnaestom veku, koji su obeležile raskošne haljine, bio je običaj da se i venčana haljina ukrasi buketima cveća. Imale su posebne korsaže za ramena, posebne za telo, a omiljeno cveće za ovakve bidermajere, bile su ruže i pomorandžini cvetovi.

Početkom dvadesetog veka, devojke su postale skromnije po pitanju buketa i onda nastaju bidermajeri poput ovih današnjih.
Običaj je da kuma mladi kupi ili napravi bidermajer.

Kako su nekada izgledali bidermajeri?
Kako su nekada izgledali bidermajeri?

Kakav bidermajer odabrati? Od čega zavisi odabir bidermajera?

Poput i nekih drugih detalja i bidermajer treba da bude u skladu sa venčanicom. Ako na venčanici imate još neku boju osim bele, iskombinujte tu istu boju i na svom bidermajeru.

Za razliku od ostalih detalja na nevesti, koji treba da budu uglavnom beli, bidermajer možete iskombinovati u raznim bojama.

Ipak današnja moda je takva da biderjamer ne treba da bude preterano raskošan ili kičast.

Odaberite svoj bidermajer u odnosu na venčanicu
Odaberite svoj bidermajer u odnosu na venčanicu

Od kakvog cveća se prave bidermajeri?

Ruža je ubedljivo omiljen cvet za spravljanje biermajera. Iza nje dolaze ljiljani, magnolije, narcisi, ali i suncokreti. Ukoliko se ne razumete u cveće, potražite savet i od cvećara. Slobodno se raspitajte u više radnji da vas ne bi prevarili. Razlog je što usled neznanja možete odabrati slučajno cveće sa negativnom simbolikom, jer ne koriste se baš svi cvetovi za venčani buket.

Ruže su najpopularnije cveće za izradu bidermajera
Ruže su najpopularnije cveće za izradu bidermajera

Ukoliko nemate predstavu kakav bidermajer bi ste odabrali za svoje venčanje, evo nekoliko prelepih primera, koji vam mogu pomoći da se odlučite:

bidermajeri-kako-odabrati

bidermajer sa cirkonima

najlepsi-bidermajeri

bidermajer-kala-ljiljan

bidermajer predlozi

bidermajer za svadbu

bidermajer od ruza u roze boji

bidermajer kale i ruze

bidermajeri crvene ruze

bidermajer od suncokreta

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts