Koliko je pegla za kosu štetna i kako je koristiti da manje šteti

Da li je štetna i koliko pegla za kosu?

Pegla za kosu postala je omiljen kućni aparat svih devojaka još otkako je prava kosa postala moderna. Osim što načini kosu pravom, pegla joj daje i sjajan i svilenkast izgled. Ali kao i uvek lepota ima svoju cenu.
Da li je štetna i koliko? Na žalost mnoge žene su na svojim iskustvima naučile koliko je štetna pegla za kosu. Nakon nekoliko meseci, gotovo svakodnevnog peglanja, one dame sa nežnijim i osetljivijim vlasima dobile su ućebanu i sprženu kosu. Jedno rešenje bilo je da se skroz ošišaju i puste kosu da ponovo izraste.

Dakle pegle za kosu su poprilično štetne, ali to ne znači da ih ne smemo koristiti s vremena na vreme. Dobro je koristiti i neke preparate koji štite kosu od toplote.

Za šta se kosristi pegla za kosu? Upotreba pegle za kosu.

Gotovo svaki ženski frizerski salon ima po jednu ili nekoliko pegli za kosu iako mnogi frizeri radije koriste fen i četku za feniranje. Njena primena je zaista raznolika, kako su godine prolazile, mnogi su naučili razne i zanimljive trikove za oblikovanje kose pomoću pegle. Danas, se pegla za kosu koristi za uvijanje, za kovrdžanje, za ispravljanje kose, za pravljenje lokni, kao i za razne druge frizure.

Koliko je štetna pegla za kosu?
Koliko je štetna pegla za kosu?

Postoji li pegla za kosu koja ne oštećuje dlaku? Preporuka za kupovinu pegle. Koja je najbolja pegla za kosu?

Na žalost ne postoji pegla za kosu koja ne ostećuje kosu. Ako čujete na reklami suprotno, znajte da su to samo marketinški trikovi.

Toplota je ono što oštećuje našu kosu, a kao što znate, pegla radi na tom principu. Ona zagreva kosu, pa je mi potom oblikujemo po želji, koristimo je za uvijanje, za ispravljanje, za pravljenje lokni, za kovrdžanje…

Naša preporuka, kada govorimo o tome koja je najbolja pegla za kosu, jeste da kupite peglu koja na sebi ima regulator temperature. Tako možete smanjiti temperaturu, a malo više vemena potrošiti na peglanje kose. Ako pegla nema regulator, onda peglate kosu na jednoj istoj temperaturi, koja je obično visoka. Samim tim veća je verovatnoća da ćete oštetiti pramenove.

Ostali faktori poput materijala od kojeg je pločica napravljena, marke, cene, veličina pločice, joni i drugo nisu presudni za očuvanje kose.

Izbegavajte i pegle na paru, jer se kosa lakše oštećuje ako je mokra ili vlažna. Inače, kosa mora biti skroz suva da bi se ispeglala, a kako bi se što manje oštetila.

Koja je najbolja pegla za kosu?
Koja je najbolja pegla za kosu?

Cena pegle za kosu

Kada je reč o ceni pegle za kosu, imate bukvalno robu za svačiji džep. Kod Kineza možete naći peglu i do hiljadu, hiljadu i po dinara, a ako želite nekog prestižnijeg proizvođača, morate odvojiti i do nekoliko stotina evra.

Najpopularnije marke pegli za kosu su Remington, Braun, Philips, Babyliss, Fagor, Sinbo, InStyler, Rowenta, Coral, Bosch…

Recimo Bošove prese za kosu ( Bosch) ćete naći za neke četiri hiljade dinara, Filipsove ( Philips) su oko pet hiljada, dok će vas, možda najpopularniji Remington, koštati između tri i deset hiljada, pa i više.

Koliko košta pegla za kosu?
Koliko košta pegla za kosu?

Koristiti peglu za kosu – da ili ne?

Ukoliko bi smo sada razmatrali šta je nezdravo, kada je reč o ulepšavanju verovatno bi smo izbacili iz upotrebe većinu tretmana koje žene koriste danas kako bi bile lepše. Šminka, kozmetička sredstva, razni preparati sve je to hemija koja nas ulepšava ali je svaka štetna na svoj način.

Slično je i sa peglom za kosu. Kao što smo već rekli, pegla oštećuje kosu i ne postoji pegla koja ne oštećuje dlaku. Međutim ako je ne koristite svakodnevno izbećićete probleme.

Kosu peglajte s vremena na vreme, ako negde izlazite ili ako imate neku proslavu. Koristite peglu samo u situacijama kada želite da izgledate posebno, a nije loše nekada da samo operete kosu i ostavite je bez nekih dodatnih tretmana i preparata.

Takođe ako već koristite peglu, poželjno je da imate kvalitetan balzam ili pakovanje za kosu, kako bi kosa bila što manje oštećena. Ako primetite da vam pegla oštećuje kosu više nego drugim ženama, prestanite da je koristite. U svakom slučaju nemojte mučiti ni sebe ni svoju kosu, ako primetite da vam nešto šteti. Kosa možda izgleda lepše kada je ispeglana, ali će svakako izgledati gore kada izgori i postane kao slama.

Dakle kao odgovor na pitanje ,,Korišćenje pegle da ili ne“ , kažemo: ,,Držite se zlatne sredine i ne preterujte“.

Osim za ispravljanje kose, peglu možete koristiti i za pravljenje lokni, za kovrdžanje, za uvijanje, ali i za razne druge frizure.
Osim za ispravljanje kose, peglu možete koristiti i za pravljenje lokni, za kovrdžanje, za uvijanje, ali i za razne druge frizure.
Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts