Kako se koriste orgametril tablete i kako deluju na organizam

Pomeranje ili tempiranje menstrualnog ciklusa je pojedinim ženama neophodno leti, kada kreću na odmor, gde žele da sve vreme uživaju u čarima mora i svakodnevnog kupanja. Za ovu namenu koriste se razne tablete na bazi hormona, čija primena nije problematična ali nekada može da dovede do neželjenih efekata.

Kako bi upotreba ovih preparata bila manje rizična po Vaše zdravlje, najbolje je od ginekologa potražiti savet, jer su u pitanju tablete koje utiču na balans hormona u organizmu žene.

Čemu služe Orgametril tablete? Gestageni preparati pored pilula za kontracepciju koriste se ako želite da odložite ciklus na primer zbog putovanja.

Upotreba ovih tableta podrazumeva da najmanje 3 dana pre očekivane menstruacije počnete da ih pijete.

Preporučljivetablete su „primolut nor“ i „orgametril tablete“. Kako se koriste? Uzimajte dva puta dnevno ove tablete i to onoliko dana koliko želite da odložite menstrualni ciklus, odnosno njegov početak. Smeju da se koriste najviše dve sedmice, a njihovo dejstvo je takvo da ćete menstruaciju dobiti dva do četiri dana posle prestanka njihovog uzimanja.

Važno je da znate da ove tablete nemaju efekat zaštite od neželjene trudnoće, pa u te svhe koristite kondom, ali nikako neke druge hormonske pilule.

Kako deluju Orgametril tablete

Orgametril tablete kao i druge pilule za tempiranje ciklusa deluju tako što odlažu menstruaciju do datuma koji Vam odgovara i to dejstvom hormona koji sadrže.

orgametril tablete

Neželjeni efekti i nuspojave

Upotreba tableta za odlaganje ciklusa mogu da uzrokuju zadržavanje tečnosti i nadutost tela, napetost u dojkama, a nekada i glavobolje. Ove tablete ne smeju da uzimaju žene koje boluju od karcinoma, imaju hipertenziju ili trombozu emboliju. Ukoliko ste zdrava osoba, ova procedura nema posledica.

Uputstvo za upotrebu pilula za odlaganje ciklusa, dobićete od svog ginekologa. Obično se prepisuje Orgametril i to 2 puta dnevno po jedna tableta. Važno je da konsultujete sa lekarom jer , u slučaju da imate sitnu konstituciju i da imate problema sa glavoboljama ili krvnim sudovima, lekar će Vam smanjiti dnevnu dozu. Nekada će Vam zbog navedenih problema, ova terapija biti zabranjena.

Orgametril je doba izbor za tempiranje ciklusa, ako ste zdravi i ako ga pravilno uzimate. Ipak, mnoga iskustva žena koje su koristile ovaj lek su različita. Mnoge žene tvrde da pri upotrebi ovih tableta postaju nervozne, anksiozne, bezvoljne ili imaju povaćan apetit.

S druge strane možete čuti i iskustva koja govore o tome kako im je Orgametril pomogao kod jakih odliva.

Orgametril se može koristiti i do 6 meseci (ali taj period može biti skraćen, pa potražite savet od lekara). Kontrola kod ginekologa je obavezna nakon tromesečnog uzimanja ali i na kraju korišćenja Orgametrila.

 

U slučaju da iz nekog razloga ne možete da koristitie Orgametril tablete, postoji i drugi način, a to je tempiranje ciklusa tabletama za kontracepciju.

Korisnicama kontraceptivnih pilula, ali isključivo onih koje u svom sastavu imaju estrogensku i progesteronsku komponentu u konstantnom odnosu, odlaganje ciklusa nije komplikovana metoda.

Jednostavno, kada popijete poslednju tabletu iz pakovanja (21. ili 28. dan) nastavite sa uzimanjem pilula iz narednog pakovanja bez pravljenja pauze. U ovu svrhu možete upotrebiti tablete „yasmin“ i „yaz“.

Ako pak hoćete da ciklus bude odložen samo do odredjenog datuma, pijte tablete svaki dan i to sve do trenutka kada biste hteli da dobijete menstruaciju. Znajte da će krvarenje uslediti za 2, 3 dana po prestanku pijenja kontraceptivnih pilula. Narednu kutiju počnite da koristite uobičajeno, posle sedmodnevne pauze.

orgametril2

Ipak sa ovom metodom ne smete preterivati već je koristite isključivo u hitnim slučajevima da ne biste zbunili telo.

Neželjeni efekti odlaganja menstruacije uz kontraceptivne pilule mogu biti tačkasto ili obilnije krvarenje, ali bez panike – ovo krvarenje nije opasno po zdravlje jer je prolaznog karaktera.

Obratite pažnju i prilikom sunčanja. Koristitie jače kreme za sunčanje sa večim zaštitinim faktorom od UV zračenja jer mogu reagovati sa nekim lekovima. Moguće je da Vam sepojave flekice na koži, ali su one prolaznog karaktera.

Savetovanje sa ginekologom

Napomena-Pre početka korišćenja bilo koje pilule koja se odnosi na ciklus, njegovo odlaganje ili skraćivanje, treba da posetite svog ginekologa koji će Vam pomoći u donošenju konačne odluke o izboru najbolje tablete za Vas.

Ginekolog će nakon informativnog razgovora lako utvrditi ima li kontraindikacija za upotrebu ovih peparata i dati vam detaljno uputstvo o korišćenju. Ovo je važno, naročito ako ste mladi, da biste sačuvali reproduktivno zdravlje, jer svaki organizam žene je priča za sebe i ne mora da znači da, ako kod nekih žena ove pilule ne izazivaju nikakve neželjene efekte, da će ista stvar biti i sa Vama. Pri konsultacijama sa ginekologom, verovatno neće biti potreban i klasični ginekološki pregled.

Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje stručno mišljenje lekara.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts