Orvagil tablete – lek protiv upale desni i infekcije zuba

Orvagil tablete se koriste za delovanje na infekcije izazvane protozoama i anaerobnim bakterijama.

Šta leče orvagil tablete?

Orvagil lek se upotrebljava u slučajevima Infekcije usta koje su uzrokovane anaerobnim bakterijama, posebno sojevima Bacteroidesa. Koristi se i za terapiju u slučaju akutnog ulcero-nekrozni gingivitisa i kod parodontopatije ako dodje do komplikacija infekcijom koje je počela da se širi na okolna tkiva i koja je praćena poremećajima ukupnog stanja organizma. Kada je reč o usnoj duplji, indikacije su i flegmona usne duplje i juvenilna parodontopatija. Orvagil se u ginekologiji koristi uglavnom za lečenje infekcija koje su uzrokovale: Trichomonas vaginalis i Gardnerella vaginalis.

Kako se pije Orvagil?

U slučaju akutnog ulcero-nekroznog gingivitisa, lek bi trebalo primenjivati 3 dana ali doktor može na osnovu toka bolesti promeniti terapiju i preporučiti dužu upotrebu Orvagila. Ovaj lek se obično pije nakon obroka. Ako je potrebno da se lek koristi duže od 10 dana, preporučuje se redovno kliničko praćenje efekata terapije. Pitajte lekara da li je i menstruacija period tokom koga bi trebalo ozbegavati uzimanje Orvagila.

orvagil lek

Doziranje prema uputstvu za upotrebu

Doza za odrasle i za decu stariju od 10 godina je 200-400mg tri puta dnevno – tri dana, doza za decu od 7do 10 godina je 100 mg tri puta na dan takodje u trajanju od tri dana. Doza za decu od dve do 7 godina je 100 mg dva puta na dan – tri dana. Deca od jedne do tri godine starosti uzimaju dozu od 50 mg tri puta na dan, takodje u trajanju od 3 dana. U slučaju parodontopatije koja je praćena anaerobnim infekcijama doza za odrasle i za decu preko 10 godina je 200 mg tri puta na dan.

Dejstvo

Orvagil lek ima baktericidno dejstvo, a to znači da uništava protozoe ( Trichomonas vaginalis, Entamoeba histolytica, Giardia lamblia, Balantidiumcoli) kao i anaerobne bakterije.

Oprez

Orvagil ne smete da koristite ako ste preosetljivi na metronidazol ili druge derivate nitroimidazola koji je osnovni sastav leka.Takodje, ako bolujete od nekih poremećaja u funkcionisanju jetre ili bubrega obavestite o tome lekara, pa će Vam u tom slučaju doza možda biti smanjena.

Ako se ustanovi da Vam je potrebno dugotrajno lečenje Orvagilom, doktor mora da ima u vidu da postoji mogućnost periferne neuropatije i leukopenije koje su obično reverzibilne. Preporučljivaje i redovna analiza broja leukocita i nadzor specijaliste.

Nuspojave i uzimanje drugih lekova

Nisu zabeležene neželjene reakcije na pomoćne materije koje su prisutne u Orvagilu.

Mogu se javiti i alergijske reakcije kao što su osip na koži, svrab i otok oko očiju ili usta. Iznenadna alergijska šok reakcija koja vodi ka gubitku svesti je jako retka.

Vrlo retko se javlja i smanjen broj belih krvnih zrnaca, koji povećava rizika od infekcija ili krvarenja. Za vreme duže terapije, mogući su : mišićna slabost , osećaj trnjenja u rukama, nogama ili prstima i prolazni epileptički napadi… Zato, ukoliko se ne osećate dobro ili osetite neki neželjeni efekat koji nije pomenut, obavestite svog lekara.

Velike doze metronidazola mogu izazvati prolazne epileptične napade. Oprez je potreban i ako pacijent ima neke teške oblike bolesti perifernog i centralnog nervnog sistema jer u tom slučaju postoji rizik od pogoršanja neuroloških simptoma. Aktivna supstanca-metronidazo može da ima mutageni potencijal za nežlezdane ćelije u dojkama. Od drugih pojava, moguća je tamna prebojenost mokraće.

Ako koristite istovremeno druge lekove ili alkohol, moguće su reakcije poput mučnine, bola u stomaku, lupanja srca, glavobolje, crvenila… Neke psihotičke reakcije se mogu javljati kod osoba koje u isto vreme metronidazol koriste sa disulfiramom.

Metronidazol može da pojača uticaj oralnih antikoagulanasa tipa varfarina. Takodje, ako istovremeno uzimate preparate litijuma može se desiti zadržavanje litijuma u organizmu i moguće je oštećenje bubrega.

orvagil tablete

Orvagil i alkohol

Istovremeno uzimanje alkoholnih pića sa Orvagilom i konzumiranje alkohola najkraće 48 sati po prestanku uzimanja leka može dovesti do mučnina, povraćanja ili bolova u stomaku i glavobolja.

Orvagil u trudnoći

Ukoliko ste trudni ili planirate da ostanete u drugom stanju, kao i ako dojite, obavezno se konsultujte sa lekarom ako treba da uzimate Orvagil.

Inače, nije poznat uticaj metronidazola na organogenezu fetusa. Lek prolazi placentnu barijeru i izlučuje se u majčino mleko u koncentracijama istim kao u serumu.Dakle Orvagil ne treba koristiti za vreme trudnoće, osim ako lekar to ne smatra zaista neophodnim.

Orvagil i upravljanje motornim vozilima i rukovanje mašinama

Pošto farmaceutska iskustva navode da je pri primeni Orvagila moguća pojava konfuzije, vrtoglavice, halucinacija, konvulzija ili prolaznih poremećaja vida, preporučuje se da se u slučaju pojave ovakvih siptoma ne vozi i ne upravlja mašinama.

Dodatne informacije

Ako ste uzeli veću količinu leka, hitno razgovarajte sa svojim lekarom. Nikada ne smete uzimati dvostruku dozu kako biste nadomestili to što ste zaboravili da popijete orvagil. U slučaju da naglo prestanete da koristite orvagil, ne bi trebalo da dođe dopogoršanja Vašeg zdravstvenog stanja.

Jedan Orvagil tableta sadrži 400 mg metronidazola a u pakovanju su dva blistera po 10 film tableta.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts