Kana – prirodna farba za kosu

Kana za kosu se već vekovima koristi u mnogim zemljama širom sveta, a žene su sa njom bojile kosu mnogo pre nastanka savremenih farbi. Osim što se koristi za kosu, kanom se i ritualno boji koža u Indiji i nekim drugim zemljama, tako da je kod njih kana nešto više od prirodne farbe.
U nastavku teksta pročitajte kako se koristi kana za kosu, kako se rastvara, kako se nanosi, koje sve boje postoje, ali i da li kana pokriva sede.

Kana za kosu, prirodna farba za vaše pramenove.

Da pomenemo za početak da kana, osim što predstavlja prirodnu farbu za kosu, čini dlaku jačom i zdravijom. Kosa je sjajnija i zdravija a sam koren dlake jači. Inače ukoliko bojite kosu običnim farbama, znate da veliki broj farbi za kosu samo oštećuje vlasi. Kod kane je sasvim suprotno kao što vidite, pa nije loše koristiti je ako vam je kosa lošeg kvaliteta.

Logično je da se, kada kažemo da je u pitanju prirodna farba, dobija od prirodnih sastojaka. U pitanju je žbunasta biljka, čije se lišće bere, a potom i suši, kako bi se od njega kasnije dobio prah, koji se koristi za farbanje.
Ukoliko ste u mogućnosti kanu za kosu nabavite iz arapskih zemalja ili iz Turske, jer ona važi za najkvalitetniju.

Kako se koristi i kako se upotrebljava kana za kosu
Kako se koristi i kako se upotrebljava kana za kosu

Koje boje postoje kada je kana u pitanju? Braon, plava, crvena, smeđa….

Da bi se dobile razne boje, kana se meša sa drugim sastojcima. Nekada su to bili prirodni sastojci, dok se danas dodaje i hemijski sastav zbog lakše i šire proizvodnje.

Ako se ofarbate čistom kanom za kosu, dobićete, recimo crvenu boju. Da bi se dobila crna, kana se kombinuje sa indigom, i tako dalje.

U radnjama možete takođe nabaviti kanu u popularnim bojama kao što su smeđa, braon, plava

Nije strano ni da se radi boljeg efekta meša i sa nekim drugim dodacima poput masiovog ulja, kafe, vina i slično. Tako se dodatno poboljšava kvalitet kose.

Omiljene boje za farbanje kose kanom su:braon, plava, crvena i smedja
Omiljene boje za farbanje kose kanom su:braon, plava, crvena i smedja

Da li kana pokriva sede? Koliko traje pošto se nanese?

Glavni nedostatak kane jeste taj što, na žalost, ne pokriva u potpunostu sede vlasi. Međutim kana koju kupujemo u radnjama, verovatno zbog veštačkih i hemijskih dodataka, može da nadoknadi ovaj propust. Iskustva kažu da crna uglavnom pokriva sede, dok druge boje mogu i da zakažu na ovom zadatku.

Inače je veoma postojana, čak traje i duže nego farba.

Koliko traje kana za kosu i koliko je postojana?
Koliko traje kana za kosu i koliko je postojana?

Kako se kana koristi, nanosi i upotrebljava za kosu?

Kanu za kosu možete kupiti u tri oblika. Postoji u tablama i gelu ali najčešće se kupuje kana za kosu u prahu.

Uputstvo za upotrebu i nanošenje: Kesicu kane sipajte u činiju i dodajte neke druge dodatke, ako želite. To mogu biti, već pomenuti dodaci: maslinovo ulje, kafa, žumance ili nešto drugo. Dodajte i toplu vodu, pa sve pomešajte, sačekajte da odstoji oko sat vremena i kana je spremna za korišćenje. Kosu je potrebno oprati pre nanošenja kane. Samo nanošenje se ne razlikuje od nanošenja običnih farbi.

Kao što vidite, upotreba je jednostavna, s tim što bi valjalo da pazite na fleke koje ostavlja jer se teško skidaju. Dobro je obući staru odeću i nositi rukavice ili namazati ruke kremom. Kana za kosu se teško ispira, imaćete verovatno osećaj kao da vam pesak ispada iz kose.

Kako se nanosi i kako se upotrebljava kana za kosu?
Kako se nanosi i kako se upotrebljava kana za kosu?

Alergija na kanu

Kana za kosu se ne razlikuje od farbi ni kada su alegrije u pitanju, tako da je poželjno nekoliko dana pre farbanja napraviti jednostavan test.
Namažite deo kože, ili još bolje jedan ceo pramen kanom. Tako ćete ujedno i videti kakva će vam, biti boja kose, ali i da li dolazi do alergijske reakcije.

Kana se ne sme mešati sa farbom za kosu jer bi to bilo pogubno za vaše pramenove, koji bi se znatno oštetili.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts