Dalmatinac – pegavi kućni ljubimac

Poreklo dalmatinaca je veoma kontroverzno. Jedan od pretpostavki je da  potiče od bengalskog braka, -jedne nestale rase koja je bila poznata u 18. veku u Engleskoj. Ime je rasa dobila zato što je masovno gajen u Dalmaciji a za vreme Balkanskih ratova jako je korišćen kao glasnik . Prema drugim teorijama, dalmatinac je poreklom iz Dalmacije – Hrvatske.

Dalmatinski pas ili dalmatinac je stara pasmina lako prepoznatljiva po beloj dlaci s karakterističnim crnim mrljama ili mrljama tamno smedje boje. Zovu ga još i Dal ili Dali.

Slike tačkastih pasa nalik današnjim dalmatincima koje su pronadjene, stare su oko 4000 godina. Danas, to je kućni porodični pas, nekada se koristio kao lovački pas u čoporima, pa i kao čuvar stada. Bio je i pratilac vatrogasaca. Instinkte psa goniča zadržao je do današnjih dana.

Karakteristike i osobine dalmatinaca

Dalmatinac je veseo i razigrani pas, odan porodici koja ga gaji. Pun je energije i treba mu stalno društvo ljudi. Jako se linja pa mu zimi može biti hladno.

Oči su mu okrugle plave ili smedje boje.Telo mu je snažno i mišićavo, uši priljubljene uz glavu, a rep snažan. Dlaka mu je sjajna kratka i gusta a prema pravilima mrlje koje ime ne bi trebalo da se spajaju ni preklapaju.

Dalmatinac obično ima visinu od 50-60 cm, a težina mu može biti oko 25-30 kg. Kod pegavog dalmatinskog psa nos je uvek crn, ali kod psa sa smedjim bojom, on je braon. Prijatan je i ne voli agresivne i nervozne vlasnike. Njegova inteligencija i smiren karakter umanjuju nedostatke poput dlake koja se često linja.

dalmatinac

Parenje

Ženke dalmatinca obično su vrlo plodne i prosečno okote 8 mladunaca. Mladunci su potpuno beli a mrlje se javljaju nakon dvanaest dana od rodjenja.

Karakter dalmatinaca

Ovaj zabavan i vrlo aktivan pas nekada može postati i hiperaktivan. Voli zabavu i obožava igru, odan je i pun ljubavi. Iako je druželjubiv , ne voli provociranje. Odan je i slediće vas u stopu, gde kod krenuli. Oni koji se drže dalje od porodice, mogu da postanu skloni stalnom lajanju ili kopanju. Zaštitnički su nastrojeni prema vlasniku. Umiljat je i osećajan, moguće ga je istrenirati za lov, a i za pratnju slepih ljudi.

Iako nije agresivan, ako neko provocira, može i da ugrize. Zato je potrebna rana socijalizacija da ne bi postao agresivan ili povučen.

Neki Dalmatinci umeju da budu prgavi i svadljivi u društvu nepoznatih pasa. Ipak, odlični su kao porodični psi jer mogu da podnesu svakakve dečje igre. Ipak, budite oprezni jer decu može nesvesno povrediti.

Dobro odgojen dalmatinac će biti srećan dostojanstven i druželjubiv pas. Brzo uči, veran je i ugadja ljudima koje voli.

Osetljiv je na ljudska raspoloženja , a neki od njih kao da se smeju i kao da pričaju – guguću i proizvode yviždave zvuke. Ipak, dalmatinac nije problematičan kada je reč o lajanju.

Održavanje dalmatinskog psa

Dalmatincima je potrebno mnogo fizičke aktivnosti i dosta pažnje. Kratka šetnja na povocu neće zadovoljiti vdalmatinca, ali je zato dobar pratilac u džogiranju.

Iako dalmatinci mogu živeti napolju u umerenim i toplim klimatskim uslovima, obavezno im potrebno omogućiti toplo, udobno sklonište.

Životni vek ovog psa je od 12 do 14 godina.

Voli društvo ljudi pa je najbolje da se drži u kući sa dvorištem. Njegova kratka dlaka traži minimalnu negu, a potrebno je često četkanje zbog uklanjanja mrtve dlake.

Dalmatinci zahtevaju svakodnevno vežbanje i mnogo im treba da se umore. Ako nisu dovoljno aktivni mogu da postanu razdražljivi i destruktivni. Zato im omoućite redovan boravak na otvorenom prostoru.

Dalmatinac takodje jako voli vodu. Ali, ipak, treba ga držati na uzici ili u ograđenom prostoru jer zbog stalne potrebe za aktivnošću može se desiti da pobegne.

Bolesti

Češći zdravstveni problemi dalmatinaca su gluvoća i urolithijaza a ređi – alergije i epilepsija.

Dresura dalmatinca

Za dalmatince je važan rani trening poslušnosti. Mogu biti dominantni ako mu se u startu ne pokaže ko je vlasnik i vodja i ko donosi pravila ponašanja. Ako se ne utvrde osnovna pravila, vlasnik će imati problema sa disciplinom.

Ishrana dalmatinca

Dalmatincu dnevno treba 300 do 350 g mesa, 200 grama pirinča i kuvanog povrća. Ne voli konzerviranu hranu. Ako ne želite da se ugoji, morate ga voditi u duge šetnje.

Cena

Štenad dalmatinca na domaćem tržištu mogu se pronaći po ceni od 120 evra, 200 evra i više.

Pogledajte slike iz naše galerije dalmatinaca.

dalmatinac1

dalmatinac2

dalmatinac3

dalmatinac4

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts