Parafinsko ulje protiv zatvora kod beba i odrasle dece

Parafinsko ulje predstavlja mešavinu suvih, prečišćenih, zasićenih ugljovodonika. Nekada se naziva i vazelinsko ulje.

Čemu služi parafinsko ulje? Već dugo se upotrebljava u kozmetičke i farmaceutske svrhe. Parafinsko ulje je čest sastojak mnogih krema , a poznata je i njegova namena u medicini protiv zatvora i za tvrdu stolicu. U zavisnosti od namene preparata koristi se jedna od dve vrste ovog ulja – lako i teško parafinsko ulje.

Zatvor ili opstipacija je oteženo pražnjenje creva i obično podrazumeva manje od 3 stolice sedmično. Zatvor je kako kod odraslih tako i kod dece, praćen nadutošću stomaka i bolovima pri pražnjenju creva. Uzroci zatvora su raznovrsni. To može biti način ishrane kada je hrana siromašna biljnim vlaknima ali i odlaganje nagona za pražnjenje creva. Uzrok mogu biti i neki nasledni faktori, bolesti kao što su tumori, depresija, multipla skleroza, Parkinsonova bolest…

Važno je da pratite , naročito kada su deca u pitanju, da li mališan koji ima zatvor, ima i krv u stolici, sluz, dali mršavi, povraća i ima nadutost trbuha.

Ako zatvor kod deteta duže traje, bez obzira na simptome, i ako dete mršavi, povraća ili ima krvavu stolicu, morate se obavezno javiti lekaru.

parafinsko ulje zatvor

Parafinsko ulje za decu i njegovo dejstvo u borbi sa zatvorom

Odrasli mogu, osim prilagodjene ishrane uzeti jednu supenu kašiku parafinskog ulja dnevno. Parafinsko ulje možete dati detetu uveče po dve kafene kašičice ali samo tokom nedelju dana. Onda morate prestati. Ako dete odbijaparafinsko ulje, nemojte ga prisiljavati jer bi moglo daudahne odredjenu količinu ulja što može uzrokovati upalu pluća ili gušenje.

Kako deluje parafinsko ulje?

Parafinsko ulje spada u grupu klizećih laksansa jer podmazuje zid creva i olakšava kretanje fekalnih masa.Ali oprez. Pre početka lečenja parafinskim uljem , bilo bi dobro utvrditi uzrok zatvora jer je možda u pitanju neki ozbiljniji zdravstveni problem. Zloupotreba klizećih laksansa može dadovede do gubljenja spontanog pražnjenja stolice, pa zato postupajte po savetu lekara.

Kako se izboriti kod zatvora kod dece

Borba sa zatvorom zavisi od uzroka. U tome će Vam pomoći lekar nakon obavljenih potrebnih analiza. Vodite dete redovno na kontrole.

Zatvor kod beba

Kada je u pitanju zatvor kod beba, za bebe važe predostrožnija pravila. Ako želite da problem rešite parafinskim uljem, obavezno konsultujte pedijatra, jer uticaj parafinskog ulja može imati neke negativne posledice na osnovu nekih istraživanja. Nemojte bebi davati ništa na svoju ruku jer je poznato da je njihov sistem organa za varenje još nedovoljno razvijen i prilagodjen. Upravo ta neprilagodjenost može biti uzrok zatvora. Beba je 9 meseci u stomaku hranjive materije dobijala putem pupčane vrpce, i sada odjednom treba da koristi sopstvene organe za varenje i koristi jedan potpuno novi način uzimanja hrane koja je za organizam bebe velika novost. Osim zatvora, iz ovog razloga se kod beba javljaju i grčevi odnosno kolike.

Probajte problem da rešite voćnim kompotom, na primer od šljive, i to bez šećera, a ako ne uspete ovom metodom, pedijatar će vas posavetovati šta još možete da učinite.

Šta još možete da uradite kada je u pitanju otežana probava

Uključite u ishranu deteta više biljnih vlakana, dakle voća i povrća, mekinja i ovsenih pahuljica. Neka dete uzima što više tečnosti jer tako uneta vlakna bubre đto će olakšati probavu. Konsultujte lekara koji biljni čaj bi mogao da olakša problem zatvora, a sa lekovima koji su laksativi budite obazrivi jer se ne smeju koristiti svakodnevno a mogu da izazovu zavisnost. Ograničite unos mleka vašem detetu na manje od 3 dl 5 dl dnevno, ne dajte detetu čokolade, grickalice i slatkiše. Umesto bistrih i gaziranih sokova, dajte detetu gusti mutni sok od voća. Najbolje je napraviti domaći sok od sezonskog voća.

Redovno vodite evidenciju o eventualnim stolicama kod deteta, nemojte ga prisiljavati na nošu ili wc šolju, i beležite šta ste mu davali od terapije.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts