Gerber – uzgoj i nega

Gerber – jedan od najlepših cvetova

Gerber, latinski naziv (Gerbera) je predivno cveće koje se vrlo lako  uzgaja. Daje prelepe cvetove u raznim nijansama uglavnom pastelnih boja. Najčešće su boj: žućkasta, narandžasta, bela, roze i razne nijanse crvene boje.

Gerber potječe iz Afrike, Severne Amerike, sa Madagaskara i iz tropskih predela Azije. Ima oko 100 različitih vrsta gerbera a tridesetak raste u prirodi.

Ovo cveće, raste grmoliko u visinu od 20-40 centimetara. Listovi su veliki I zeleni, takodje, vrlo dekorativni.

Gerber se koristi kao rezano cveće. Na petom je mestu najčešće korišćenih biljaka kod cvećara, nakon ruža, karanfila, lala I hrizantema.

gerber cvet

Nega i održavanje

Gerber je veoma lak za uzgoj i nije mu potrebna neka posebna nega. Prijaju mu sunčana i topla mesta, a dobro podnosi velike letnje vrućine.

Jedino je potrebno paziti da se zemlja u kojoj raste nikada potpuno ne osuši. Zato je stalno održavajte vlažnom. Gerbere redovno  treba prihranjivati, jednom u dve nedelje ili čak jednom sedmično gnojivom, naročito ako je biljka u periodu cvetanja.

Tokom zime, nemojte biljku prihranjivati, a zalivanje proredite. Dodajte samo onoliko vode da se zemlja skroz ne osuši.

Temperatura vazduha u prostoriji gde držite gerbere, zimi može da bude I nešto niža, najbolje negde oko desetak stepeni.

Gajenje gerbera

Gerber gajite na toplim i sunčanim mestima u vlažnom dreniranom zemljištu. Možete ga saditi i u kamenjarima, saksijama, baštama. Za domaće uslove, najbolji je baštenski gerber.

Noću se cvetovi gerbera zatvaraju ali se sa prvim zracima sunca opet otvaraju. Povremeno, biljka traži prihranu a pravilan uzgoj podrazumeva I redovno skidanje precvlih cvetova kako bi gerber imao dovoljno hranljivih materija za mlade cvetove.

Postoje niske i visoke vrste Gerbera, koje su podjednako zahvalne za uzgoj. Cvetaće od maja meseca do septembra, odnosno prvih hladnih dana. Gerber na jednom mestu može da živi do 4 godine. Posle toga, lagano odumire.

Profesionalni uzgoj gerbera, onih visokih vrsta pogodnih za rezani cvet,  je zahtevan i traži puno ulaganja I vremena.

Kako zalivati gerbere

Preko leta potrebno je obilno zalivanje, Ali pripazite da zemljište ne bude previše natopljeno jer će koren biljke početi da truli a biljka onda odumire.

Gerber uzgoj i nega

Razmnožavanje

Gerber se razmnožava se na dva načina: podelom korena ili sadnjom semena.

Ako biljku razmnožavate deljenjem korenove mase to treba uraditi na proleće, u aprilu. Posle razdvajanja, posadite ih u nove saksije sa kompostom u koji ste dodali malo peska I treseta.

Dobro zalijte, i stavite na sunčano mesto.

Ako ste se odlučili za razmnožavanje semenom, seme posejte u zemlju satresetom i peskom. Seme treba pokriti samo tankim slojem treseta I ostavite na temperaturi od oko 15 stepeni. Seme će proklijati za oko dve nedelje. Presadjivanje sledi nakon mesec dana, kad biljčice  ojačaju treba da se pikiraju. Posle toga uzgoj se nastalja na otvorenom prostoru ili u saksijama.

Bolesti gerbera

Plamenjača može pogoditi gerbere i uzrok toga su gljive i drugi paraziti. Simptomi plamenjče su  propadanje korena, sušenje i propadanje biljke.

Da biste sprečili plamenjaču, sterilizujte tlo. Pepelnica gerbera je još jedna bolest koja ovu biljku može pogoditi. Simptomi pepelnice su sivkaste fleke po lišći gerbera. Zaštitite gerbere od ove bolesti provetravanjem prostora gde ih gajite I smanjenjem zalivanja. U slučaju jačeg oštećenja biljke, korisite fungicide.

Siva plesan je poznata bolest gerbera koja uzrokuje trulež cvetova. Bolest je česta kod gerbera u hladnim vlažnim uslovima, ali će problemi nestati kada jednostavno promenite ove uslove gajenja. U komplikovanijim slučajevima koristite fungicide.

Cena semena gerbera

Paketić sa 40 semena gerbera košta od 60 do 100 dinara.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts