Bioptron lampa – lečenje uz pomoć svetlosti

Bioptron lampa, odnosno svetlosna terapija ovom lampom, srpovodi se individualno. Korišćenje lampe i trajanje tretmana i lečenje zavise pre svega od zdravstvenog problema i stanja predela koji tretiramo.

Kako koristiti bioptron lampu?

U zavisnosti od indikacija, tretman Boptron lampom traje tek nekoliko minuta jednom ili dva puta dnevno. Terapija se primenjuje onda kada imate dovoljno vremena da biste bili opušteni i da biste uživali u biostimulativnom dejstvu lampe.

Način korišćenja – Pre upotrebe lampe, treba očistiti mesto koje želite da tretirate. Takodje je važno da obavezno ukolnite zavoje ili obloge sa područja koja ćete tretirati. Zatim se opustite i usmerite snop svetlosti na zonu koju želite da podvrgnete terapiji. Aparat treba držati pod pravim uglom od 90 stepeni i to na udaljenosti od oko 10 santimetara. Trudite se da svetlosni snop ne pomerate tokom tretmana. Ako su u pitanju velike površine, tretirajte tačku po tačku, sve dok ne obuhvatite celu površinu. Preporučujemo da detaljno pročitate uputstvo za upotrebu koje ide uz aparat.

bioptron lampa1

Primena

Primenite svetlosnu terapiju bioptron lampom jednom ili dva puta dnevno, odnosno svako jutro i uveče i to u trajanju od 4 do 10 minuta ili onako kako Vas je uputio Vaš lekar. Na kraju tretmana obavezno je da isključite aparat iz utičnice.

Dejstvo tretmana bioptron lampom

BIOPTRON svetlosna terapija je tehnologija bazirana na jedinstvenoj koncepciji koriščenja snopa svetlosti. Može da se koristi u preventivi, terapijama i rehabilitaciji. Iskustva koja traju 15 godina i aktuelna naučna i medicinska istraživanja su osnova ove terapije.

BIOPTRON svetlost stimuliše regenerativne procese, kao i čovekov odbrambeni sistem. Ovaj tretman deluje na prirodan način, jer podstiče mogućnost organizma da se regeneriše, što znači da pomaže telu da iskaže potencijal za samoizlečenje.

Osim za podsticanje zarastanje rana i uklanjanje bola ili smanjenje njegovog intenziteta, bioptron lampe se koriste i kod dermatoloških oboljenja (psorijaza, ožiljci…) i problema sa kožom, za strije i za lice, u pedijatriji i u lečenju sezonske depresije.

Postoji više vrsta bioptron lampe, odnosno 3 osnovna tipa u zavisnosti od potreba. Različite su po dizajnu i veličini, ali sve ove lampe imaju opciju emitovanja svetlosti koja poseduje jednake fizičke i tehničke karakteristike.

Razlikuju se prema prečniku filtera koji može biti v 4cm (tip-BIOPTRON Compact III), 11 cm (BIOPTRON- Pro 1) i do 15 cm (tip – BIOPTRON 2).

Za lakše korišćenje postoje i stalci za bioptron. Postoji stalak za sto i podni stalak. Ova vrsta podrške olakšava tretman i pruža puno dejstvo terapije na mestima koja su teško dostupna. Svi BIOPTRON aparati su osmišljeni tako da korisnicima budu jednostavni za rukovanje i laki za upotrebu.

terapia-lampa-bioptron

Medicinsko odobrenje za sigurnu upotrebu Bioptron lampe

Bioptron aparati su odobreni kao medicinski aparati prema evropskoj uredbi za medicinske proizvode. Svi BIOPTRON proizvodi izrađuju se fabrikama u Švajcarskoj. U zavisnosti od tipa lampe podjednako ih mogu koristiti i pojedinci u udobnosti svog doma ali i medicinski profesionalci.

U kojim oblastima medicine se može primeniti BIOPTRON svetlosna terapija?

U lečenju rana i tretmanu bola, za ulkuse potkolenice, dekubituse, opekotine i za rane nakon operacija ili povreda. Zatim, još jedna od oblasti primene ove terapije je i reuma u fizioterapiji i sportskoj medicini. Mnoge interesuje može li se bioptron lampa koristiti i kada je su u pitanju tumori, bilo zaloćudni ili dobroćudni. Na zvaničnim Zepter stranicama kompanije kojase bavi distribucijom ovih lampi, nema informacija o lekovitom učinku na ova stanja organizma.

BIOPTRON za lečenja u pedijatriji

BIOPTRON svetlosna terapija može se koristiti kod dece kao dopunska terapija kod raznih oboljenja: kožna oboljenj, alergijska respiratorna oboljenja, infekcije gornjih disajnih puteva (sinusi) i oboljenja koštano-mišićnog sistema, neurološki poremećaji i deficiti…

Kontraindikacije pri lečenju bioptron lampom?

Na pitanje: Da li BIOPTRON svetlosna terapija može imati neželjene sporedne efekte, proizvodjači navode da se ova vrsta terapije primenjuje više od 15 godina i da za sada nisu poznati nikakvi neželjeni sporedni efekti.

Blagotvorni efekti BIOPTRON svetlosti postižu se dejstvom sledeća četiri faktora: polarizovanost, polihromnost, nekoherentnost i niska energija.

Polihromna svetlost znači da ne sadrži samo jednu talasnu dužinu , nego širok opseg talasnih dužina. BIOPTRON svetlost ne sadrži ultraljubičaste zrake. Talasna dužina BIOPTRON svetlosti je 480 – 3400 nm – što je kombinacija vidljivog dela elektromagnetnog spektra i dela spektra koji je blizu infracrvenoj svetlosti. Za razliku od sunčeve svetlosti, BIOPTRON svetlost omogućava o svetlosnu terapiju sa parametrima koji se mogu kontrolisati .

Cena i mesta prodaje i servisiranja Bioptron lampe

BIOPTRON AG ima distributere u više od 50 država sveta – Istočna i Zapadna Evropa, Azija, Okeanija, Severna, Južna i Centralna Amerika, Južna Afrika. Cena tipa lampe za kućnu upotrebu kreće se od 250 do 350 evra. One profesionalne su nešto skuplje.

Popravke lampe se obavljaju isključivo u BIOPTRON centrima za servisiranje i popravku.

Za tretman nekih medicinskih indikacija, preporučuje se da se pre upotrebe o BIOPTRONA konsultujete sa lekarom koji će vam dati savet o tome da li je za vas preporučljiva ova ili neka druga vrsta terapije. Uz svaki aparat ide i Uputstvo za upotrebu, pa ga pažljivo proučite.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts