Čaj od kima dobar je za bebe u borbi protiv grčeva i nadutosti

Čaj od kima za bebe, koristi se već dugo protiv grčeva i protiv nadimanja. Kolike, odnosno stomačni grčevi kod beba počinju da se javljaju obično tokom prva tri meseca. Ovi grčevi su posledica nedovoljne prilagodjenosti organa za varenje kod beba na novi režim i način ishrane.

Kolike se odlikuju, izmedju ostalog, bolnim i jakim plačem naročito kasno popodne i uveče.

Osim čaja od kima za grčeve kod beba i protiv nadutosti, uradite sledeće – stavite bebi tople obloge na stomačić koji ćete kružno masirati u pravcu kazaljke na satu. Probajte i da bebi podižete noge lagano prema stomaku.

Kako skuvati čaj od kima

Kako pripremiti čaj od kima za vašu bebu? U 100 ml vode koja je proključala, stavite pola kafene kašičice zdrobljenih zrnaca kima i ostavite u poklopljenom sudu da odstoji oko 15 minuta. Doziranje čaja je po potrebi i to tako što se pije lagano, u malim gutljajima. Bebi dajte čaj od kima doj je još topao. Ako odbija čaj, moždaće pomoći ako u vodu prilikom kuvanja čaja dodate malo šećera.

Čaj od kima za grčeve i protiv nadutosti kod beba, možete kupiti i u apoteci gde postoje i drugi preparati od kima sa istom namenom.

caj od kima

Lekovitost kima

Kim, (latinski naziv: Carum carvi) u narodu je poznat još i kao kumin, divlji kumin, kom, komin, poljski kim, pitomi kim… To je dvogodišnja zeljasta biljka sa sitnim razgranatim grančicama. Cvetovi kuma su beli a plod – dobro pozantog duguljastog oblika. Kim raste samoniklo na livadama, a plod treba prikupljati u jesen, za vreme zrenja.

Vekovima je poznata lekovitost kima koji se odavno koristi kod osetljivog želuca, grčeva, nadutosti, i kod drugih tegoba sa crevima.

Eterično ulje kima poznato je po tome što pomaže rad želuca i žuči, umiruje creva, smanjuje grčeve i isteruje gasove. Ovo ulje onemogućava razmnožavanje bakterija u crevima i koje ometaju pravilno rastvaranje hranljivih sastojaka u organima za varenje. Može se mešati s mlekom jer se u njemu fino rastvara.

Eterično ulje kima za bebe

Osim čaja, bebama se za grčeve mogu dati i komprese sa eteričnim uljem kima u postotku od 2 do 5. Kim pomaže i porodiljama kod bolova usled grčeva, a dojiljama povećava količinu mleka, pa i preko hranjenja umiruje grčeve kod beba.

Kako spremiti čaj od kima sa dodatkom drugog lekovitog bilja

Kako napraviti čajnu mešavinu za probavne smetnje, nadimanje i crevne infekcije?

Osim kod beba, ovu mešavinu mogu koristiti i odrasli koji imaju navedene probleme. U jednakim količinama pomešajte zdrobljena zrnca kima, komorač i anis. Kako se pravi čaj od ove mešavine?

Jednu kašičicu mešavine kima, komorača i anisa preliti šoljom ključale vode i putiti da odstoji desetak minuta. Pije se po jedna šolja posle svakog obroka. Bebe mogu piti manju količinu ali češće.

caj od kima2

Neželjena dejstva?

Neželjena dejstva korišćenja čaja ili ulja od kima za sada nisu poznata. Ipak, eterično ulje se ne sme koristiti bez savetovanja lekara i njegovog nadzora. Kim medjutim može izazvati neke alergije, pa ako ste im skloni, konsultujte se sa lekarom. Alergije izazivaju i druge lekovite biljke iz iste familije – mirodjija i korijander.

Ako uz grčeve vaša beba ima problem sa zatvorom, probajte joj pomoći toplim čajem od kamilice. Medjutim u slučaju da beba ima proliv koji dugo traje, moguće su posledice poput velikog gubitka vode i soli iz organizma što dovodi do ozbiljnih poremećaja. Zato se odmah javite pedijatru!

Javite se pedijatru ako grčevi traju duže

Na kraju, znajte da je kodbeba uobičajeno da ima grčeve tokom prva tri, možda i četiri meseca, popodne i tokom večernjih sati. Medjutim, ako potraju duže i ne gube najačini ni posle četvrtog meseca starosti, morate se obratiti pedijatru za savet i pomoć.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts